Ondřej Brzobohatý

Ondřej Brzobohatý | foto: FTV Prima

Začal jsem se obviňovat z toho, že jsem šťastný, vzpomíná Brzobohatý

  • 4
Televizní moderátor, porotce, herec a hlavně talentovaný hudebník Ondřej Brzobohatý se po dlouhém licitování konečně rozhoupal a natočil vlastní desku. Pojmenoval ji Identity.

Ještě než si začneme s Ondřejem Brzobohatým povídat o jeho první sólové desce Identity, ukazuje mu vydavatel prvních pět hotových kousků přímo z továrny. Z přebalu každého křičí jiná výrazná barva. A když muzikant trhá fólii a listuje bookletem červené verze cédéčka, vypadá spokojeně. 

"Je to skvělý pocit. Srovnatelný s tím, když jsem poprvé napsal hudbu k filmu," říká. "To bylo ke snímku Zakázaný člověk pro Dušana Kleina. Volal mi, že chce velkou instrumentaci pro symfoňák. Byl jsem tehdy na škole a zkomponoval to. Ale nikdy předtím jsem před sebou neměl těch sedmdesát lidí, kteří partituru, již jsem napsal, doopravdy zahrají. Když jsem to všechno viděl a slyšel, byl jsem naměkko," vzpomíná Brzobohatý na své začátky.

Ve sféře středního proudu se sice už pohyboval se svou někdejší kapelou Bůhví a jako producent a aranžér, ale až aktuální album, které křtil ve vyprodaném pražském Lucerna Music Baru,  je pro něj ostrým vstupem na sólovou dráhu. "Byl jsem lenivý a okolnosti tomu nenahrávaly. Podle mě je to jak se ženskou. Když najdete tu pravou, tak se až po nějaké chvíli rozhodnete, že s ní zkusíte být celý život," vysvětluje, proč s vlastním albem tolik otálel.

Provětrané šuplíky

Nakonec pomohl obyčejný stesk po hraní. Ještě na konzervatoři totiž s partou spolužáků hrával na recepcích, lodích a podobně, a protože se dál potkávali nad různými projekty, slovo dalo slovo. "Zavolal jsem klukům z kapely a řekl: Pojďte hrát, mně to chybí," vzpomíná na základy, na nichž album Identity vzniklo. Brzy se do repertoáru vkrádaly vlastní písničky a k rozhodnutí natočit desku už byl jen krok. 

Brzobohatý provětral šuplíky a zároveň začal skládat  nový materiál. Chtěl, aby deska byla v češtině a aby se zvukově přiblížila třeba tomu, co dělá Jamie Cullum nebo producent Mark Ronson. V písničkách je patrná i jeho náklonnost k Princi, Michaelu Jacksonovi či Timberlakovi. "Nejvíc jsem samozřejmě bojoval s texty. Rozhodně ze mě nevypadla písnička za pár minut a já si neřekl: Tak to je pecka, Horáček by záviděl," přiznává. Za každou skladbou je podle něj konkrétní příběh. Třeba výrazní Správci osudu pojednávají o jeho vztahu s Taťánou Kuchařovou. 

Ondřej Brzobohatý o vztahu s Kuchařovou (červenec 2013):

19. července 2013

"Je to taková sumarizace posledního roku, kdy toho bylo najednou strašně moc. Začal jsem žít život, jaký jsem si přál. A začal se taky obviňovat z toho, že jsem šťastný," říká Brzobohatý a vůbec se nebrání označit desku Identity za "vztahovou".  "A která není?" směje se muzikant, který v současnosti zasedá i jako porotce v soutěži X Factor. "Ale to je jenom souhra náhod. Příjemně se to potkalo a může to pomoci s prodeji na Slovensku," bere účast v soutěži realisticky. I proto je ostatně jedním z mála hostů desky populární slovenský zpěvák Peter Cmorík.

A co bylo na natáčení Identity nejtěžší? Nejspíš nahrávání zpěvu. "Měl jsem několik konzultací mezi mnou a mým producentským alteregem. Ale nakonec se kluci domluvili, takže snad dobrý," ujišťuje tak trochu i sám sebe Ondřej Brzobohatý.

Poctivost po tátovi, děkoval Brzobohatý po získání ceny TýTý loni v dubnu:

27. dubna 2013