Richard Müller chystá muzikál o Štefánikovi

  • 3
Osudy jednoho ze zakladatelů Československa Milana Rastislava Štefánika se staly inspirací pro přípravu nového muzikálu. Autorem libreta bude slovenský zpěvák a muzikant Richard Müller, který se po nedávném představení alba Monogamný vztah s vervou pustil do nového projektu.

"Štefánik byl pravděpodobně největším Slovákem, jakého jsme tu kdy měli. Myslím, že by bylo dobré předvést v Evropě člověka, na kterého můžeme být hrdí. Kdybychom měli jmenovat další takové Slováky, tak by nám stačily prsty na jedné ruce, a to bychom si mohli ještě klidně i zapískat," vysvětlil Müller, proč si vybral zrovna jednu z největších osobností slovenské historie.

Sám zpěvák ale v muzikálu účinkovat nebude a ani zatím nechce prozdradit, kdo v něm bude hrát. Kromě libreta se Müller bude podílet na produkci. Premiéra by se podle jeho slov měla konat někdy na počátku roku 2006. Ambiciózní plán počítá s uvedením představení kromě Bratislavy i v Praze a možná i Budapešti.

Autorem hudby bude skladatel Henrich Leško, s nímž Müller v minulosti již spolupracoval. Leško například složil hudbu  k baletním inscenacím Jána Ďurovčíka pro Slovénské národní divadlo a podepsal se i pod hudbu k některým muzikálům.

"Setkali jsme se po létech opět při práci. Jsme zralejší a dospělejší. Mám z toho radost," svěřil se Müller, který s Leškem plánuje spolupracovat i na svém dalším albu "44". To by mělo vyjít, stejně jako CD "33" při příležitosti umělcových narozenin.

Richard Müller na fotografii Ondřeje Pýchy.