Schodiště

Schodiště | foto: Karel Šuster

Schodiště vydává černé album plné barev. Poslechněte si ukázky

  • 0
Pražská kapela Schodiště má po čtyřech letech novou řadovou desku s názvem Roztoky. Kapela na něm stejně jako dříve kombinovala protiklady – veselé písně s neveselými texty. iDNES.cz přináší ukázky z celého alba.

"Roztoky jsou černé album plné barev. Stejně jako naše písničky," říká kapelník Vráťa Horčík. Písničky z Roztok zvou nejen k tanci, ale i do příběhů vesměs z pera textaře a harmonikáře Mirka Klímy. Svým typicky teatrálním způsobem jimi provází frontman Doktor Krajíček. Písničky mají v sobě kus "starého dobrého Schodiště", ale i svěží vítr a větší zapojení pro kapelu charakteristických nástrojů, jako je klarinet, akordeon nebo saxofon.

Všechny nové písně vznikly v Roztokách u Jilemnice na uvolněných letních soustředěních kapely, proto se album jmenuje tak, jak se jmenuje. Leckteré se již zabydlely v klubovém i festivalovém repertoáru. Schodiště připravovalo album tři roky, od července do října 2011 ho pak za pomoci tří zvukových mistrů a ko-producentů (Lukáš Martinek, Martin Černý, Ondřej Ježek) natočila.

Schodiště

Autorsky se zapojili především kapelník a baskytarista Vráťa Horčík a saxofonista Vláďa Cihelka, za vydatného přispění kytaristy Ondřeje Fencla a akordeonisty Míry Klímy. Aranžmá je pak kolektivním dílem celého sedmičlenného bandu. Byl by hřích nevyužít také pěvecký potenciál bubenice Páji Táboříkové – její sytý hlas zazní v sólové písničce Strašák i v duetu s Doktorem Krajíčkem Byty.