Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GLOSÁŘ: Pocta trubadúrkám i americkém klasikovi. A dáma s taktovkou

  15:45
První týden Pražského jara nabídl mimo jiné pokusy o dialog mezi hudbou starou a novou. Zazářili též famózní francouzský cellista a hvězdná dirigentka z Litvy.
Litevská dirigentka Mirga Gražinytė-Tyla na koncertě Pražského jara

Litevská dirigentka Mirga Gražinytė-Tyla na koncertě Pražského jara | foto: Petra Hajská

Pražské jaro se letos mimo jiné snaží dávat větší prostor hudbě 20. století či hudbě nové. V Anežském klášteře se 14. května od 16 hodin postupně odehrály hned tři koncerty, které byly postaveny na konfrontaci hudby barokní a ještě starší s novými díly, inspirovanými světem dobových nástrojů.

Největším zážitkem byl asi první koncert. Soubor The Breathtaking Collective střídal díla renesančních autorů se skladbami podstatně pozdějšího data – včetně například zbrusu nové skladby od řecké autorky Calliope Tsoupaki nazvané Thin Air, věnované obětem pandemie covidu. Virtuos na starý nástroj cink – pro nějž je typický líbezný a měkký zvuk – Bruce Dickey a sopranistka Hana Blažíková byli jedineční ve způsobu, jakým se jejich hlasy pojily. Někdy se vůbec nedalo rozeznat, co je lidský hlas a co zvuk cinku.

Druhý koncert měl na programu jedinou skladbu – soudobý autor Michal Nejtek ji nazval Trobairitz a inspiroval se texty středověkých trubadúrek, které stojí v historickém stínu mužských kolegů. Možná to bylo délkou skladby, možná výzva napsat soudobou vážnou hudbu na středověké texty v češtině a v okcitánštině byla až příliš odvážná, každopádně na autorku tohoto textu většina písní působila nevýrazně, chtělo by se říct plaše – jakoby se autor poctivě snažil zachovat cosi jako středověkou náladu a současně chtěl být „moderní“. Výsledek nebyla ani ryba, ani rak. Možná, že teprve opakovaný poslech by pochybnosti vyvrátil a člověk by se do jednotlivých písní opravdu zaposlouchal. Výkon ženského vokálního souboru Tiburtina Ensemble i instrumentalistů byl ovšem excelentní.

Poslední část večera byla už ryze instrumentální, soubor Collegium Marianum proložil Vivaldiho a Telemanna soudobými českými autory. Skladba Jméno růže od Jana Ryanta Dřízala staví především na virtuozitě flétnistky Jany Semerádové, stejně jako dílo Elfi e fantasmi od Jiřího Gemrota, jež zaznělo ve světové premiéře. A ze všech ten den vyslechnutých novějších či nových kompozic asi nejvíc zůstala v „uchu“, díky své schopnosti propojit staré a nové, nezabřednout do kýče, a současně komunikovat s posluchačem, jenž není zrovna pravidelným hostem přehlídek soudobé hudby.

Vstřícný mystik

Symfonický orchestr z Birminghamu přijel na Pražské jaro poprvé roku 1994, tehdy se svým šéfem Sirem Simonem Rattleem, jenž ho pozvedl do světové elity. Litevská dirigentka Mirga Gražinytė-Tyla, která těleso vede posledních šest let, zjevně odvádí neméně skvělou práci, jak dokázal koncert 18. května. V první části večera byl ovšem hvězdou především francouzský cellista Gautier Capuçon, jenž zahrál Koncert pro violoncello a orchestr od Edwarda Elgara, lyrickou, elegickou skladbu z roku 1919, kterou na světová pódia uvedla až Jacqueline du Pré roku 1965. A hrál ji jemně a procítěně, nikoli exaltovaně, ale ani příliš zdrženlivě, takže dílo, jež by mohlo působit až poněkud moc zdrženlivě, dostala citový náboj.

Pak přišla Symfonie č. 6 od Antona Brucknera, v níž teprve naplno zazářila drobná, leč rázná dirigentka se svými hudebníky. Bruckner některým dirigentům vychází pod rukama jako patetický, téměř nesrozumitelný mystik, tentokrát však zněl vstřícně, s jakousi věcným, ale o to větším půvabem, prostě bylo to provedení, kdy člověk zvědavě čeká na každý další takt. Jako přídavek hudebníci zahráli slavný kousek Nimrod z Elgarovy kompozice Enigma Variations.

Konečně v pátek 20. května nastoupila do Obecního domu Česká filharmonie s americkým dirigentem Davidem Robertsonem, aby vzdali hold americkému klasikovi 20. století Charlesi Ivesovi – a do jeho sousedství postavili českého autora. Na vstupní, kratičkou skladbu Charlese Ivese Nezodpovězená otázka, v níž jakoby se nástroje ptaly po smyslu existence, totiž bez přerušení navázala skladba Movis pro klavír a orchestr od soudobého českého skladatele Michala Rataje. Za klavír usedl Ivo Kahánek, jehož part si vede svou, částečně dokonce improvizovanou, každopádně energickou promluvu na pozadí orchestrální zvukové palety. Jde o jakousi moderní parafrázi na tradiční klavírní koncerty, a je to právě výkon klavíristy, který nejvíc utkví v paměti. Jako přídavek Kahánek provedl Radostný ostrov od Clauda Debussyho.

Symfonie č. 4 pro klavír, smíšený sbor a orchestr od Charlese Ivese, poprvé uvedená roku 1965 v New Yorku, je mnohovrstevnaté dílo plné rytmů, stylů a barev, kladoucí otázky o smyslu života v moderním, zvláště americkém světě. Nechybí zpívaný hymnus, bujará až bláznivá scéna s dechovkou a hned zase zklidněná část ve stylu fugy. Dirigent Robertson se do hudby pustil s chutí a vervou, a také provedení, do něhož se zapojil i Pražský filharmonický sbor, mělo festivalovou úroveň.

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kde budeme hrát? Populární Dejvické divadlo hledá útočiště

10. dubna 2024  14:42

I tak oblíbená scéna, jakou je Dejvické divadlo, nemusí mít kde hrát svá představení. Na sociálních...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Nemusím hned všechno lámat na dvě půlky chleba, říká Mefisto Mikluš

18. dubna 2024

Dnešní doba nás neustále nutí mít vyhraněný názor a stavět se na jednu stranu, přemýšlí v rozhovoru...

Výstava Tima Burtona se po více než deseti letech znovu vrací do Prahy

17. dubna 2024  18:10

Známý americký režisér, producent, scenárista, básník, loutkář, Tim Burton se znovu vrací do Prahy....

RECENZE: Také na Švihově je pohodová osada. A ještě jalovější než v ČT

17. dubna 2024

Premium Víkendoví domorodci míří na schůzi v hospodě, kde mají hlasovat o nákupu sekaček. Tak na Prima+...

RECENZE: Hanuš s Donutilem předvedli hospodské drama z divokého východu

17. dubna 2024  11:15

Šmírování, stalking, elektronická stopa. Ale i generační střet mezi obyvateli bývalé NDR. To...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...