Martina Trchová

Martina Trchová - Martina Trchová | foto: Luděk Peřina, MF DNES

Slibný čerstvý nátěr Martiny Trchové

Čerstvě natřeno se jmenuje první oficiální album pražské písničkářky Martiny Trchové. A pokud se Zuzana Navarová dívá z výšky na ten hudební svět, určitě má radost.

V podobě Trchově totiž o sobě dala vědět další z nadějných písničkářek, která dokáže spojit kvalitní texty s hudbou, v níž se snoubí folkové kořeny s šansonovou náladou i trochou toho bigbítu.

Trchová je zpěvačka a kytaristka, která si své písně na albu až na jednu výjimku i sama otextovala.

Ač je na pódiích k vidění spíše ve dvojici se zpěvačkou a flétnistkou Karolínou Skalníkovou, na albu se navíc obklopila řadou muzikantů včetně dřívějších spoluhráčů Navarové ze skupiny Koa, kontrabasisty Františka Raby a akordeonisty Mária Biháriho.

Producentské taktovky se chopil starý známý Zdeněk Vřešťál, na aranžmá se podílela řada hostujících muzikantů v čele s kytaristou Janem Matějem Rakem, a to včetně další jistoty, Víta Sázavského. A je to znát.

Celé album začíná lehce rockovou písní Tamtamy, která graduje slušným bigbítovým finále. Druhá a titulní píseň Čerstvě natřeno pro změnu nenápadně swinguje a posluchači na mysl vytanou třeba písničky Josefa Kainara.

Každá ze 14 písní vcelku nedlouhého alba o necelých 39 minutách je jiná, každé má trochu odlišnou náladu, od zasněné, melancholické až po razantní.

Občas atmosféru dokresluje či přímo vytváří akordeon Mária Biháriho, jindy saxofon Borise Kubíčka, jako třeba v písni Bostonský ledový čaj ve čtvrtek o páté ráno nebo ve Chvilkovém šansonu. A kde mají hudební nástroje spíše volno, pozornost budí sehrané dvojhlasy hlavní aktérky alba a Skalníkové.

Ač se může Trchová pyšnit vavříny z různých folkových festivalů, její texty i hudba hranice jednoho žánru všemožně překračují. Obrazy o vztazích mezi lidmi i světě kolem sebe zpívá s lehkostí a nenuceností, dokáže zpívat o lásce bez různých "srdíček" a "dušiček", nesentimentálně a přímo.

Třeba jako v závěrečné písní desky A ty se ptáš. Pomalá, melancholická balada završuje celé album, po jehož poslechu zůstane v člověku chuť pustit si jej ještě jednou.

Martina Trchová - Čerstvě natřeno
Indies Records, délka CD 38:51
Tři hity: Tamtamy, Odnikudnikam, Indiánská

Hodnocení iDNES: