Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skupinu Gipsy.cz o finále Eurosongu oloupili chcíplí vojáci a finský DJ Bobo

  9:56aktualizováno  23:01
Ani potřetí se Česko nepodívá do finále Eurosongu. Přestože skupina Gipsy.cz, letošní domácí zástupce, předvedla jedno z nejlepších vystoupení, z postupu ze semifinále se radují především fandové třpytivých tanečků z Arménie, Turecka i Izraele.
Skupina Gipsy.cz v čele s Radoslavem Bangou včera večer vystoupila v prvním semifinálovém kole Eurosongu. O postup do sobotního finále se utkala se sedmnácti soupeři.

Skupina Gipsy.cz v čele s Radoslavem Bangou včera večer vystoupila v prvním semifinálovém kole Eurosongu. O postup do sobotního finále se utkala se sedmnácti soupeři. | foto: Reuters

"Věříme si, že můžeme vyhrát. V českém domě jsme se posilnili guláškem, svíčkovou a plzničkou, takže jdeme do boje skvěle připravení," řekl iDNES.cz Radoslav "Gipsy" Banga před začátkem vystoupení na mezinárodní soutěži Eurovision Song Contest 2009. Odhodlání ovšem nakonec nestačilo.

Kapela se nebála ani bookmakerů, kteří českou naději přišlápli ještě před vypuknutím slavnostního ceremoniálu. "Strach nemáme z nikoho. Kdo se bojí, nesmí do lesa. Uděláme maximum pro to, abychom uspěli," vzkazoval Banga z Moskvy.

Gipsy.cz - Aven Romale (z první zkoušky)

Sázkaři a recenzenti dávali největší šance zástupcům Norska s běloruskými kořeny Alexandru Rybakovi. K favoritům patří také reprezentanti z Řecka, Turecka a Švédska. - Čtěte Gipsy.cz na Eurosongu věří v úspěch, ale bookmakeři jsou skeptičtí

Kdo postupuje

Do finále se z prvního kola nakonec probojovalo Turecko, Švédsko, Izrael, Portugalsko, Malta, Finsko, Bosna a Hercegovina, Rumunsko, Arménie a Island.

V moskevské olympijské hale, kde se přehlídka konala, dočasně vyrostla velkolepá scéna. Rusové se na internetu pyšnili tím, že do její stavby investovali desítky milionů eur. A na jednotlivých vystoupeních to bylo znát. Výtvarné zpracování včetně znělek s národními symboly patřilo jednoznačně k tomu nejlepšímu, co čtyřiapadesátý ročník Eurosongu nabídl.

U hudebních čísel se o kvalitě dá opět diskutovat. Čísla, u nichž se divák nezarazí, protože mu jsou odněkud povědomá, nakonec u hlasujících Evropanů zvítězila. V patnácti minutách, které měli zástupci jednotlivých zemí k dispozici na posílání SMS hlasů, propadl hudebně uvolněný Belgičan Copacat, zato se přízně dostalo "chcíplým" vojákům z Bosny a Hercegoviny.

1. Andrea Demirovičová (Černá Hora) – Just Get Out Of My Life

Andrea Demirovičová v úvodu přehlídky nabídla publiku klasickou sólo dámskou jízdu. Do popové melodie, kterých se z rádií linou desítky, přizvala pouze vypracovaného tanečníka v tílku.

Eurosong 2009 - Andrea Demirovičová (Černá Hora)

2. Gipsy.cz (Česko) – Aven Romale

Skladbu Aven Romale české skupiny Gipsy.cz doslova dokreslila komiksová story o superhrdinovi, do nějž se převtělil frontman Banga. "Naprosté nadšení," komentoval vystoupení Jan Rejžek, který po Kateřině Kristelové převzal moderátorskou štafetu. Ano, po Kabátu a Tereze Kerndlové Česko vyslalo zástupce, který předvedl konkurenceschopné a hudebně dobře zvládnuté číslo.

Eurosong 2009 - Gipsy.cz při generálce

3. Copycat (Belgie) – Copycat

Retro styl padesátých let nemůže zklamat, a už vůbec ne v podání belgické party Copycat. Její lídr oslnil nejen svým stříbrozlatým sakem a leskem ve vlasech, ale i uvolněným nadhledem.

Eurosong 2009 - Copycat (Belgie)

4. Peter Elfimov (Bělorusko) – Eyes That Never Lie

Peter Elfimov je ve své zemi populární i v roli Ježíše v muzikálu Jesus Christ Superstar. Na Eurosongu ovšem předvedl popmetalovou tvář, výrazně podobnou zrcadlovému obrazu Ládi Křížka.

Eurosong 2009 - Peter Elfimov (Bělorusko)

5. Malena Ernmanová (Švédsko) – La Voix

Švédsko naposledy vyhrálo v roce 1999. Do letošního klání vyslalo operní sopranistku Malenu Ernmanovou. "Kdyby to měla Magdaléna Kožená zapotřebí, určitě by nebyla horší," podotkl Rejžek.

Eurosong 2009 - Malena Ernmanová (Švédsko)

6. Inga & Anush (Arménie) – Jan Jan

Horký tip na favorita kapely Gipsy.cz. Duo Inga a Anush nabídlo kombinaci etna a taneční hudby, kterou doplnilo o tradiční tanec.

Eurosong 2009 - Inga & Anush (Arménie)

7. Susanne Georgiová (Andorra) – La Teva Decisió (Get A Life)

Chytlavá melodie připomněla starší písně švédských ABBA. Minimálně Benny Andersson z populární čtveřice její prvoplánový účinek na publikum neocenil. Před pořadem se nechal slyšet, že se na mezinárodní písňovou soutěž dívat nebude, protože akce je podle něj z hudebního hlediska bezvýznamná.

Eurosong 2009 - Susanne Georgiová (Andorra)

8. Lovebugs (Švýcarsko) – The Highest Heights

Dozvuky poctivého britpopu. Tak by se dalo charakterizovat vystoupení švýcarských zástupců Lovebugs, ovšem s nepřehlédnutelnou výtkou. Frontman v converskách měl bohužel problém s intonací.

Eurosong 2009 - Lovebugs (Švýcarsko)

9. Hadise (Turecko) – Düm Tek Tek

Výbuchy ohňostrojů a oslňující rudá záře doprovázela vystoupení "turecké Beyoncé", která má na svém kontě dvě alba. Hlasující Evropany se snažila kromě zpěvu ohromit i břišními kreacemi na jehlách.

Eurosong 2009 - Hadise (Turecko)

10. Noa and Mira Awad (Izrael) – There Must Be Another Way

Obří rozvíjející se květ růže a dvě zpěvačky v černých róbách utopené v temně nasvícené scéně. Průměrná píseň, extravagantní oblečení a tři minuty, u nichž si divák poprvé posteskl, že se jinak dynamická show vleče.

Eurosong 2009 - Noa And Mira Awad (Izrael)

11. Krassimir Avramov (Bulharsko) – Illusion

Návrat do osmdesátých let, v pozadí obří virtuální táborák. Štrasové čelenky, operní zpěv, který se ozývá od sousedů z koupelny, a jeden velký promarněný sen přenášený živě do celé Evropy.
Největší bizarnost podle iDNES.cz

Eurosong 2009 - Krassimir Avramov (Bulharsko)

12. Yohanna (Island) – Is It True?

Zástupkyně Islandu Yohanna v porovnání s předchozím účinkujícím nečekaně čistě odzpívala romantickou baladu Is It True. "A když přidáme, že nekouří, nepije a nadto třídí odpadky, není co dodat," rýpnul si český moderátor.

Eurosong 2009 - Yohanna (Island)

13. Next Time (Makedonie) – Neshto Shto Ke Ostane

Tublatanka ze Skopje a poctivé hrábnutí do strun elektrických kytar.

Eurosong 2009 - Next Time (Makedonie)

14. Elena (Rumunsko) – The Balkan Girls

Rumunsko vyslalo křehkou popovou princeznu Elenu. Ta sice se širokým úsměvem mrkala do kamer, její vystoupení ale působilo sešněrovaně.

Eurosong 2009 - Elena (Rumunsko)

15. Waldo’s People (Finsko) – Lose Control

Taneční jednohubka skupiny Waldo´s People, proložená úsměvným rapem, by skvěle zapadla do setlistu průměrné letní diskotéky. Česko se nemusí bát, že by přišlo o letní hit, podobnou pecku před lety natočili MC Erik a Barbara nebo DJ Bobo.

Eurosong 2009 - Waldo’s People (Finsko)

16. Flor-de-lis (Portugalsko) – Todas as ruas do amor

Portugalka Flor-de-lis se utopila ve folkových motivech a hippie projekci.

Eurosong 2009 - Flor-de-lis (Portugalsko)

17. Chiara (Malta) – What If We

Ostřílená harcovnice eurosongového turné Chiara se snažila svým hlasem obejmout vyprodanou halu, nicméně z triumfální a napětím nadupané melodie zdaleka nevydolovala maximum.

Eurosong 2009 - Chiara (Malta)

18. Regina (Bosna a Hercegovina) – Bistra Voda

Finální pochodová píseň a bojovné sousoší, které ovšem doma nechalo veškerou odvahu, s níž by do bitvy o finále mezinárodní soutěže mělo vyrazit.

Eurosong 2009 - Regina (Bosna a Hercegovina)

Závěr show si ruští pořadatelé skutečně užili. V jednu chvíli na scénu dostali Alexandrovce, růžový tank, modrou stíhačku a populární t.A.T.u., duo dnes atraktivních matek, dříve rebelujících školaček, které se nebály lesbických scén na pódiu při svých koncertech.

Skupině Gipsy.cz nepomohla ani personální výměna. Do Moskvy totiž odjížděla kapela v novém složení. Romského rapera a zpěváka Bangu, houslistu a spolutvůrce projektu Gipsy.cz Vojtu Lavičku doprovázeli kytarista Tibor Žida, baskytarista Matěj Černý, bubeník Oliver Lipanský a houslistka Noemi Fialková.

O mezinárodní úspěch v soutěži Eurovision bojoval český zástupce počtvrté. Karel Gott se jí zúčastnil v roce 1968 s písní Tisíce oken (Tausend Fenster), reprezentoval však Rakousko.

POPRASK KOLEM GIPSY.CZ

Banga z Gipsy.cz před odletem varoval před romským násilím
Pokud se v Česku nic neudělá proti rasismu a útokům vůči Romům, tak Romové nakonec také sáhnou po násilí.

Rom - superhrdina? Směšné, řekl Banga. A pak si na něj zahrál
Skupina Gipsy.cz překvapuje pořadatele moskevského Eurosongu. Při generálce ohromila vystoupením, při němž v oblečku Supermana po pódiu poletoval frontman Radoslav Banga. "Romové musí pochopit, že jestli chtějí být superhrdinové, tak se jimi musí nejprve stát, a ne čekat, až přijde," dodal později s českou vlajkou v ruce.

Vítězem prvního národního kola soutěže se před dvěma lety stala rocková kapela Kabát, která však v mezinárodním klání neuspěla. Dostat se do finále se nepodařilo ani zpěvačce Tereze Kerndlové, která Českou republiku zastupovala loni.

Loňský ročník vyhrál ruský zpěvák Dmitrij Bilan s písní Believe. Rozhodli o tom diváci z evropských zemí, kteří sledovali přímý televizní přenos.

Autor:

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

21. března 2024,  aktualizováno  13:48

Vysíláme Rok začala herečka Anežka Rusevová hekticky: třemi divadelními premiérami, ve Studiu DVA a...

Podvod za půl milionu. Knihobot odhalil padělky knih tajemného autora

21. března 2024  13:30

Nepadělají se jen obrazy nebo bankovky, ale i knihy. Konkrétně vzácné, obtížně dostupné svazy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Lovec přichází! Otestuje si znalosti zákulisí soutěže Na lovu

22. března 2024

V sobotu 23. března startuje na TV Nova další série Superlovu, speciální verze pořadu Na lovu....

Simply the best! Ewa Farna podruhé nadchla vyprodanou O2 arenu

23. března 2024  9:40

Zpěvačka Ewa Farna zazpívala 22. března podruhé v po střechu našlapané O2 areně. Na přidaném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Leštiči klik hráli řediteli za dveřmi, já o protekci nestál, říká jubilant Spálený

21. března 2024

Premium Petr Spálený právě dnes slaví osmdesátiny. Jak říká, svoje roky nikdy moc neprožíval, a tak stále...

Chceme podchytit tu jeho svobodu. Marek Adamczyk ztvární Miloše Formana

28. března 2024

Premium V chystaném letním představení Forman, které na červen chystá Letní scéna Musea Kampa k připomenutí...

Zemřel maďarský skladatel Deák. Titulní skladbu k Jen počkej! mu ukradli Sověti

28. března 2024  11:39

Ve věku 96 let zemřel maďarský hudební skladatel a trumpetista Tamás Deák. Proslavila ho zejména...

Být vtipní jako Ondřej Sokol? Takovou ambici nemáme, říká lovkyně Belladonna

28. března 2024

Rozstřel Dosud ji ve vědomostním pořadu Na lovu porazili jen desetkrát a správně odpověděla na více než 88...

VIDEO: Ruský film pro děti jde do kin. Tvůrci se postavili proti válce

28. března 2024

Ve čtvrtek 28. března bude mít v kinech premiéru rodinná animovaná dobrodružná komedie Domácí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...