Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GLOSÁŘ: Jak najít společnou řeč mezi etniky i manželi. Hudba poradí

  17:55
Z pražskojarních akcí, které se konaly poslední festivalový týden, se dvě jistým způsobem vymykaly klasickému koncertu. Gambista Jordi Savall představil projekt z pomezí klasiky a etnohudby a Česká filharmonie provedla Bartókovu operu Modrovousův hrad.

Na Pražském jaru mohlo publikum vidět i dervišský tanec | foto: Ivan Malý

Jordi Savall, španělská živá legenda staré hudby, byl v Česku už několikrát, ať už jako sólista nebo se svými ansámbly. Umělec, jenž do širšího povědomí kdysi vešel soundtrackem k historickému snímku Všechna jitra světa, se mimo jiné proslavil projekty, jimiž hledá styčné body mezi národy i různými náboženstvími. Patří k nim i pořad nazvaný Jerusalem nahlížející z různých úhlů na tuto křižovatku kultur.

Nejde o nový počin, zachycen je ostatně i na CD, nicméně aktuálnost neztrácí. Se Savallem přijeli členové jeho souborů Hesperion XXI a La Capella Reial de Catalunya, jakož i hosté z židovského, islámského a křesťanského prostředí. Vedle sebe tak na pódiu Dvořákovy síně Rudolfina zasedli instrumentalisté a zpěváci z Izraele, Palestiny, Sýrie, Arménie, Řecka, Turecka, samozřejmě Španělska, ale také Francie, Itálie či Anglie. Večer v Rudolfinu efektně otevřela Fanfára Jericha, při níž šófary, vyrobené z beraních zvířecích rohů, historické orientální trubky anafiry a bubínky vytvořily disonantní zvukovou masu. V sedmi následujících oddílech, symbolizujících sedm bran jeruzalémských, se střídala arabština s hebrejštinou i latinou, západní středověká hudba s východními postupy. Atmosféru orientu navodil i dervišský tanec, který předvedl Ibrahim Kamil Birlikay.

Pro Středoevropana to je přirozeně všechno neobvyklé, ale poutavé, a třebaže z přísného hlediska stylové autenticity by se nejspíš dalo o lecčems debatovat, u Savalla nakonec vždy vítězí síla myšlenky a muzikantská přesvědčivost. Skrze ni nechal proslulý umělec ve vzduchu viset jistěže naivní, leč nikoli zbytečnou otázku: Když se dokáží domluvit hudebníci, proč ne všichni?

Recept na (ne)šťastné manželství

Najít společný jazyk ve vroucím kotli různých národů je obtížné, ovšem ani v manželství to nebývá o nic snazší. Vypráví o tom jednoaktová opera Bély Bartóka Modrovousův hrad (od jejíž světové premiéry uplynulo sto let), kterou v pátek koncertně provedla v Obecním domě Česká filharmonie s americkým dirigentem Davidem Robertsonem, propagátorem hudby 20. století i děl soudobých.

Starou legendu o muži, jenž vraždí své ženy, Bartók přetvořil do symbolické psychologické studie, v níž novomanželka neodolá, naléhá na muže, aby jí zotvíral všechny své „komnaty“ a klade mu zničující otázky typu „Koho jsi měl rád přede mnou? Byla hezčí než já“? Zvukomalebná hudba doslova kreslí jednotlivé skrýše mužovy duše, do nichž se žena dobývá. Německá mezzosopranistka Petra Langová, která interpretovala part Judity, smysl díla před koncertem na tiskové konferenci vystihla lapidárně, když řekla: „Je o tom, jak si zničit vztah.“ A podotkla, že díky této roli, kterou prvně zpívala už před mnoha lety, vzala svého vlastního muže takového, jaký je - a dodnes má prý šťastné manželství.

Uznání zaslouží nejen za svou moudrost, ale hlavně za svůj pěvecký výkon, odvedený navíc v maďarštině. Silným, tvárným hlasem, který na světových jevištích propůjčuje především hrdinkám z oper Richarda Wagnera, postihla rostoucí ženinu hysterii i konečné zklamání. Jejím partnerem byl proslulý barytonista Matthias Goerne, u nás známý hlavně z písňových recitálů. Jeho pěvecké podání Modrovouse zapůsobilo autoritou, ale i lidskostí. Teplo a emoce v Goerneho hlase vystihly to, co v podstatě zamýšlel autor: jeho Modrouvous není reálný sadista, nýbrž obrazný nešťastník.

Orchestr působivě vykreslil všechny obrazy, ať už v nich řinčí zbraně, lesknou se poklady nebo se přelévají potoky slz. Mluveného prologu, jenž uvádí do děje, se chopil sám dirigent. „Rád se ztrapním, jen když tuto část nebudeme muset vypustit,“ přiznal na tiskové konferenci. Jaká byla maďarština jeho i zpěváků, by museli posoudit Maďaři, člověk jen litoval, že oba sólisté své party zpívali každý u svého pultu, bez jakékoli vzájemné reakce. Koncertní verze oper Pražské jaro příliš nepěstuje, při jiných příležitostech se však už nejednou ukázalo, že i na omezeném prostoru koncertního pódia, bez režiséra a kulis, se dá rozehrát když ne drama, tedy aspoň mikrodrama.

Bartókův Modrovous nenaplní celý večer, a tak v první půli zazněla Symfonie č. 4 Bohuslava Martinů, naprosto kontrastní dílo, projasněné, slunečné, lehce upomínající Antonína Dvořáka, každopádně zrcadlící autorovu optimistickou mysl na konci druhé světové války. Vyznělo se vší barvitostí i lyrickou krásou, i když temný, dramatický Modrovous ho v celkovém dojmu odsunul do pozadí.

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

Byli jsme parta naprostých žabařů, říkají hvězdy Červeného trpaslíka

20. dubna 2024

Premium Hosty letošního ročníku svátku komiksů, sci-fi, fantasy a vůbec popkultury Comic-Con byli i britští...

RECENZE: Trpký osud jednoho města. Třetí Šikmý kostel je opět fascinující

19. dubna 2024

Premium Plnými sty procenty ohodnotila naše recenzentka Alena Slezáková očekávaný závěrečný díl trilogie...

RECENZE: Čínská Popelka zachraňuje draky. Kupodivu docela vkusně

19. dubna 2024  9:55

Jistěže animovaná pohádka Jak zachránit draka míří především k dětem, které nad jejím původem...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...