Jaromír Honzák

Jaromír Honzák | foto: Animal Music

Prestižní anketu o českou jazzovou desku roku vyhrál Jaromír Honzák

  • 0
Česká jazzová společnost dnes zveřejnila výsledky své ankety o českou jazzovou desku roku 2009. Oslovená porota za ni označila album kvintetu Jaromíra Honzáka Little Things, které vydala firma Animal Music.

Totéž vydavatelství pobralo i "stříbro" a "bronz". Na druhé příčce se totiž umístilo debutové CD kontrabasisty Tomáše Lišky s názvem Invisible World a na třetím též debutové album kapely Infinite Quintet Speak Slowly.

Porotu pro tento rok zastoupilo zhruba šedesát oslovených hudebníků, majitelů jazzových klubů či vydavatelství, pořadatelů festivalů a odborníků z tisku. "Snažili jsme se, aby mezi porotci byli rovnoměrně zastoupeni jak představitelé dominantní pražské scény, tak i lidé z ostatních měst a regionů," řekl předseda ČJS Martin Šulc.

Jaromír Honzák Quintet: Little Things (obal CD)

K loňské hudební produkci se v anketě vyjádřili muzikanti všech generací: od té nejstarší, zastoupené například klavíristy Emilem Viklickým nebo Karlem Růžičkou, přes hudebníky jako Jaromír Honzák, zpěvačky Janu Koubkovou a Yvonne Sanchez až po generaci nejmladší, mezi níž se počítá např. kytarista David Dorůžka, saxofonista Luboš Soukup nebo varhaník Ondřej Pivec.

Mezi oslovenými byli i zastoupeni všichni představitelé významných jazzových labelů, např. Petr Ostrouchov za Animal Music, Michal Hejna za Arta Records nebo Pavel Vlček za Cube-Metier, a také pořadatelé významných českých jazzových festivalů: Marek Vrabec za festival Struny podzimu, Martin Brunner za festival Jazz Goes To Town a další.

Tomáš Liška: Invisible World (obal CD)

K anketě se vyjádřili též majitelé a dramaturgové významných jazzových klubů a nechybějí ani názory muzikologů a novinářů, např. dr. Lubomíra Dorůžky. ČJS také oslovila odborníky z veřejnoprávních médií i některé cizince dlouhodobě žijící v Praze, například holandského saxofonistu Cyrilla Oswalda nebo amerického novináře Tonyho Emmersona.

Klíčem k výběru porotců bylo především najít osoby, jejichž působení ČJS pro český jazz považuje za klíčové, neopomenout přitom představitele starších generací a především poskytnout co možná nejvíce ucelený průřez širokým názorovým spektrem.

Infinite Quintet: Speak Slowly (obal CD)

"Rozhodli jsme se pro větší počet porotců proto, že Česká jazzová společnost anketu několik let za sebou nepořádala a odborný tisk se o něco podobného v posledních letech také nepokusil," vysvětlil předseda ČJS. Hlasovat mohli také čtenáři webu www.czechjazz.org, kteří zvolili album Jaroslava Šimíčka Cesta domů.

Kompletní výsledky hlasování včetně odpovědí individuálních porotců jsou k nalezení na oficiálním webu České jazzové společnosti, www.czechjazz.org. Nechybějí zde ani reflexe oslovených hudebníků, kteří se leckdy rozhodli vyjádřit k české jazzové scéně jako celku.