Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přišlo léto a s ním opět festivaly

  11:44
Každý rok se v Česku koná na tři sta hudebních přehlídek pod širým nebem a nejvíc logicky o prázdninách. Jejich pořadatelé se snaží, seč mohou, protože výběr je široký. Nadcházející víkend přinese první velkou vlnu festivalů pod širým nebem. Na své si přijdou rockeři, fandové taneční hudby i folkaři, pokud se vypraví do Valašského Meziříčí, Třince, nebo na Proboštská jezera. Vyrazit lze i do zahraničí - na nejmohutnější evropskou přehlídku do dánského Roskilde.
Žádná ze skeptických předpovědí, jimiž loni strašili pořadatelé, se nevyplnila - s jedinou výjimkou. Červnový pražský Jam, na který přijížděly špičkové zahraniční kapely, se už druhým rokem z finančních důvodů nekoná. Jinak hudební festivaly spíše přibývají, než aby zmíraly pod tlakem konkurence. Ujal se nový Festival slunce v jihomoravské Strážnici, postavený na česko-slovenské výměně muziky. A pop se po desetileté přestávce vrátil do Děčína, dějiště Děčínské kotvy. Lidé znovu uslyší šlágr Lodí bílou v podání veterána českého swingu Karla Hály - ovšem to je spíše kuriozita.

Nadále tedy platí, že snad každé větší město v republice má vlastní hudební přehlídku a podle Michala Juppa Konečného, pořadatele folkové Zahrady, konkurenční nabídka vysoce převyšuje poptávku. Posluchači se sotva vypraví na druhý konec republiky jen proto, aby slyšeli podobnou sestavu kapel, již zažili doma. S muzikanty se to má opačně. Největší harcovníci putují celé léto z festivalu na festival. Letos hodně kočuje třeba skupina Čechomor, která zároveň natáčí film v režii Petra Zelenky, nebo skupina Mňága a Žďorp.

A tak pořadatelé vymýšlejí hvězdná lákadla, aby právě svou přehlídku zatraktivnili. Například červencový festival Rock For People uvítá londýnskou kapelu Asian Dub Foundation nebo Američana Mikea Pattona s bandem Fantomas. Díky pověsti programově nejnabitějšího podniku v zemi tamější pořadatelé překročili magickou hranici šesti set korun za vstupenku, již si naopak hlídá legendární srpnový Trutnov.

Třinecká Noc plná hvězd zase vykročila směrem k poprockovému střednímu proudu a ve víkendovém programu nabízí i takové vykopávky, jako jsou skupiny Katapult, Turbo nebo Elán. "V porovnání s těmito kolosy jsme něco jako televizní program ČT 2. Máme stabilní návštěvnost, třinecká Noc plná hvězd na nás nemá vliv," říká dramaturg Karel Prokeš, který v nedalekém "Valmezu" připravuje přehlídku Valašský špalíček. Tento festival pravidelně navštěvují asi dvě tisícovky lidí.

Ve sféře taneční hudby se rychle vyprofiloval festival Open Air Field, který proběhne 29. června na letišti u Proboštských jezer a jenž letos vstoupí do druhého ročníku. Hvězdou přehlídky je britská tanečně ambientní legenda The Orb a pořadatelé hovoří o tom, že očekávají deset tisíc lidí. Takové počty navštěvují i největší rockové nebo folkové festivaly. Lze konstatovat, že posluchačská přízeň se tím rovnoměrně rozdělí mezi nejpopulárnější žánry.

Vcelku lze ovšem říci, že striktní žánrové dělení už tak úplně neplatí. Většina pořadatelů si uvědomila, že moderní fanoušek nevyhledává hudební styly, ale interesantní muziku. Rockové festivaly proto zavádějí i taneční stany a zastánci elektronické muziky přijímají živé kapely. Příkladem jde zmíněný dánský kolos Roskilde, který začíná o nadcházejícím víkendu u Kodaně. Loni zde tragicky zahynulo devět mladých lidí, kteří se udusili v blátě, když se dav natlačil na vystoupení americké kapely Pearl Jam. Letos pořadatelé zorganizovali mimořádná bezpečnostní opatření a zvýšili nabídku koncertních taháků. Patří k nim britský zpěvák Robbie Williams, písničkář Bob Dylan, skupina The Cure má v Roskilde odehrát jediný koncert sezony. Vstupenky jsou již tradičně k dostání v pražském Divadle Archa.

Komu první prázdninová vlna unikla, může se vrhnout do dalšího přílivu festivalů. Začátek července totiž ovládnou kolosy Rock For People v Českém Brodě a Zahrada v Náměšti na Hané.

Co nabídne první vlna festivalů o víkendu od 29. do 30. června 2001

Valašský špalíček: 28.-30. června, Valašské Meziříčí Vystoupí The Frames, SBB, Vlasta Třešňák, Vladimír Mišík, Jan Burian, Laurie Amat, Skupina z Luhu, Kwartet Jorgi, Hm... a další kapely. Vstupné 150 Kč na jednotlivé programové bloky, informace na www.valmez-city.cz/kultura/mklub.
Lucky People Center - Open Air Field 2001: 29. června, letiště u Proboštských jezer, Brandýs nad Labem Vystoupí The Orb, Laurent Garnier, Floex, Colin Dale, Duncan Forbes, System 7 a další. Vstupné 440 Kč, na místě 600 Kč, informace na www.openairfield.cz.
Noc plná hvězd: 29.-30. června, fotbalový stadion Borek, Třinec Vystoupí Kabát, Jaromír Nohavica a Čechomor, Katapult, Miro Žbirka, Lenka Dusilová, Walk-Choc-Ice a další. Vstupné 350 Kč v předprodeji, na místě 400 Kč, informace na www.nocplnahvezd.cz.
Louka: 29.-30. června, Loucký klášter ve Znojmě Vystoupí Blow, Here, -123 minut, Jablkoň, Laputa, Colorfactory, Laura a její tygři, Ty syčáci a další. Vstupné 300 Kč, informace www.jazzparty.cz/louka.
Okolo Třeboně 2001: 29. června až 2. července, Třeboň Vystoupí K + K Band, Karel Plíhal, Jan Spálený a ASPM, Dan Bárta Illustratosphere, Divadlo Járy Cimrmana, Michal Prokop - Jan Hrubý - Luboš Andršt a další. Vstupné na jednotlivé koncerty od 180 do 200 Kč, informace na www.okolo.trebon.cz.
Festival slunce: 29. června až 1. července, Strážnice Vystoupí Jana Kirschner, Jaromír Nohavica a Čechomor, Nerez, Kamelot, Zuzana Homolová, Jiří Schmitzer, Vidiek, Janek Ledecký, Bílá nemoc a další. Vstupné na jeden den 200 Kč, permanentka 340 Kč, informace na www.festival-slunce.cz.
Roskilde Festival: 28. června až 1. července, Roskilde, Dánsko Vystoupí Bob Dylan, Neil Young, Natacha Atlas, Beck, Nick Cave, Robbie Williams, The Cure, Wyclef Jean, Manu Chao, Faithless, Basement Jaxx a další. Vstupné 3990 Kč v předprodeji pražského Divadla Archa, informace na www.roskilde-festival.dk.

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

Byli jsme parta naprostých žabařů, říkají hvězdy Červeného trpaslíka

20. dubna 2024

Premium Hosty letošního ročníku svátku komiksů, sci-fi, fantasy a vůbec popkultury Comic-Con byli i britští...

RECENZE: Trpký osud jednoho města. Třetí Šikmý kostel je opět fascinující

19. dubna 2024

Premium Plnými sty procenty ohodnotila naše recenzentka Alena Slezáková očekávaný závěrečný díl trilogie...

RECENZE: Čínská Popelka zachraňuje draky. Kupodivu docela vkusně

19. dubna 2024  9:55

Jistěže animovaná pohádka Jak zachránit draka míří především k dětem, které nad jejím původem...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...