Česko-slovenští hiphopeři bilancují uplynulých dvacet let. DJ Wich nemůže chybět.

Česko-slovenští hiphopeři bilancují uplynulých dvacet let. DJ Wich nemůže chybět. | foto: Mad Drum Records

Poslechněte si první dvě písně pro 20ERS, oslavy českého hip hopu

  • 9
Portál iDNES.cz nabízí dvě ochutnávky z kompilace 20ERS, jejíž vydání v rámci bilancování 20 let tuzemského hip hopu je naplánováno na říjen. První je premiéra společné skladby DJe Wiche a kapely S.O.I.L., druhou pak píseň Afterparty projektu Magion, v němž své síly s Wichem spojil raper Orion.

Čeští a slovenští hiphopeři se koncem léta začali ohlížet za uplynulými dvaceti lety. Výsledek vyjde v říjnu na dvou unikátních kompilacích, jejichž vznik sleduje filmový štáb a vzniká tak zároveň i DVD.

. Trailer k DVD 20ers

Podívejte se na první video upoutávku

První hotovou skladbou, kterou organizátoři uvolnili do médií, je melancholická skladba Rain Song. Od prvních tónů v ní zaujme podmanivý hlas skvělé zpěvačky Zuzany Kropáčové, která jako kapky deště ťuká do Wichových beatů, a rapování Američana Nironica.

Původně se necelé tři minuty dlouhá písnička měla objevit už na albu elektrojazzových S.O.I.L. Looking Back, které vyšlo letos na jaře. "Nakonec jsem se rozhodli ji na tracklist nezařadit a ještě si s ní trochu pohrát. Když se ozvali z 20ERS, domluvili jsme se za chvíli," řekla iDNES.cz Kropáčová.

. Poslouchejte

Obě písně najdete v celé délce v audiogalerii

Druhý produkční počin mají na svědomí Wich a Orion. Kvůli skladbě Afterparty založili společný projekt Magion. Orion svým typickým projevem bilancuje svůj životní styl. "Dneska v noci se nejde spát, bude se pít a tancovat. Dneska to jen tak neskončí, afterparty se roztáčí," rapuje "papá Ori".

Obě písničky fanoušci najdou v řijnu na "newskool" sekci 2CD 20ERS, která bude obsahovat další zajímavé skladby; své síly spojí Vladimir 518 ze skupiny Peneři strýčka Homeboye společně s Matějem Ruppertem z Monkey Business, Trafik si zase vyhlédl Daru Rolins a Helenu Zeťovou.