Diskuse k článku

RECENZE: Takovýhle koncert B. B. Kinga se radši vůbec neměl konat

Je to nevděčný úkol napsat pravdu o úterním koncertě B. B. Kinga v pražském Kongresovém centru. Zvlášť pro člověka, který s jeho hudbou víc než čtvrtstoletí žije. Ale co naplat, lhát se nemá ani o legendách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

kuceradavid

můj názor,1.část

Dalo se celkem čekat , že podobná recenze se dostaví, ale musím s ní nesouhlasit.Ten,kdo čekal strhujicí energickou show od 85-letého bluesmana, tak ani nemusel chodit a je hlupák.Samozřejmě se vždycky najde nějaký hnidopich,který se si i navzdory tomu vstupenku koupí aby pak mohl ,,kritizovat". Ale ten člověk, kdo ocení kvalitní hraní kapely, s krásnou dynamikou a podbarvením i k mluvenému slovu, nemohl si koncert podle mě vynachválit. Zvukař zrovna nezaválel ,hlavně s nazvučením dechařů a u Mayalla klavír,který byl buď potichu nebo moc přehulený, to jediné mi asi pilo krev z celého koncertu.

+1/0
16.7.2011 12:16

kuceradavid1

můj názor 2.část

,,Bíbího" zpěv byl více než uspokojivý, stále mu to čistě a sytě zní,a ten feeling...prostě paráda.Takovou atmosféru tomu dal, že mě to zarazilo do sedačky. Na kytaru toho sice moc nezahrál,ale když už,tak to bylo v pohodě,a kdyžtak to jistil mladší kytarista ;) Myslím si ,že to byl velice příjemný koncert s velmi kvalitní bluesovou muzikou, a mám pocit, že většina muzikantů to bude vidět stejně ( nepočítám teoretický ,,muzikanty" jako nejspíš tady pan redaktor, který zřejmě na nic nehrál,natož aby seděl v kapele ). Zkrátka na 85 let respekt. Kingovi dávám 8 z 10 a Mayallovi 9 z 10.

+1/0
16.7.2011 12:22

djbeat

Our house - in the middle of the stream - crazy flood

Nic zkrátka nepřekoná koncert L.Armstronga v Práglu roku 1965. Děda na něm byl a prý byl neskutečný a navíc všem lidem podepsal fotky. Nevím kolik stovek lidí to bylo...snad i přes tisíc. To se pozná charakter

0/0
15.7.2011 16:01

jirkas13

Re: Our house - in the middle of the stream - crazy flood

Jenže Armstrongovi bylo tenkrát 64 let.

0/0
18.7.2011 13:15

djbeat

Re: Our house - in the middle of the stream - crazy flood

No a ? To byl možná ten důvod, proč ho komanči nechali u nás hrát. Protože už byl ve věku, kdy člověk není tak aktivní a nemá chuť něco měnit - a žeu nás  bylo co. A navíc si chtěli komanči lidi trochu udobřit a to se jim povedlo. Jen jsem chtěl napsat, že Louis byl velmi srdečný člověk

0/0
18.7.2011 14:01

jirkas13

Re: Our house - in the middle of the stream - crazy flood

Já to psal proto, že tomu B.B. Kingovi je už o dvacet víc. Takže v tom vidím rozdíl. Nechápu moc to napadání. Pravdou je, že v 85 letech se málokdo i vyčůrá. Mám ho moc rád. Viděl jsem ho tady po každé, když tu byl. Včera už jsem nešel. To, co jsem viděl před dvěma lety mi bylo moc líto. A asi to teď bylo ještě horší.

0/0
18.7.2011 14:05

papazian

Re: Our house - in the middle of the stream - crazy flood

V 85 letech už většina z těch, co kritizují tento koncert budou v hrobě nebo v urně... Klobouk dolů, co tento starý pán ještě zvládá..., bohužel se obávám,  že už žádné příště nebude...

0/0
18.7.2011 14:59

Guestt

Srovnávání

Nechci tu vyvolávat kontroverze, ale z těch, kteří zde byli zmiňovaní a měl jsem možnost je vidět tak pokud to mám porovnat z hlediska mého názoru, tak je to asi takhle:

- Bob Dylan v roce 2005 v tehdejší Sazce byl skutečně příšernej. Naprosto jsem nepobral tehdejší recenze, který ten koncert vychválily do nebes. Za prvé totálně neosobní (což ale bohužel k Dylanovi patří), za druhé očekával jsem překopaný songy - ty mi nevadily, ovšem co bylo pro mě opravdu nesnesitelný - on se ten jeho skřehot opravdu už nedá poslouchat. Ať si klidně jezdí na turné a hraje, ale ať nechává zpívat radši někoho jinýho. Narovinu řečeno - nezažil jsem horší koncert než ten jeho tehdejší - a od té doby jsem na něm pochopitelně nebyl.

- Jerry Lee Lewis? Z rock´n´rollovejch bardů ho mám po Králi nejradši, navzdory jeho kontroverzní osobní historii. Ovšem jeho předloňskej koncert byl takovej.... odcházel jsem z něj s dost smutnýma pocitama. Mi tak trochu přišlo, že zahraje co má napsáno a víc nic neřeší...

0/0
14.7.2011 20:41

Guestt

Re: Srovnávání

Navíc nejsem si jistej, na čem se u něj věk podepisuje hůř - jestli na hlase, na vnímání (jsem měl dojem, že je mu úplně jedno co kdy kde jak pro koho hraje), nebo na rukách, protože to klavírní umění už také není jaké bývalo ještě před pár lety. Ale může si člověk říct, že zažil koncert toho posledního z Million Dollar Quartet.... :) Nechci to srovnávat kvůli žánrový rozdílnosti, ale mezi Jerry Lee Lewisem a Tomem Jonesem je rozdíl čtyř let a to co tenkrát o den pozdějš předvedl TJ v O2 - takhle na tom chci bejt v sedmdesáti...

Oproti těmhle koncertům si nemůžu pomoct, ale King ačkoliv je starší než tihle o kterých teď píšu, tak je aspoň u mě svojí osobností, lidskostí a vystoupením prostě jeho koncert výš.

0/0
14.7.2011 20:49

oldiess

Re: Srovnávání

to srovnávání je v podstatě blbost, Kinga jsem viděl v Práglu tuším v 1997, Toma Jonese ve Vídni v 2002 a Jerry Leeho taky ve Vídni před Vánoci 2009 -vše bylo skvělý, až teda na to, že Jonesovi bych z půlky změnil setlist;-Dovšem i když Jerry Lee Lewis byl na scéně z nich nejmíň, asi 50 minut, byl to zážitek největší, prostě většího rokenrolovýho šoumena nebylo a není, a nejen proto, že Jerry Lee je jistě jedinej na světě, komu John Lennon byť mírně zfetovanej políbil boty s díky za to, že ho naučil rokenrol. Takže i kdyby zazpíval jen jeden song, byl bych stejně nadšenej. Zpěváků jako Tom Jones či bluesmanů jako B.B. jsou totiž už desítky, nezapomeňme taky, že Kinga třeba "museli" nakopnout v 60. letech Stouni, když ho vzali jako přeskokana, a později potom U2, když s ním udělali When love comes to town. Kdežto tohle Jerry Lee nikdy nepotřeboval, legendou je už přes půl století sám o sobě

0/0
16.7.2011 10:20

Guestt

Re: Srovnávání

Je zřejmé, že Jerryho máte velice rád, ale skutečně nevím, co na něm v roce 2009 mohlo být showmanského... Viděl jsem ho v Praze v listopadu 09 a skutečně jediný dojem, který jsem z toho měl, byl, že opravdu prošvihl období, kdy mohl skončit důstojně. Jak říkám - tenkrát v Praze zahrál asi 13 písniček, jel je jak stroj jednu za druhou, téměř beze slov. Nechci, aby to vyznělo bez respektu, ale v jeho tehdejším stavu jsem považoval za zázrak, že byl schopen vyjít ty schody, které ze strany pódia tehdy měl... Toma Jonese zmiňuju, protože hostuje na Last Man Standing Live DVDčku a v Praze hrál hned den po Lewisovi a ten rozdíl byl skutečně neuvěřitelnej - a jsou téměř současníci. K tomu prosazování, takhle to nejde brát - nebejt černošskejch bluesmanů, Lewis by se k hudbě nikdy nedostal a obráceně, nebejt EP (protože JLL byl vždycky trochu "za ním"), tak by se možná neprosadili světově ani ti největší z největších černošských hudebníků (počínaje Charlesem, přes B.B. Kinga).

0/0
17.7.2011 17:05

tonyanthony

Takovýhle koncert B. B. Kinga se radši vůbec neměl konat

toto není spam, to ja bohužel pravda

Takovýhle koncert B. B. Kinga se radši vůbec neměl konat !!!!

Takovýhle koncert B. B. Kinga se radši vůbec neměl konat !!!!

Takovýhle koncert B. B. Kinga se radši vůbec neměl konat !!!!

Takovýhle koncert B. B. Kinga se radši vůbec neměl konat !!!!

0/0
14.7.2011 12:31

AZUB

Souhlas

Jak jste už v recenzi psal, pravda se musí říci bez ohledu na velikost hvězdy. Tou B.B.King bezesporu je a zůstane, jen to včera s hudbou opravdu moc společného nemělo. Nepovedená americká estráda, kdy mimo jiné na konci konferenciér 5 minut v kuse z plných plic do mikrofonu řval "bíbíking". Proč???? Takový konec koncertu (a koncertování) si B.B. nezaslouží (jedině, že by si na tom zakládal víc než na své hudbě). Myslím, že máme za sebou mnoho koncertů (i když o mnoho méně než recenzent), třeba takoví Johny Winter, téměř nechodící stařík (50 kg i se židlí) na koncertech dokonce poctivě hraje (viz např. jeho koncert před třemi lety v Uh.Brodě). Nemluvě o Leonardu Cohenovi, Johnu Mayallovi, Sugar Blue... Prostě i v podobném věku se dá dokázat, že koncerty jsou hlavně o hudbě.

0/0
13.7.2011 23:02

Yesname

Re: Souhlas

Hodněprocentní souhlas. Jenom Cohena moc nemusím. Ale ti ostatní tři jmenovaní mi dělají krásnou husí kůži a krásně se mi křičí. Nicméně skoro fyzický kontakt s účinkujícím, to je taky důležité.

0/0
13.7.2011 23:14

oldiess

Re: Souhlas

Tak zkuste si najít s Cohenem Don´t come home with your hard on - tam mu zpívá s Ginsbergem sbory i Bob Dylan, a pěkně nahlas;-D

0/0
14.7.2011 0:03

achab

Tak vidim, že sem krapet přestřelil

Páč jsem s článkem páně Bezra kór moc nesouhlasil, napsal jsem několik víceméně nesouhlasných příspěvků. A teď koukám, že p. Bezr je idnes kulturní referent. Takže má velice široký záběr (přes veškerou kulturu). Pokud se vrátim k muzice tak asi vod Bacha po Vlacha. Moc nerozumim (takřka vůbec) modernímu výtvarnýmu umění, ale uvítal bych, kdyby pan Bezr raději přenechal recenze muziky někomu povolanějšímu. (kdo má hudbu opravdu rád).

Děkuji

0/0
13.7.2011 21:49

Witty1

Re: Tak vidim, že sem krapet přestřelil

Rad,nebo ji rozumi?Ja mam rad svickovou,ale uvarit ji neumim.

0/0
13.7.2011 23:26

svondr

Re: Tak vidim, že sem krapet přestřelil

Ondřej Bezr psal prakticky celý 90. léta do Rock&Popu (tehdy suverénně nejlepší noviny/časopis o moderní hudbě), kde se věnoval hlavně blues. Takže něco naposlouchanýho rozhodně má.

0/0
14.7.2011 7:46

arakain

To radši napíšu příště recenzi sám

Nevím, co to je za autora, navštěvuju mraky koncertů různých žánrů, i když převážně je to rock. Jasně, včera 95% lidí sdílela životní energii s oběma hvězdama, a vzhledem k jejich věku se často bavíme o tom, že možná je to naposled. Kurňa, chlapovi, kterému je 85, by se měli poklonit až k zemi, protože s tímto ohledem byl koncert za 1. Bez ohledu na věk byl tak za 2. Protože živelnost, kterou předvedli všichni muzikanti, ta energie, kterou byli schopni, ochotni a rozhodní rozdávat na kila,  to se moc nevidí. R^

+2/0
13.7.2011 20:53

Mack

B.B.King rocnik 1925

i podivej se kriticky-chytraci na den narozeni a rok 1925 !!! Pocitam ze nikdo z vas v tom veku nikde nebude vystupovat , leda tak z postele na WC ? Pokud nebudete kadit do pyzama ....trochu premysleni by snad neskodilo ?8-o?

+3/0
13.7.2011 20:49

Yesname

Re: B.B.King rocnik 1925

Z tohoto pohledu nemám výhrad. Ale nic to neznamená. Určitě bylo dost lidí, kteří čekali lepší muziku. Ano, na legendy chodím, čekám i o něco slabší výkon, ale to neznamená, že bych tvrdil, že to bylo skvělé jen proto, že to hrála hvězda. Naposled jsem byl unešen z Mayalla, Dylan mě zklamal. Na tomto koncertu jsem nebyl, ale nevím, proč by to autor nemohl cítit obdobně, jako já. Promiňte, já to trochu srovnám s nynějšími "výkony" pana Landovského. To se mi má líbit jen proto, že je to on?

0/0
13.7.2011 23:09

oldiess

Re: B.B.King rocnik 1925

Tak to máš stopro pravdu, teda pokud to ná´hodou nebude číst Chuck Berry;-D

0/0
14.7.2011 13:16

simonides1

souhlas

plně souhlasím s autorem. skutečně trapné a nedůstojné vystoupení.

+1/0
13.7.2011 20:21

achab

Re: souhlas

Co? Nikdo nehrál na buzuki? Nic ve ve zlým, řeckou muziku mám taky moc rád. Jenom soudim podle Nicku.

0/0
13.7.2011 21:28

soliter

Takovýhle koncert B. B. Kinga se radši vůbec neměl konat

Oba chlapíky mám velmi rád a na bluesovém stupínku stojí u mě hodně vysoko a jejich zásluhy netřeba komentovat na tomto koncertě jsem nebyl takže ho ani nehodnotím ale vzhledem k jejich věku se stím musí tak nějak počítat no a že tentokrát byl lepší první, značí jedno, pokaždý nemůže být posvícení.R^V

0/0
13.7.2011 20:13

Trag12

Tak jak to bylo???

http://www.topzine.cz/fotky-b-b-king-v-praze-vystoupil-na-spolecnem-koncertu-s-johnem-mayallem

+2/0
13.7.2011 19:45

achab

Re: Tak jak to bylo???

No jo, na stejným pódiu jo, ale každej v jinou dobu. Škoda, taky jsem doufal v závěrečnej jam.

0/0
13.7.2011 19:57

miname

Re: Tak jak to bylo???

Odpověď je zcela jednoduchá. Když napíše hudební publicista to, co napsal v článku o bluesové legendě (pětaosmdesátileté!) B. B. Kingovi a dá mu hodnocení 40%, tak pravděpodobně na toto číslo přišel ve čtyřicetistupňové horečce. Realitu koncertu odráží spíše recenze na stránkách topzine.cz !!!

0/0
14.7.2011 18:12

riley

Re: Tak jak to bylo???

Jsem fanoušek jak Mayalla (který byl na koncertě výborný), tak B. B. Kinga. Koncert se neměl konat?! S tím každopádně nesouhlasím. Recenze pod výše zvedeným odkazem (topzine.cz) je založená na faktech, nesnaží se zkreslit pohled na koncert i pro ty, co tam nebyli. Ano, proslovy Kinga byly dlouhé, ano, často se nedohodl s kapelou, jak zde píší a také mě mrzelo, že ani jeden nepřidal nic navíc nebo něco společně. Mayall je opravdu bluesové "best of". B. B. je legenda, hlas má stále skvělý a i když moc na kytaru nehrál, stále je ve formě. Lidi, v osmdesáti pěti letech!!!

0/0
14.7.2011 18:44

pav.janecek

Re: Recenze? An omylem, špatný domácí úkol ze slohu, tak 4--

Presne tak, skoro byl si byl jisty, ze pan recenzent umi jazyk a rozumi muzice... Jak muzete tvrdit opak? znate ho ? vite jake jazyky umi?

0/0
13.7.2011 19:41

svobodnik Halik

to chce klid

Od té doby co idnes ohodnotilo Pink 100% a Divokýho Billa 70%....tak jsem ztratil iluze o objektivní recenzi.

+3/0
13.7.2011 19:31

defi

Re: to chce klid

a proč ne? nehodnotí se hudební směr, ale to, jak je povedená akce, koncert. To že se vám Pink nelíbí neznamená, že pro své fanoušky nemohla udělat 100% dokonalou šou.

+1/0
13.7.2011 20:09

mam.kvalitni.nazory.2

Re: to chce klid

ale zas tak odborne bych to nevidel ...

recenze na idnesu jsou jen soukromym vyajdrenim pocitu autora recenze dle toho, jak se vyspal a dle toho, kdo mu je sympatciky.... NIC VIC.

Rozhodne bych v tom nehledal zadnou hloubku.

0/0
13.7.2011 20:19

Witty1

Re: to chce klid

Nastesti v diskusi taky ne,takze muzeme byt vsichni klidni.

0/0
13.7.2011 20:45

R.A.K.

Re: to chce klid

vy jste se pravděpodobně vyspal špatně, tak proč raději nespíte dál a neserete se do muziky.

0/0
13.7.2011 20:46

Zůstaň nad věcí, baby

Re: to chce klid

:-PRv

0/0
13.7.2011 23:44

Hugo2

Jak bluesmani přichází o iluze

Na koncertě jsem byl a naprosto potvrzuji názor recenzenta, že to nebylo koncert, ale nepovedená pokleslá estráda v nablýskaném americkém stylu. Nebýt excelentního výkonu Johna Mayalla s Bluesbreakers, byla by to nejen škoda peněz, ale i času. Byl jsem rád, když ten trapas skončil a byl jsem z "výkonu" B.B.Kinga totálně zklamán. Bylo k neuvěření, že mezi oběma protagonisty je jen sedm let rozdílu. Jeden ještě může rozdávat vitalitu a energii a pro hudbu je pořád přínosem (se současnými Bluesbreakers určitě!) a druhý je už asi jen tou žijící legendou...Rv

0/0
13.7.2011 18:42

achab

Re: Jak bluesmani přichází o iluze

Že bylo ale včera horko. A v Paláci kultury to nebylo o moc lepší. Svůj názor jsem napsal níže.

0/0
13.7.2011 19:45

Mirek1944

Recenze? An omylem, špatný domácí úkol ze slohu, tak 4------

Na koncertě jsem nebyl, ale slyšel jsem že byl fajn, akorát, že když tam někdo chce nasát atmosféru, musí umět jazyk a rozumět muzice. Když ani jedno neumím, koupím si za 49 Kč Evu a Vaška, Zmožka nebo jinou bombu a sjíždím ho 24 hodin denně. ;-€

+2/0
13.7.2011 18:23

Ravenek

Re: Recenze? An omylem, špatný domácí úkol ze slohu, tak 4------

"Na koncertě jsem nebyl..." a tímto měl váš příspěvek zase skončit.

+1/0
13.7.2011 19:12

HArri

Re: Recenze? An omylem, špatný domácí úkol ze slohu, tak 4------

MIrko jsem si stopro jistý, že Ondřej Bezr rozumí muzice a z jazyků minimálně anglicky na velmi dobré úrovni...ono to je tak nějak samosebou u lidí, kteří žijou anglickou hudbou (zvláště pak blues) dlouhou dobu...

0/0
13.7.2011 20:04

booooyak

zasadne nesuhlasim

Tak, tento clanok ma zodvihol zo stolicky a uz som ho cital 3-krat, stale nemam pocit, ze sme s autorom boli na tom istom koncerte. Tu je ukazka zo vcerajsieho koncertu, posudte sami. Nechcem si prsty spinit o klavesnicu. 

http://www.youtube.com/watch?v=Nm_GAGaSBjs

PS.Tento clanok je provokativny, nepravdivy a myslim si, ze nema co robit na titulnej strane idnes, pretoze do povedomia ludi, co tam neboli sa dostane lziva informacia, ktora poskodzuje dobre meno muzikantov, ktori mi sposobili vynimocny kulturny zazitok, bez toho, aby som ich tvorbu, predom studoval bohvieako dokladne.

+2/0
13.7.2011 18:18

zapalik

Re: zasadne nesuhlasim

Naprosto jste nepochopil podstatu recenze. Jde o subjektivní zhodnocení zážitku. A že Vy muzice nerozumíte a tečete z každé připitomělé estrády, to je Váš problém, nikolivěk autora článku. Ještě jednou: nejde tudíž o lež, ale o názor. Chápete to?

0/0
13.7.2011 20:42

Yesname

Re: zasadne nesuhlasim

Jo. Proti Mayallovi je to hodně učesaný. (Hodnotím loňský výkon J.M. a vypadá to, že v obdobném stylu zářil tady.) Tak bych řekl, že recenze podle mýho názoru sedí.

0/0
13.7.2011 20:48

sigordus

Recenzia ?

Definícia recenzie: žánr literární, umělecké a vědecké kritiky, posudek literárního, uměleckého nebo vědeckého díla. Podľa môjho názoru nie je v poriadku ak autor, ktorý hodnotí svoje vlastné dojmi nazval tento článok ako recenziu. Objektívnu kritiku beriem ak je článok nezaujatý. Ak v ňom nie sú pocity kritika, ale vyzdvihnuté fakty. To či je skladba dlhá to si každý posúdi sám, a to či ho to sklamalo takisto. Preto si myslím, že koncert určite nebol taký zlý, ako tento mylný článok o koncerte, a riaďme sa heslom že rozprávať sa o hudbe je ako tancovať o architektúre.

+3/0
13.7.2011 17:51

MarkusK

Re: Recenzia ?

SouhlasR^

+1/0
13.7.2011 18:33

hrcprcsalala2

Re: Recenzia ?

Objektivní kritika, to je nějaký salašnický vynález?  ;-D;-D;-D

+1/0
13.7.2011 18:45

Svoboda je otroctví

Poprosil bych autora "recenze"

ať raději píše o tom, čemu rozumí. Muzika to rozhodně není. A to je u hudebního publicisty hodně velkej průser.

+1/0
13.7.2011 17:22

flames828

Re: Poprosil bych autora "recenze"

Mně se ta rce líbí, pro člověka, co tam nebyl, je fajn. Tu je trochu problém, že v diskuzi je plno lidí, kteří byli a teď stojí proti hraně oni-autor, přitom pro ně defacto report není. To už je trochu tradiční problém u lidí, kteří jsou po nějakém koncertě, najdou si článek a snaží se s ním nějak konfrontovat.

0/0
13.7.2011 17:29

paulramon

Re: Poprosil bych autora "recenze"

Pro člověka, který tam nebyl, je tato recenze velmi zkreslená. Ještě dovedu pochopit, že se panu Bezrovi koncert nelíbil, ale toto je opravdu přehnané. Je to bohužel psáno tím stylem, který je dnes běžný - hlavně, aby byla co největší čtenost. To je správné pouze do té míry, pokud článek reportuje věrně. A to tento, dle mého názoru, ne...

0/0
13.7.2011 17:40

Najdete na iDNES.cz