Chinaski | foto: Universal Music - Ondřej Pýcha

Píseň Chinaski karikuje Paroubka

  • 157
Šéf ČSSD Jiří Paroubek si "zazpíval" s kapelou Chinaski. Jenže ne dobrovolně. Oblíbená skupina se ve své nové písni nazvané Slovní pyrotechnika naváží do Paroubka a karikuje jeho počínání po volbách v červnu 2006.

Michal Malátný z kapely Chinaski v písničce zpívá: "Jsem za dementa, za všechno může Kmenta, nebudeme to tolerovat, budeme vyšetřovat zradu. Právě jsem se vrátil z Hradu. Trestu nikdo neujde, gratulovat se nebude. Odcházím plačky, on mi sebral moje hračky."

Do písně, která se objeví na nové desce skupiny a vyjde v září, se tak dostalo i jméno redaktora MF DNES Jaroslava Kmenty. Paroubek ho podobně jako další novináře po volbách napadl, protože podle něj přispěli k jeho volební porážce.

"Písnička je proti tomu, že nás reprezentují lidi, kterým nejde o normální voliče. Kopou za sebe. Paroubek je symbol opojení mocí," řekl autor textu písně Pavel Grohman.

Šéf ČSSD řekl MF DNES s notnou dávkou ironie, že věří, že se deska bude dobře prodávat. "Jsou to chlapci, kteří možná časem dostanou rozum," řekl Paroubek o kapele Chinaski.


Ukázka z textu písně Slovní pyrotechnika 

(hudba Ondřej Škoch, Adam Stivín, text Pavel Grohman)
Hrají Chinaski na desce Album 007

Pánové a dámy, vy, co jste byli s námi
Tak vám pěkně děkuju, ostatní varuju
Já nejsem překvapenej, jen trochu vyvalenej
Jsem za dementa, za všechno může Kmenta

Nebudem to tolerovat, budeme vyšetřovat zradu
Právě jsem se vrátil z Hradu
Trestu nikdo neujde, gratulovat se nebude
Odcházím plačky, on mi sebral moje hračky

Šťastnej a veselej novej rok,
Všichni si slíbíme, že už je nebudem živit
Koho tohle baví, je totální cvok
Kdo o tom něco ví, tak se nemůže divit

Šťastnej a veselej novej rok,
Každej to ví, ale nic se neděje
Koho tohle baví, je totální cvok,
Přestaň si platit svýho zloděje


 
Aby nebylo pochyb, o kom Chinaski zpívají, je na závěr písně přidán Paroubkův výrok z rozhovoru, který poskytl Rádiu 1 v létě 2005. Jako premiér tehdy hájil tvrdý zásah policie proti účastníkům hudební technoparty CzechTek na Tachovsku. Kapela se nebojí, že by jí hrozil střet s bývalým předsedou vlády, který často hrozí žalobami.

"My jsme si to ošetřili předem. Víme, že je to legitimní. Nahrávka je majetkem Radia 1. Jediné, koho musíme požádat o povolení, je Radio 1. A jestli se to panu Paroubkovi nebude líbit a chce nám pomoci k nějaké popularitě, ať nás zažaluje," říká Michal Malátný.

Rádio vyšlo kapele vstříc. "Ukázku z rozhovoru s panem Paroubkem jsme Chinaski poskytli, nemám pocit, že bychom kvůli tomu měli mít nějaký právní problém," řekl programový ředitel rádia David Štěrbáček.

Paroubek MF DNES na otázku, zda bude zvažovat žalobu na Chinaski kvůli Slovní pyrotechnice, odvětil: "Já myslím, že ne. Je to otázka kultury. Mě nepřekvapuje, že se taková věc objevila."

Připomněl, že minulý týden internetový server iHned.cz omylem rozeslal vulgární esemesku: "Paroubek se pos...", a že o něm novináři často píší jako o komunistovi. - více zde

Kapela Chinaski zatím neuvažuje, že by písničku vydala jako samostatný hit a poslala jej do rádií.