Franz Ferdinand v pražském Foru Karlín (9. března 2018)

Franz Ferdinand v pražském Foru Karlín (9. března 2018) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Rock for People vyloupl Franz Ferdinand i divoké The Subways

  • 1
Netradiční formu ohlašování nových kapel zvolil letos hudební festival Rock for People pro svůj následující pětadvacátý ročník. Tradiční akce se uskuteční v královéhradeckém Festivalparku od 4. do 6. července 2019 a fanouškům od začátku prosince nabídla adventní kalendář.

„Vyloupni si kapelu,“ hlásal festivalový web. Od začátku adventu do Štědrého dne totiž představil každý den jednoho z účastníků přehlídky na příští rok. Od rockových drzounů Bring Me the Horizon z anglického Sheffieldu po vyznavače „nové německé tvrdosti“ v podobě skupiny Eisbrecher.

„Kapelu jsem měl dlouho v hledáčku a přáli si ji i naši fanoušci,“ říká ředitel festivalu Michal Thomes k prvnímu oznámenému headlinerovi. „Jsem rád, že se nám právě Bring Me The Horizon, kteří si stejně jako naše dramaturgie rádi hrají se současnými hudebními styly a kontrasty, povedlo získat pro pětadvacátou sezonu.“

Dalším z velkých jmen je britská stálice pozitivních elektrovibrací Rudimental. Jedna z nejlepších současných tanečních kapel, která si střihla spolupráci s Edem Sheeranem nebo s Dizzee Rascalem, vydá v lednu 2019 album Toast to Our Differences. Na Rock for People tedy přiveze novinky.

Těsně před Vánocemi potom přibyla i oblíbená partička Franz Ferdinand. Na královehradecké letiště přiveze svoji aktuální desku Always Ascending, připomene však také skladby, kterými si podmanila fanoušky na celém světě.

Další políčka kalendáře skrývala například jednu z nejpopulárnějších irských kapel Kodaline. „Hodnější kluky než ty z Kodaline na festivalu nepotkáte. Znají se od dětství. První písně Kodaline vznikaly v jejich dětských pokojíčcích na kytaře nebo u klavíru. A budoucí globální hity testovali mladí Irové v ulicích domovského Dublinu,“ líčí pořadatelé.

Dorazí také energičtí punkrockeři The Subways. Do Česka přijedou už popatnácté, publikum na Rock for People jim svou přízeň dalo dostatečně znát před čtyřmi lety za žhavého dne. Vůbec nevadí, že drsná trojka od té doby vydala jenom jedno album. Stejně slibuje „nářez, párty, pot, kotel, nálož, divoké holky, skoky z pódia“.

Příznivce keltských dupáren zase potěší účast americké kapely Flogging Molly, jejíž strhující živá show pohltí každého. Formace vznikla už v roce 1997 a loni vydala comebackové album Life Is Good, které produkoval držitel mnoha cen Grammy Joe Chiccarelli.

Britská kapela Idles měla v listopadu vyprodáno v pražském Futuru a své nosné refrény ukáže také v Hradci Králové. Deník The Guardian ji korunoval na „nejlepší britskou punkovou kapelu“.

Chybět nebudou ani zástupci české scény. Pro pětadvacátý ročník jsou zatím potvrzení Mig 21, kteří svými vtipnými písněmi s chytlavými aranžemi baví fanoušky už dvacet let, a Cocotte Minute, další stálice tuzemské muziky propagující numetalové kořeny, silné české texty a hudební nadhled.

V netradiční podobě se představí Vypsaná fixa, která na festivalu spojí svůj punkrock s jedním z nejrespektovanějších orchestrů PKF – Prague Philharmonia. „Myslím, že to bude hezké spojení dvou hudebních světů. Symfonický podkres melodické písničky Fixy dobře podpoří,“ říká o vznikající spolupráci šéfdirigent Karlovarského symfonického orchestru Jan Kučera, jenž bude pracovat na nových aranžích písní.