Sam Smith nazpíval píseň pro bondovku Spectre.

Sam Smith nazpíval píseň pro bondovku Spectre. | foto: MGM

GLOSA: Kéž by bondovskou skladbu Smithovi zase napsal Tom Petty

  • 3
Reakce, které na sebe na sociálních sítích nenechaly dlouho čekat, si Sam Smith asi za rámeček nedá. Ale nedá se svítit. Jeho skladba Writing’s On The Wall je plochá a nudná.

Konkurovat všem těm slavným písničkám počínaje Goldfingerem v podání Shirley Bassey přes McCartneyho Live and Let Die až po geniální spolupráci Bona, The Edge a Tiny Turner na GoldenEye jistě není snadné.

Ne že by se ve filmech s agentem 007 neobjevila i špatná muzika. Magazín Digital Spy vydal svůj žebříček více či méně povedených bondovských skladeb. Pro píseň Another Way to Die z filmu Quantum of Solace to též nedopadlo lichotivě. První a jediný bondovský duet v podání Jacka Whitea a Alicie Keys hodnotí jako „bahnitý, bez života a zapomenutelný“.

Poslechněte si Smithovu píseň Writing’s On The Wall

A myslím, že termín zapomenutelný dokonale vystihuje novinku od Sama Smithe. Smith je bez jakýchkoliv pochyb výborný zpěvák. Jenže pěvecká technika není to, co dělá z písničky hit. A bondovky – ať už máme, nebo nemáme rádi současná zpracování s Danielem Craigem – vyžadují a zaslouží něco extra.

Ta nahrávka prostě nemá „koule“ a je jen těžko pochopitelné, že se bondovští producenti s něčím takovým spokojí. Nelze nesouhlasit s hodnocením kolegy novináře Filipa Rožánka, který na Twitteru napsal, že Smithova píseň zní, jako by „Conchita Wurst fňukala v obýváku při nasávání vína“.

25.září 2015 v 10:34, příspěvek archivován: 25.září 2015 v 11:24

Poslechnul jsem si písničku k nové bondovce. Bondovská nálada v tom není, zní to jako by Conchita Wurst fňukala v obýváku při nasávání vína.

Píseň Writing’s On The Wall předcházela informace, že Smith je prvním britským sólovým zpěvákem bondovské znělky od roku 1965. To je pravda. Tomu Jonesovi, který tehdy s vášní nazpíval Thunderball, musí cukat v koutku.

Anebo je potřeba, aby novou bondovku doprovodil Tom Petty, který „tak trochu“ napsal píseň Stay With Me, s níž Smith vyhrál Grammy?

Porovnejte podobu Smithovy a Pettyho písně