Eminem v albu Recovery

Eminem v albu Recovery | foto: Z bookletu alba

RECENZE: S novými producenty Eminem divně zevšedněl

  • 8
Eminem vystřízlivěl. „Desky Encore a Relapse se nepočítají, při nahrávání první jsem byl na prášcích, u druhé jsem se z toho dostával,“ říká americký raper ve skladbě Talkin'2 Myself. Sedmý studiový počin nazvaný Recovery je po mnoha letech v jeho diskografii opravdovým překvapením. Jenže, nakolik příjemným?

Eminem se na jednu stranu sympaticky rozhodl odstřihnout od svých klišé. I když producentem zůstal jeho dlouhodobý spolupracovník Dr. Dre, sám na album napsal jedinou písničku.

Eminem - RecoveryMezi hosty se překvapivě objevují i zpěvačky Pink a Rihanna, ale také raper Lil' Wayne, jehož, jak na desce přiznává, měl Eminem v jednom ze svých pověstných žlučovitých textů sto chutí sejmout. Symptomaticky v době, kdy se Lil’Wayne proslavil, zatímco Eminemova kariéra vadla.

Jako by se raper, který před pár lety diktoval pravidla, teď snažil dohnat hudební vývoj. Nebojí se u toho vysamplovat Ozzyho Osbourna, Black Sabbath ani diskotékové Haddaway. Pokaždé s rozpačitým dojmem.

Na posluchače myslí víc než kdy dřív. Novou podobu produkce nejlépe charakterizuje první singl Not Afraid se zbytečně podbízivým refrénem. Eminem přitom neztratil ze své přesvědčivosti a agresivní, hysterické energie, kterými dokáže své písničky prodchnout. Na úkor jeho cynických výstupů je však nové album samý klenutý a umečený refrén, často na hranici nechtěné parodie.

Mnohem víc než o Eminemovi, který chce, jako každý populární umělec, hlavně zaujmout a teď zkrátka vsadil na líbivost, deska vypovídá o okoukanosti a vyčerpanosti celé současné americké mainstreamové hiphopové produkce. I když formálně je Recovery bez chyby a nepostrádá momenty, o kterých možná ještě v hitparádách uslyšíme, jen těžko zaujme tak, jako kdysi Eminemův opus The Marshall Mathers LP. Doba už je jinde.

Eminem v albu Recovery

Po čtrnácti letech od debutu, nadávání matce, útocích na manželku Kim, opěvování dcerky, závislosti na prášcích, vystřízlivění a tisíci trefných a zábavných nadávkách na celebrity Eminem na novince nemá žádné silné téma. A takhle náhle zevšedněl.

Eminem: Recovery
CD, cena 459 korun
Hodnocení MF DNES: 60 %