Českého slavíka zničily sociální sítě, řekl hudební kritik Vlček v Rozstřelu

  • 227
„Pár lidí, kteří se rozhodli Slavíka zničit, jej zničili. Je to problém sociálních sítí,” řekl hudební kritik Josef Vlček v pořadu Rozstřelu v reakci na rozhodnutí organizátorů pro letošek zrušit konání známé ankety populární hudby.

Ačkoliv organizátoři mluví pouze o ročním odkladu, Josef Vlček i redaktor iDNES.cz Václav Hnátek se domnívají, že by mohlo dojít i k dvouletému odkladu. „Uškodit by to však anketě nemuselo. Lidé na ni jen tak nezapomenou. I v devadesátých letech se Český slavík čtyři roky nekonal a populární hudbě to neuškodilo,” vysvětluje Vlček.

Rozhodnutí organizátorů označuje Hnátek za správné. „Je to jediný způsob, jak se z toho dalo vybruslit. Situace v posledních letech byla trapná, ačkoliv nechci hodnotit, kdo tu trapnost nesl nejvíce,“ říká. „Organizátoři byli pod strašlivou palbou kritiky. Na panu Těšínském si smlsl každý, ale bylo to trochu zbytečné - ta obrovská hysterie,“ dodal.

Hostem Rozstřelu byla i čtyřnásobná zlatá slavice Eva Pilarová, která do vysílání vstoupila po telefonu. „Rozhodnutí organizátorů mě překvapilo, ale pak mi došlo, že už to tady jednou bylo. Když se však hlasování zařídí jiným způsobem, bude to lepší,“ myslí si. Sama také vzpomínala na jistou míru neférovosti, která v soutěži byla přítomna už v šedesátých letech, kdy se ještě anketa nedělila mezi zpěváky a zpěvačky. „Kdyby však ta anketa nebyla, chyběla by mi,“ řekla na závěr.

Často taktéž padalo jméno skupiny Ortel, která otřásla samotným hlasováním v poslední době asi nejvíce. „Měli na internetu uvedený přesně návod, jak by měli fanoušci hlasovat, aby se dostali co nejdál,“ upozornil Vlček. „Ale už v minulosti, v roce 1988, došlo k manipulaci s hlasy. Není to nic nového,“ dodává.

GLOSA: Soumrak cen. Nobelovka, TýTý a teď Slavík. Kdo zapláče?

Ewa Farna se raduje z druhého místa v kategorii zpěvaček v anketě Český slavík...

„Skutečná popularita Ortelu však neodpovídá tomu vysokému výsledku z loňského roku. Stačí se podívat, kolik lidí chodí na koncerty Kabátu a Ortelu,“ komentuje Hnátek. Přesto upozorňuje, že by se v budoucnu nedala měřit popularita čistě podle návštěvnosti koncertů, stejně tak ani podle počtu přehrání na internetu.

Současný Český slavík po krátké pauze navázal v roce 1996 na anketu Zlatý slavík, kterou vyhlašoval časopis Mladý svět a poprvé se konala už v roce 1962.

Kontroverze vyvolávala už v minulosti. Například v době nastupující normalizace nesměly být publikovány výsledky, protože by vyšlo najevo, že v kategorii zpěvaček zvítězila vůči komunistickému režimu kritická Marta Kubišová. Až do roku 1989 byly výsledky ankety falšované.