Ready Kirken

Ready Kirken | foto: Universal Music

Ready Kirken: Název máme registrovaný my

  • 11
Populární kapela Ready Kirken se na začátku měsíce rozešla se svým zpěvákem Michalem Hrůzou. Poslední společný koncert odehráli muzikanti minulý týden pod Kunětickou horou.

Michal Hrůza, agentura Live Production i vydavatelstvi Universal Music, kteří se postavili na jeho stranu, tvrdí, že kapela se tím rozpadla. Kytarista a zakládající člen Zdeněk Ceral má ale opačný názor.

„Agentura i vydavatelství vydali prohlášení, že považují skupinu Ready Kirken za rozpadlou. Jenže já, baskytarista Ondřej Herold a bubeník Adam Jánošík máme na název skupiny podanou žádost o registraci u Úřadu průmyslového vlastnictví. To ale není tak důležité jako naše morální právo. Název Ready Kirken jsem konec konců vymyslel já a my prostě jsme Ready Kirken a také pod tímto názvem budeme od září znovu vystupovat.

Vydali jste jen obecné prohlášení, že s Michalem Hrůzou končíte po dlouhodobých neshodách. Můžete to přiblížit?
Nás baví hrát a nevadí nám odehrát sto koncertů ročně. V poslední době ale Michal některá vystoupení podle našeho názoru záměrně bojkotoval. Buď je rušil dva či tři dny před plánovaným datem, nebo přijel pozdě a po padesáti minutách odešel z pódia. To byla poslední kapka, kdy nám došla trpělivost. Podle našeho názoru navíc koncerty selektoval podle toho, zda se mu zdáli dost na výši, třeba i finančně, nebo ne. Takže do některých míst prostě nechtěl jezdit. Za naším rozchodem nebyly v žádném případě třeba spory o peníze, nebo Michalem proklamovaná závist jeho úspěchu s písní Voda živá. Rádi bychom už také považovali dohady i spory kolem skupiny za ukončené.

Jak je s autorstvím písniček? Budete je dál hrát?
Michal Hrůza je autorem téměř všech textů. U drtivé většiny skladeb jsme však spoluautory, třebaže se na obalech cédéček objevilo něco jiného hlavně díky tomu, že si to Michal přál s odkazem na své ego. Nebýt nás, tak ty skladby prostě neměly tvar, který znají znají naši fanoušci. Písně Ready Kirken proto samozřejmě budeme hrát, i když věříme, že během krátké doby také připravíme vlastní věci. Hudební nápady máme a teď již nebude nikdo bránit v jejich realizaci.

Na stranu Michala Hrůzy se postavilo i vydavatelství Universal Music.
Jenže vydavatelství Universal music se úplně přesně řečeno ani nepostavilo na stranu Michala Hrůzy. Kapele Ready Kirken totiž vypršela smlouva s tímto vydavatelstvím už k poslednímu červnu letošního roku. Na nové jsme se nedohodli, tudíž vydavatelství Universal Music přibralo nového interpreta Michala Hrůzu. Ze strany Universalu nás nejvíce zaskočilo a musím říct že mi to přišlo až líto, jejich zablokování a přesměrování naší domény www.readykirken.cz. My budeme spolupracovat dál patrně s jiným vydavatelstvím. Stejně tak se vrátíme k původní agentuře, která nás zastupovala. I když je poměrně zajímavé, že nám přitom v současné chvíli platí i smlouva s Live Production, protože ji zatím nikdo nevypověděl. Věřím však, že budeme dál fungovat jako úspěšná kapela. Podporuje nás řada fanoušků a promotéři ani neruší dřívější nasmlouvané koncerty na podzim.

Chystáte se vystupovat s novým zpěvákem, kdo to bude?
Rozhodli jsme se, že zatím jeho jméno prozrazovat nebudeme. Ale bude z východních Čech.

A první koncerty?
Teď si dáme měsíc pauzu a hrát se chystáme od září. Bližší informace najdou naši fanoušci na internetové stránce www.kirken.freemusic.cz.

,