Doporučujeme

Semjon Byčkov, nově jmenovaný šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie...

Semjon Byčkov, nově jmenovaný šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie na snímku z října 2017. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Kritik Kremlu Byčkov zůstane šéfdirigentem České filharmonie až do roku 2028

  • 1
Šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov prodloužil svou původně pětiletou smlouvu o dalších pět let. Před začátkem zahajovacího koncertu 127. sezony České filharmonie to ve středu na pódiu Dvořákovy síně Rudolfina oznámil generální ředitel orchestru David Mareček. Byčkov stanul v čele prvního českého orchestru po předčasně zesnulém Jiřím Bělohlávkovi v roce 2018.

„Pro Českou filharmonii znamená prodloužení smlouvy se Semjonem Byčkovem prosperitu, stabilitu a růst. Už uplynulé čtyři sezony byly ve znamení uměleckého růstu a růstu prestiže, a proto jsme rádi, že díky podpoře ministerstva kultury může tento vývoj pokračovat i v následujícím období,“ uvedl Mareček.

K výrazným počinům dosavadní Byčkovovy éry u České filharmonie patří mimo jiné vydání kompletního cyklu symfonických děl Petra Iljiče Čajkovského a zahájení nahrávání symfonií Gustava Mahlera, stejně jako opakovaná hostování v prestižních světových sálech včetně plánovaných třídenních vystoupení v newyorské Carnegie Hall či tokijské Suntory Hall.

Mareček připomněl, že Byčkov se před přijetím postu u České filharmonie chtěl věnovat pouze hostování u slavných orchestrů, jako jsou Berlínští nebo Vídeňští filharmonikové či Newyorská filharmonie, ale filharmonici ho přesvědčili, aby se po smrti Bělohlávka stal jejich šéfdirigentem.

Semjon Byčkov, nově jmenovaný šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie na snímku z října 2017.

„Česká filharmonie je legendou už déle než jedno století a legenda musí zůstat legendou. K dosažení uvedeného cíle ovšem vede jediná cesta. Orchestr musí i nadále růst, musí se stále zdokonalovat, musí reagovat na nové výzvy,“ zdůraznil Byčkov. „Tohle ovšem není pouze moje mise jako současného šéfdirigenta. Je to mise, již sdílím se svými předchůdci a již budou muset naplňovat i ti, kteří přijdou po mně,“ dodal.

Hlavním posláním prvního českého orchestru je podle něho představování co nejpestřejšího repertoáru od baroka až po současnost s těžištěm v klasicko-romantickém období.

Vaše děti nikdo na frontu neposílá, vzkázal ruský dirigent Byčkov Kremlu

Američan ruského původu Byčkov se v roce 2018 stal čtvrtým zahraničním šéfdirigentem nejvýznamnějšího tuzemského orchestru od roku 1989. Před ním v této roli působili v letech 1993 až 1996 Němec Gerd Albrecht, ruský klavírní virtuos s islandským a švýcarským občanstvím Vladimir Ashkenazy (1997 až 2003) a izraelský dirigent Elijahu Inbal (2009 až 2012).

První dirigentské zkušenosti získal už za studií v devatenácti letech. V roce 1975 emigroval do Spojených států, kde později získal americké občanství. Během dosavadní kariéry dirigoval téměř všechny významné orchestry světa, jako jsou například Berlínská a Vídeňská filharmonie, Londýnský symfonický orchestr nebo Newyorská filharmonie.

Rodák z Leningradu, dnešního Petrohradu, už 24. února odsoudil útok Ruska na Ukrajinu. Opakuje se podle něj historie let 1956 a 1968. Připomněl tak vpád sovětských okupačních vojsk do Maďarska a Československa.

,