Zemřel rockový bubeník kapely Citron a podnikatel Radim Pařízek

  • 83
Zemřel rockový bubeník spjatý zejména s heavymetalovou kapelou Citron Radim Pařízek. Hudebníkovi, který se uplatnil i v mediálním podnikání, bylo 67 let.

„S těžkým srdcem a slzami v očích jsme dnes přijali zprávu, že Radim Pařízek zemřel. Podlehl komplikacím, které byly spjaty s jeho nedávnou operací. Upřímnou soustrast rodině a všem jeho blízkým. Radime, za celý Citron ti děkujeme! Navždy budeš s námi,“ vzkázali jeho kolegové.

Radim Pařízek s Citronem zažil úspěšné období, metalová kapela pod jeho taktovkou absolvovala turné po Evropě i Spojených státech, prodala více než milion desek a v roce 1987 získala Zlatého slavíka.

Prvopočátky kapely Citrón (psáno ještě takto, s dlouhým ó), spadají až do poloviny sedmdesátých let minulého století. Tehdy se skupina věnovala blues rocku, o hardrockovém, později heavymetalovém Citronu se dá hovořit zhruba od roku 1981, kdy se kapelnického postu ujal bubeník Radim Pařízek. V sestavě se zpěvákem Stanislavem Hranickým, kytaristy Jaroslavem Bartoňem, Jindřichem Kvitou a baskytaristou Václavem Vlasákem natočil Citron album Plni energie (1986), která se dá považovat za první českou metalovou desku.

Citron se rozloučil s Radimem Pařízkem.

Následovalo úspěšné album Radegast (1987), na kterém se představil nový zpěvák Ladislav Křížek. Zvuk kapely zmohutněl, zkošatěl a díky Křížkovu vysokému a jasnému vokálu se přiblížil německým speedmetalovým skupinám typu Helloween.

Citronová obměna devadesátek

Po vydání alba Křížek Citron opustil, vzal sebou Jaroslava Bartoně a založil svého času fenomenálně úspěšný Kreyson. Radim Pařízek se ale nevzdal a s obměněným Citronem vydal v roce 1990 album Vypusťte psy! (původní demonahrávky nazpíval ještě Křížek) a poté street rockově laděnou desku Sex bomby (1992).

V roce 2001 Citron vydal vzpomínkové album Síla návratů a v roce 2010 novou desku Bigbítový pánbů s navrátilcem Stanislavem Hranickým u mikrofonu. Ten ale bohužel v roce 2013 zemřel. O dva roky později došlo v řadách Citronu k rozkolu, odešla prakticky celá sestava a založila „konkurenční“ kapelu Limetal. Radim Pařízek zůstal ve skupině sám, ovšem ne nadlouho. Stalo se to, v co fandové období alba Radegast ani nedoufali – k mikrofonu se vrátil Ladislav Křížek. Občerstvený Citron vydal album Rebelie rebelů (2016) a chystal se na další desku.

Kromě muziky byl Radim Pařízek neméně úspěšný také v oblasti mediálního podnikání, jíž se věnoval od roku 1998, kdy založil Radio Čas. Byl také majitelem televizních stanic Rebel a Relax a provozovatelem nahrávacího studia Citron.

, ,