Matěj Ruppert při přebírání slavíka v kategorii Skokan rolku v roce 2006. Teď ho chce vrátit.

Matěj Ruppert při přebírání slavíka v kategorii Skokan rolku v roce 2006. Teď ho chce vrátit. | foto: Jan ZátorskýMF DNES

Matěj Ruppert vrací cenu. Pořadatelé Slavíka prý cenzurují jako StB

  • 568
Svou cenu v kategorii Skokan roku, kterou získal v anketě Český slavík v roce 2006, se rozhodl pořadatelům vrátit zpěvák Monkey Business Matěj Ruppert. Vadí mu letošní čachry v kategorii hvězda internetu. Vyhrát ji měl extrémní raper, který si říká Řezník, ale místo toho byl diskvalifikován. Pořadatelé takový výklad svého postupu a nařčení z cenzury odmítají. Podle nich jde o slušnost.

Podle zprávy, s níž přišel Musicserver.cz pořadatelé bez předchozího upozornění diskvalifikovali z nejmladší kategorie soutěže undergroundového rapera, který si říká Řezník, aby nakonec mohl zvítězit "nekonfliktní" Johny Machette. Svou akci přitom zdůvodnili až ex-post na nátlak fanoušků, kteří chtěli hiphopera, jehož tvorba je extrémně vulgární a násilná, do Slavíka protlačit. 

"Interpret vystupující pod jménem Řezník byl ze soutěže vyloučen, neboť se v textech svých písní vulgárním způsobem vyjadřuje na adresu vybraných skupin obyvatel, explicitně zobrazuje násilí a užívání návykových látek. Vyhlašovatel v tomto spatřuje závadné jednání, které je v rozporu s principy soutěže a vedlo k jeho vyloučení," zdůvodnili pořadatelé vyloučení z prvního místa v diskusi na Facebooku. Nelíbí se jim také, že Martin Pohl, který se pod přezdívkou Řezník skrývá, na internetu prodává trička s nápisy v angličtině, které v překladu říkají, že znásilnění je skvělé a podobně. 

Právě formulace o "závadném jednání" zvedla Rupperta ze židle. "Setkal jsem se s tím v knize Petra Placáka Fízl. Často se to tam používalo v přepisech STB," uvedl Matěj Ruppert, podle nějž by neměl mít nikdo právo cenzurovat a rozhodovat, co se v kultuře smí a co ne a hrát si na arbitra vkusu. Pořadatele podle svého vyjádření již kontaktoval, aby jim svou cenu mohl předat zpátky. Ke stejnému gestu vyzval i ostatní držitele trofeje. 

Prohlášení Matěje Rupperta

Rozhodl jsem se vrátit Českého slavíka, kterého jsem získal v kategorii Skokan roku 2006. Dávám tak najevo svůj nesouhlas s jednáním pořadatelů, kteří odmítli ocenit rappera Řezníka a vyškrtli ho z právoplatného prvního místa v kategorii Hvězda internetu. Spatřuji v jejich kroku nebezpečí - nikdo by totiž neměl diktovat, co se v kultuře smí a co ne. Nikdo nemá právo být arbitrem vkusu. Je to nebezpečný precedens jenom dokreslující situaci ve společnosti. Začíname být čím dál víc lhostejní ke křivdám a to nejenom současným ale i dávným a závažnějším. Pořadatelskou agenturu jsem již kontaktoval a chci se s nimi domluvit na předání. Tímto rovněž apeluji na své kolegy držitele slavíků, aby učinili podobné gesto a dali tak jasně najevo nevoli se současnou situací v Českém slavíkovi.

"Je to samozřejmě jeho věc. Nejsem si ale jist, zda svůj krok dostatečně zvážil a zda zná texty písní vyřazeného rapera, které jsou opravdu extrémní," uvedl v reakci na Ruppertův čin šéf Slavíků Jaroslav Těšínský z agentury Musica Bohemica. "Rozhodně nikoho necenzurujeme. Ať si každý zpívá a hraje, co chce. Takové texty, jako má Řezník, ale ve Hvězdě internetu nechceme," dodal Těšínský. Zároveň doplnil, že Matěj Ruppert žádného slavíka, jak píše ve svém prohlášení, nikdy neobdržel, a tak ho nemůže ani vrátit. "Jde o cenu Skokan roku," upřesnil Těšínský. 

Martinu Pohlovi, který byl ze soutěže diskvalifikován, poslal společně se zástupci Karlovarských minerálních vod, jejichž Mattoni kategorii Hvězda internetu zaštiťuje, otevřený dopis. Zároveň požádal, aby se každý, kdo by chtěl Slavíka kritizovat za cenzuru, nejprve seznámil se skutečným obsahem Řezníkovy tvorby, který zpívá velmi vulgárně například o mučení dívek ve sklepě, hromadném znásilňování a dalších "nechutnostech". Jako příklad uvedl klip k písni Ta holka v mym sklepě, na nějž se můžete po potvrzení zletilosti podívat zde. Autor jej prezentuje jako "veselou písničku pro všechny zakuklený Fritzly".   

Otevřený dopis panu Martinu Pohlovi (alias Řezník)

Vážený pane Pohle,

dovolte nám, abychom Vám přesně vysvětlili, proč jsme se rozhodli vyřadit Vás z konečného vyhodnocení soutěže Mattoni Česky slavík – Hvězda Internetu 2013.

Neumíme posoudit umělecký dopad a kvalitu Vaší produkce. Nechceme ji ani cenzurovat nebo omezovat její šíření. 

Rozhodně však nechceme a nebudeme podporovat propagaci extrémního násilí, kterou systematicky děláte ve svých textech i obchodních aktivitách. Například ubližování ženám, jak o něm zpíváte třeba ve skladbě „Ta holka v mym sklepě“, jednoznačně odmítáme a nebudeme ho podporovat. Proto jsme Vás před konečným uzavřením soutěže vyřadili ze součtu hlasování a konečného žebříčku. Takto pozdě jsme reagovali proto, že jsme Vaše spojení s násilím zjistili až v závěru soutěže. Kromě našich hodnot jsme vázáni právními předpisy České republiky, které nám mj. zakazují spojovat naše reklamní aktivity, kam spadá i uvedená soutěž, s propagací násilí či snižováním lidské důstojnosti.     

Je nám líto, pokud jsme ve Vás i Vašich fanoušcích vyvolali naděje na možný úspěch tím, že jsme Vás vyřadili až v samotném závěru soutěže. Pečlivě jsme zvažovali vzniklou situaci a její právní důsledky a mrzí nás, že došlo k následnému prodlení v komunikaci z naší strany. 

V Praze dne 27.11.2013

Musica Bohemica s.r.o. (Český Slavík Mattoni)

Karlovarské minerální vody a.s. (Mattoni)