Na Eurotrialogu nebudou chybět ani dnes velmi populární Midi Lidi

Na Eurotrialogu nebudou chybět ani dnes velmi populární Midi Lidi | foto: Pro Wave

Popmusic nás nezajímá, říká dramaturg festivalu Eurotrialog

  • 0
O nadcházejícím víkendu ve dnech 13. - 15. srpna proběhne v Mikulově dvanáctý ročník multižánrového hudebního festivalu Eurotrialog. Kromě setkání klasiků a nových tváří nezávislé scény se tu představí i speciální projekty, připravené "jen pro ten dnešní den".

Mighty Sounds 2008 - Sto zvířatEurotrialog vznikl v roce 1999 jako česko-slovensko-rakouský festival na pomezí tří zemí. Postupem času se proměnil ve středoevropskou přehlídku nekomerční hudby s důrazem na českou scénu. V Mikulově se nesází na osvědčený model většiny tuzemských přehlídek typu hvězda a doplňky, cílem je plnohodnotný program, kde žádná skupina není jen do počtu.

Jiří Dědeček"Třebaže ne všechna jména, která v Mikulově uvidíme, jsou všeobecně známá z televize či rádií, rozhodně stojí za to si nenechat žádného vystupujícího ujít. V programu nenajdete žádná hluchá místa. Těším se především na nové naděje české hudby, kterým dáváme v Mikulově tradičně velký prostor," říká zakladatel a dramaturg přehlídky Romek Hanzlík.

Jarda Svoboda (Traband)Vedle stálic české scény (Sto zvířat, Plastic People, Traband, Fast Food Orchestra, Midi lidi) se proto představí řada relativně nových tváří, např. Kazety, Kuzmich Orchestra, Wotienke, Poletíme?. Zvláštní blok budou mít umělci vydavatelství Indies MG: Poslední výstřel, Helemese, All Star Refjúdži Band a Jiří Dědeček s kapelou Úterý.

Monika NačevaProgram doplní zahraniční hosté. Maďarské Cimbaliband provází pověst "cimbálového rock´n´rollu" a frontman kapely je nazýván "Chuckem Berrym cimbálu". Na terase Ditrichštejnské hrobky vystoupí česká zpěvačka Monika Načeva za doprovodu anglického kytaristy Justina Lavashe.

Už jsme domaK vidění a slyšení na každém ročníku jsou hudební speciality, připravené exkluzivně pro Mikulov. Letos se fanoušci mohou těšit na vystoupení Už jsme doma, kteří pozvali zakládajícího člena Jindru Dolanského. Saxofonista Dolanský svou specifickou hrou určil a nastavil charakteristický sound Už jsme doma a již mnoho let není hudebně aktivní.

The Plastic People of the Universe (Vratislav Brabenec)"Výběrem nekomerční hudby se chceme odlišit od běžné festivalové produkce v České republice a ukázat směr, kterým se vyvíjí česká, ale i středoevropská hudba. Nezajímá nás popmusic, zajímají nás nové postupy, nové tváře, nové naděje," doplňuje Hanzlík.

Permanentka v předprodeji stojí 430 Kč plus poplatky distribučních sítí, bez poplatku je lze zakoupit přes festivalový web www.eurotrialog.cz, kde lze nalézt i kompletní program a další informace. Vstupné na místě činí na dva dny 550 Kč, na jeden den 350 Kč.