Pucciniho Triptych

Pucciniho Triptych | foto: Radek Latislav, 5plus2.cz

Tříbarevná hra. Na Smetanově Litomyšli ožije tragický osud židovské malířky

  • 0
Koncertem České filharmonie večer začne v Litomyšli 61. ročník Národního festivalu Smetanova Litomyšl. Během pětadvaceti dní uvede 43 hlavních pořadů a další doprovodná vystoupení.

Hned v pátek nabídne Dvořákovo oratorium Svatá Ludmila a v sobotu galakoncert hvězdné sopranistky Olgy Peretyatko. V následujících dnech přijede mimo jiné Magdalena Kožená se souborem Collegium 1704 nebo pianista Ivo Kahánek. 

Uvedena bude též nová opera Aleše Březiny Charlotte: Tříbarevná hra se zpěvy. Pojednává o židovské malířce Charlotte Salomonové, která zahynula v Osvětimi, ale budoucím generacím zanechala dramatizovanou autobiografii Leben oder Theater? (život nebo divadlo). Autor své dílo označuje za komorní operní muzikál. „Předloha, 769 kvašů Salomonové, je tak pestrá, humorná i tragická, že by byla škoda se omezit na jeden žánr,“ dodává.

Na některé operní tituly lze ještě zakoupit lístky. Patří mezi ně Hry o Marii od Bohuslava Martinů, Šostakovičova Lady Macbeth Mcenského újezdu, Pucciniho Triptych nebo Berliozovo Faustovo prokletí. K hudebním akcím se přidá i Smetanova výtvarná Litomyšl.