Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šéf Benátské noci se těší na Kabát

  12:30
Rekordní návštěvu očekává festival Benátská noc, který se už pojedenácté uskuteční na Malé Skále. "Rozpočet se nezadržitelně šplhá ke čtyřem milionům. Jednu čtvrtinu sumy získáme od sponzorů, na zbytek si musíme vydělat," říká hlavní pořadatel Pavel Mikez, který se těší na koncert kapely Kabát.

V pátek i v sobotu by podle odhadů pořadatelů, jež dokládají nebývale úspěšným předprodejem lístků, mohlo na festival přijít až patnáct tisíc lidí. Loni během tří dnů navštívilo festival 23 tisíc lidí.

Na začátku, před jedenácti lety, byla přitom Benátská noc miniaturní přehlídkou pro několik desítek místních lidí a konala se na louce u maloskalského splavu. Zájem o rockovou show však vytrvale rostl, takže se festival v roce 1996 přesunul do velkého areálu.

Také letos se tam publikum dočká pátečního bloku tvrdé rockové muziky, sobotní dopolední neckyády a večerního vystoupení mnoha hvězd českého bigbítu i popu. Podruhé v celé historii bude také Benátská noc pokračovat i v neděli a její součástí je opět i semifinále soutěže amatérských kapel Jim Beam Music. Obecenstvu tak na Benátské noci zahraje během padesáti hodin celkem osmdesát skupin a interpretů.
Jak festival roste, stoupají i finanční náklady na jeho uspořádání.

* Která z kapel, jež o víkendu přijedou na Malou Skálu, dostane nejvyšší honorář? Která z nich je nejdražší?
Nejdražší je bezesporu Kabát. Ti si to ale mohou dovolit, protože mají nejlepší prodejnost desek. Náklady na jejich vystoupení jsou vysoké, ale věříme, že se vyplatí, protože Kabát určitě přitáhne na festival hodně posluchačů. Druhá nejdražší je skupina Čechomor a po stránce finančních nároků vybočují z řady ostatních také J.A.R., u nichž je to ale dané tím, že mají početný soubor muzikantů.

* Kolik tedy stojí vystoupení Kabátu?
Pohybuje se to řádově v desítkách tisíc. Neřeknu to přesně, ale je to suma mírně pod hranicí dvou set tisíc korun. V porovnání s loňským rokem podražil Kabát asi o třicet procent, ale je to proto, že nejezdí po koncertech tak často jako dřív. Pro nás jako pořadatele je to samozřejmě hromada peněz, ale musím říci, že zrovna v případě Kabátu se nám to vyplácí.

* Na Malou Skálu jezdí Kabát pravidelně. Máte další podobné stalice, které se rády vracejí?
Určitě. Nerad bych na někoho zapomněl, ale jsou to třeba J.A.R., Mňága a Žďorp, Chinaski, Tři sestry, Ivan Hlas nebo Žlutý pes. Některým muzikantům se tady tak líbí, že už předem volají a říkají, že by si u nás zase rádi zahráli.

* A jak je to v zákulisí? Rockeři si odehrají svůj koncert a jedou domů, nebo se na Malé Skále zdrží a popíjejí?
Spousta muzikantů zůstává. Někteří z nich se v průběhu roku potkají právě jenom na Malé Skále, takže rádi zůstanou. Nedá se říci, že by v zákulisí nějak vysloveně pařili, ale skutečně jen málo z nich po svém vystoupení ihned odjede pryč.

* Na kterou kapelu se těšíte vy osobně?
Na Kabáty a Čechomory.

* V jakém stádiu jsou právě teď přípravy? Festivalový areál už stojí?
Začali jsme stavět velkoprostorové stany a dnes rovněž přivezou velkokapacitní halu z Německa, kterou začneme ihned stavět. Zahajujeme také práce na oplocování areálu, potom nás čeká stavba pódia a ve čtvrtek večer už by mělo být všechno hotové a připravené.

* Kryté prostory a velké stany asi využijí lidé především pokud bude pršet. Kolik se do nich vejde návštěvníků?
Do prostoru hlavní kryté scény se vejde až čtyři tisíce lidí. Potom jsou v areálu dvě velké kryté pivnice a jednašedesát metrů dlouhá hospoda. Do zastřešených prostor se tak celkem může vtěsnat až sedm tisíc lidí.

* Déšť však podle předpovědí nehrozí, naopak má být o víkendu vedro. Kolik očekáváte návštěvníků?
Zatím to vypadá na rekordní návštěvu, protože podle informací z předprodejů se zatím lístky prodávají vůbec nejlépe za celou jedenáctiletou historii Benátské noci. Je samozřejmě těžké odhadovat, kolik nakonec přijde lidí. U festivalů totiž platí, že pouze zhruba třetina lidí si koupí lístek v předprodeji, ostatní pak až přímo na místě. Pokud bychom ale odhadovali na základě minulých ročníků, pak očekáváme, že každý den přijde na festival kolem patnácti tisíc lidí.

* Loni jste zavedli novinku - festival namísto dvou dnů pokračoval i v neděli. Letos to bude stejné?
Vminulých letech řada návštěvníků festivalu přespávala na Malé Skály ze soboty na neděli a v neděli pak neměli co dělat a jenom se bezcílně poflakovali po vesnici. Vyšli jsme jim proto vstříc a zavedli jsme nedělní program, který festival završuje pohodověji laděnou muzikou, jsou tam promíchané žánry a dojde třeba i na folk a country. Nedělní odpoledne pak postupně končí tak, aby lidé mohli v klidu odjet domů.

* Před lety jste měli neshody s některými místními lidmi, které festival obtěžoval. Už jste nalezli společnou řeč?
Už asi tři roky je to bez problémů. Lidi si zřejmě na festival zvykli. Zjistili také, že si díky němu mohou i nějakou korunu vydělat, když si třeba místní spolky v průběhu festivalu otevřou stánek s občerstvením. Myslím rovněž, že jsme k tomu přispěli i my zlepšenou organizací, vychytali jsme organizační mouchy. Vloni ani předloni už díky tomu na zdejší obecní úřad nepřišly po Benátské noci žádné stížnosti.

* Festivaly pod širým nebem mají obecně potíže se zajištěním hygieny a dostatečného počtu záchodků. Jak to na Malé Skále vyřešíte letos?
Letos jsme investovali do stavby splachovacích záchodů. V areálu tak bude umývárna a další dvě buňky se splachovacími záchody. Posílíme i počet mobilních záchodů. Věříme, že díky splachovacím záchodům se hygienické zázemí festivalu výrazně zlepší.

* Kromě hudby nabídne Benátská noc i řadu doprovodných akcí. Jmenujte některé.
Připravili jsme chill out zony, což budou klidové oblasti s kinoprojekcí. V areálu bude tradičně bungee jumping, novinkou jsou trampolíny s gumovými lany, dostane se také na vodní fotbal a v areálu je i plechovka pro horolezce.

* Pódium bude opět otočené směrem od Malé Skály, aby hudba nerušila místní lidi?
Přesně tak, k vesnici bude pódium zády. Zvuk tedy půjde po proudu řeky ven ze vsi.

* Když jste před jedenácti lety začínali s první Benátskou nocí, která byla ve srovnání s těmi dnešními daleko menší, čekali jste, že se festival takto rozroste?
Nikoho z nás to ani nenapadlo. Je to asi díky tomu, že jsme našli dobré místo. Benátská noc má skutečně tu velkou výhodu, že se koná v krásném prostředí. Určitě jsme tak masivní rozvoj nečekali, ale jsme rádi, že se daří. Pro příští rok chystáme poslední rozšíření areálu a vybudování centrálního parkoviště, protože v současné situaci není parkování při Benátské noci rozhodně ideální. Na příští rok tak chystáme tyto poslední změny a pak už by se kapacita areálu neměla rozšiřovat. Není ani nutné příliš areál zvětšovat, spíše ho chceme udělat trochu členitější. Návštěvnost na českých festivalech se stejně pohybuje maximálně do dvaceti tisíc lidí v průběhu jedné noci, čemuž náš areál stačí.

* Nejste po těch jedenácti letech příprav Benátské noci unavení? Baví vás to ještě?
V posledních letech se nám podařilo vytvořit kvalitní tým spolupracovníků. Například v Praze máme kolegy, kteří se nám starají o kapely a jiná firma pro nás zase zajišťuje třeba pojízdné toalety, takže máme partnery, na něž se můžeme spolehnout. Pro mě osobně ale stejně přichází největší stres vždy čtrnáct dní před festivalem. Práce na přípravách festivalu je už však na druhou stranu po těch letech poměrně dobře zaběhlá, už neřešíme patálie jako při prvních ročnících, kdy jsme se teprve učili a museli shánět stále nějaké vybavení a zařízení.

* Můžete si festival užít, nebo v jeho průběhu neustále něco zařizujete?
Festival si začneme užívat vždy až tak okolo čtvrté hodiny ráno, kdy dohraje poslední kapela. V neděli večer si pak vždy posedíme a popijeme. V posledních letech se to ale zlepšuje, právě díky kvalitnímu organizačnímu týmu, takže si občas i v průběhu festivalu najdeme čas na posezení s muzikanty.

* Změnil se nějak za posledních jedenáct let hudební vkus návštěvníků Benátské noci?
Pokud bychom měli kopírovat poslední trendy, tak bychom nedělali rockový festival, ale taneční party. Tam v poslední době chodí skutečně hodně mladých lidí. Nám se do toho ale nechce a raději se soustředíme na českou muziku. Pořád si však necháváme otevřená zadní vrátka a sníme o tom, že bychom jednou pozvali skutečně velkou a slavnou zahraniční kapelu. Zatím to jsou ale jenom úvahy a záleží to především na penězích.

Autoři:

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

TRENDY V KLIPECH: Mirai rekapitulují, Brixtn vytáhli song z šuplíku

25. dubna 2024  12:22

Skupina Mirai ke svému desátému výročí vydala klip Easy, v němž rekapitulují své působení na...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

RECENZE: Úplně jiný typ krimi. Lesní vrah vysílá zvláštní druh varování

25. dubna 2024

Premium Jedno je jisté: Lesní vrah se žádné tuzemské krimi podle skutečného případu ani zdaleka nepodobá....

VIDEO: (Ne)dokonalý život. Berenika Kohoutová v klipu odkrývá své tajemství

25. dubna 2024  8:01

Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje první singl Hot Or Not z chystaného alba, které...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...