Záběr z 61. ročníku Smetanovy Litomyšle

Záběr z 61. ročníku Smetanovy Litomyšle | foto: Radek Latislav, 5plus2.cz

Smetanova Libuše zazní letos v Litomyšli na upraveném zimním stadionu

  • 0
Pětasedmdesáté výročí konce druhé světové války bude inspirací letošního festivalu Smetanova Litomyšl. Přehlídka, jejíž 62. ročník se uskuteční od 11. června do 6. července, ho vtělila do slova naděje.

„Naší snahou je představit celkovou koncepci festivalu v jeho humanistickém poselství, touze po usmíření a spolupráci mezi náboženstvími, lidmi a národy,“ vysvětluje umělecký ředitel Vojtěch Stříteský.

Festival zahájí Slovenská filharmonie a do Litomyšle také po více než dvaceti letech zavítá Opera Slovenského národního divadla, která zahraje Mozartovu Figarovu svatbu. Operní řada dále přinese mimo jiné brněnskou inscenaci Smetanovy Libuše, která bude z důvodu prostorové náročnosti mimořádně uvedena na speciálně upraveném litomyšlském zimním stadionu. Koncertně bude provedena Gershwinova opera Porgy a Bess.

Dva koncerty odehraje Česká filharmonie s šéfdirigentem Semjonem Byčkovem, rovněž dvakrát koncertně vystoupí Adam Plachetka, napřed v úvodním koncertu a poté v závěrečném pořadu nazvaném Possible Dream.

V březnu 2020 uplyne 300 let od úmrtí významného italského stavitele Giovanni Battisty Alliprandiho, který vystavěl piaristický chrám Nalezení sv. Kříže, a v Litomyšli je i pochován. K jeho poctě si připraví program soubor Collegium 1704.

Piaristický chrám bude dějištěm i dalšího unikátního koncertu: v pořadu Cesty ke zbožnosti se díky americkému basistovi Joelu Frederiksenovi a syrskému pěvci Rebalu Alkhodarimu setká křesťanská a muslimská hudební a duchovní tradice.

Poprvé v Česku bude také hostovat soubor Andalusian Flamenco Ballet ze španělské Malagy, jenž připomene čtvrt století od návštěvy španělského královského páru v Litomyšli.

Předprodej vstupenek bude zahájen ve středu 4. března v 10 hodin na internetových stránkách festivalu a prostřednictvím prodejní sítě Ticketportal. Už 26. února však dostanou možnost přednostního nákupu zájemci o vstupenkové balíčky.