Richard H. Kirk

Richard H. Kirk | foto: archiv umělce

Zemřel Richard H. Kirk, zakladatel vlivných industrialistů Cabaret Voltaire

  • 3
Vydavatelská firma Mute Records přišla se smutnou zprávou, ve věku šedesáti pěti let dnes zemřel hudebník Richard H. Kirk, zakládající člen skupiny Cabaret Voltaire.

Richard Harold Kirk se narodil v britském Sheffieldu. V roce 1973 společně se Stephenem Mallinderem a Chrisem Watsonem zformoval kapelu Cabaret Voltaire, která sehrála důležitou roli při formování hudebního směru zvaného industrial. Alba Mix-Up (1979), The Voice Of America (1980) nebo Red Mecca (1981) přinesla nový zvuk plný nečekaných barev, souvislostí a kontrapunktů. Vše bylo v duchu punkové a post punkové estetiky dovoleno. Na dalších albech se hudba Cabaret Voltaire zvolna přesouvala k sofistikovanému synthi popu, stále ovšem vzrušujícímu a jedinečnému.

Cabaret Voltaire se rozešli v roce 1994, Richard H. Kirk pokračoval na sólové dráze, na níž se věnoval atmosférické elektronice a tomu, čemu se souhrně říká IDM, tedy intelligent dance music.  Značku Cabaret Voltaire obnovil v roce 2014 jako jednočlenný projekt. V roce 2020 vydal skvělé album Shadow Of Fear, následované dvěma dronově laděnými EP Dekadrone a BN9Drone, která vyšla o rok později. 


Témata: Cabaret Voltaire