Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Petr Kotvald se nerad ohlíží

  13:37
Stálice české popmusic Petr Kotvald vydává nové album Taxitotak neber a při té příležitosti přijal pozvání na on-line rozhovor. Většina čtenářů iDNES zvolila neobvykle konfrontační tón. Zpěvák si však kritikou nenechal zkazit dobrou náladu a všem čtenářům trpělivě odpovídal. "Na ohlížení nemám čas, protože je toho moc, co bych chtěl sdělit a co cítím a na to jsou písničky pro mě tím nejlepším způsobem, jak to vyjádřit," sdělil jednomu ze čtenářů Kotvald.

Necelý rok od projektu Best of tour 2000, jednoho z nejvýpravnějších turné české pop-music posledních let, jeho hlavní protagonista Petr Kotvald vydává novinkové album. Na nové desce se podílely známé osobnosti tuzemské hudební scény: skladatel a aranžér Jindřich Parma, textař Pavel Cmíral a řada hostů. Výsledkem je popová nahrávka, vzniklá kombinací aktuálních tanečních trendů a živých nástrojů. „Nevyrábíme písně a album jen pro ten samotný proces. Podstatou je nutnost vyjádřit se," říká zpěvák Petr Kotvald.

"Ale ne za každou cenu, poplatně módním náladám. Nevím jakým hudebním stylem se pojmenovat. Tohle privilegium přenechám rád posluchačům. I když popravdě řečeno, ty škatulka nezajímá. To, co a jak zpívám, se jim buď líbí nebo nelíbí. Neuvažují o tom, že poslouchají synteticky elektronický pop s prvky danceflooru a jungle nebo undergroundový sampling s šansonovou lyrikou. Myslím, že je to podle mého názoru hodně moderní, bazíroval jsem na autentičnosti výrazu, naprosté syrovosti mého zpěvu a vokálů. Těch tam je vůbec víc než je obvyklé," dodává Kotvald.

Odpovědi Petra Kotvalda naleznete ZDE.

Album Taxitotak neber je ovšem přelomové i z jiných důvodů. Společnost Sony Music/Bonton v návaznosti na něj oslovuje i Dje, kteří bezpochyby spoluvytvářejí ráz pop-music poslední dekády. Soutěž nazvaná Taxito zmixni je určena právě jim. Na novém Kotvaldově webu je ode dne vydání alba k dispozici ke stažení kolekce čtyř samostatných stop písně Velikej, malej spolu se softwarem pro výrobu remixu.

Vzniklý remix na nosiči CD, MD nebo DAT pak stačí do konce srpna poslat na adresu vydavatelství. Odborná komise složená z našich předních hudebníků a Djů určí vítěze, který získá kromě věcné ceny především exkluzivní garanci vydání jeho díla (remixu) na oficiálním nosiči vydavatelství.


PETR KOTVALD

1976
Mladý muž ze Žatce, zpívající v dětském sboru, poprvé na pódiu.
 
1977 - 1979
První trofej – ocenění za osobitou interpretaci na festivalu Mladá píseň Jihlava a poté tamtéž i hlavní cena. Úspěch se dostavil i na klání profesionálů - 2. místo na Děčínské kotvě.

1979
Rok hledání. Student slaboproudé elektrotechniky si po prvních pokusech s kapelou Motor ještě musí na správnou volbu a dokonale fungující spojení pár měsíců počkat.

1980
Na podzim je osloven skladatelem a kapelníkem Karlem Vágnerem, a od těch dnů se datuje šestašedesátiměsíční (pět a půl roku) spolupráce s Hanou Zagorovou, Stanislavem Hložkem a Vágnerovým orchestrem. Spolupráce začíná ve studiu Československé televize - diváci poprvé uvidí Vágnerův objev v Hitšarádě a na Silvestra onoho roku.

1981
Leden je ve znamení prvních koncertů po boku nových kolegů. Na podzim natáčejí Petr se Standou své první samostatné snímky coby duo. Diváci je přijali bez váhání. Už první snímky (Oh, Suzi; Bantam a další ...) ukázaly, že Karel Vágner zalovil v rybníku talentů s úspěchem.

1983
Petr Kotvald a Stanislav Hložek natáčejí nejúspěšnější hit v dějinách české pop music, píseň dvojice Vágner - Žák Holky z naší školky. Prodej 1 000 000 nosičů hovoří za vše. Oněch 66 měsíců ve Vágnerově týmu přivedlo Petra Kotvalda na pódia sálů řady zemí: Kuba, Rakousko, Španělsko, Malta... Mekka českých zpěváků, Lucerna, je hostila každoročně před Vánoci.

1986
31. března vystupuje Petr z rozjetého rychlíku, plného šťastných refrénů a roztančených melodií. Jeden ze skladatelů mu dopisem jasně dává najevo, že takové neuváženosti se v životě nedělají. Petr Kotvald ale od té doby ani jednou nezalitoval. Chtěl vyjít na svou vlastní cestu sólisty, byť tento nový začátek nebyl vůbec lehký.
V první polovině června zpívá s nově postavenou skupinou Trik na svém prvním samostatném vystoupení. Název koncertu je jednoznačný: Petr Kotvald 86. Pilířem autorského týmu, spolupracujícího s Petrem dodnes, se stali skladatel Jindřich Parma a textař Pavel Cmíral.
Nová image (výrazné choreografie a nekonvenční pojetí kostýmů) některé lidi šokovala. Hned první TV vystoupení rozdrnčelo telefony mezi studiem a kancelářemi - pustit či nepustit Kotvalda na obrazovku? Jen náhoda tomu chtěla, že nakonec nebylo vystoupení před vysíláním z pořadu vystřiženo.

1988
Vyšlo první Petrovo sólové album nazvané Přísně soukromá sci-fi. Písně Kam v tom jdeš, Ukradnu tě, lásko, Kouzelnice a další daly jasně najevo, kterým směrem se bude osamělý běžec Kotvald ubírat. Titulní píseň alba byla vybrána do finále autorské soutěže Bratislavská Lyra. Petr Kotvald ji interpretoval se svou partnerkou, Hanou Kotvaldovou. A tanečnice na pódiu seriozního festivalu opět vyvolávala v hlavách přihlížejících vševědů zmatek. V tomto roce získává Petr Kotvald v anketě Djů titul Diskoslavík 1988.

1989
I tento rok patří Petrovi místo na výsluní diskoték - opět se stává Diskoslavíkem.

1990
Vychází druhé album Gejzír. Výborný obal, noví autoři Vilém Čok a Martin Kumžak. Písně Je v tahu, Gejzír, Satelit, Milujem se čím dál víc, či Kdekdo je dál znějí (spolu s několika snímky Parmova Hipodromu, na nichž se Petr podílel také) na všech československých diskotékách a bodují v anketě Duhová deska.

1991
Album Hyde park přineslo hit Tam kde jsem já, tam nejsi ty, efektní píseň dvojice Soukup - Osvaldová Uniformy, šanson Já kvůli tobě stvořil svět a dvě parmovky: Má holka střízlivá a Jako špatné léto odcházím. Představil se i začínající quasi ambientní autor Robert Jíša  s kompozicí Krab.

1992
Je tu album Můj hlas, na kterém se významně podílí skladatel a aranžér Daniel Hádl. Dvě písně nesly opět pečeť dvojice Soukup-Osvaldová, Martin Kumžak přinesl jednu jazzovku a dvojice Parma - Cmíral korunují album hitem Už po nás lásko má jdou.

1993
Album Dívej se... zastihlo Jindřicha Parmu v tvůrčí pohodě a písně Smlouvej, Dál mě láká, Sexyland, Dívej se, jak jsem tvůj a další jsou opravdu ucelenou a kompaktní kolekcí.

1996
U vydavatelství CGS vychází album Petr Kotvald ’96 na kterém se autorsky a aranžérsky podílejí známí členové osvědčeného týmu. K nejzajímavějším písním alba patří tituly Dávno jsou písně drogou mou, Můj dům se chrámem nestává, Exploduj a také intimní balada Jsi krásná. Album by mělo znovu dokázat, v jak kvalitního interpreta Petr Kotvald dorostl. Ač byl brán převážně jako diskoslavík, stala se hymnou jeho repertoáru Kumžakova a Cmíralova až šansonová píseň Tyrkys v očích mám. Zahájila sérii písní z druhého břehu, které vyprávějí příběhy, sdělují pocity a vyvolávají emoce, pro které není v běžné taneční písni místo. Diváci přijímají tyto počiny velmi příznivě a oceňují zpěvákovu zralou interpretaci těchto tolik stylově odlišných a pro něj netypických skladeb.

1997
Leden je ve znamení jednoho důležitého setkání. Petr Kotvald se po letech potkává s bývalým spolužákem z fakulty Richardem Liegertem a ten se stává jeho producentem. Nové album Pan Petr Kotvald - zpěvák které vydává Bon Art Music staví na zajímavém výběru, který výrazně ovlivnil Jiří Ševčík a skvěle otextoval Pavel Cmíral.
Z titulů alba - Chaplinův evergreen Smile, Gershwinova píseň Summertime, Brelův šanson Jen láska tvá. Vznikl zkrátka zajímavý, téměř stoprocentně akustický projekt. Pódiovou podobu dostane v rámci adventních koncertů, zakončených televizním záznamem – live 21. 12. 1997 v pražském Divadle  J. Grossmanna. V té době jsou už na světě i Půlnoční cesty k Betlémům - vánoční SP vzniklé ve spolupráci s Janem Jiráskem.

1998
Rok několika důležitých událostí v pěveckém životě Petra Kotvalda, včetně setkání s pardubickým producentem Michalem Kracíkem, který se stane kmotrem připravovaných koncertů – derniér (po dvanácti letech) Hložek + Kotvald - naposledy. V té době už má ale Petr po prvních námluvách s velkou nahrávací firmou. Přesto si ještě i letos v závěru roku neodpustí už tradiční vánoční galakoncert Pop advent 1998. Jeviště Laterny Magiky tak 21. prosince patří bezesporu pražské události toho dne. Sálem zní i písničky z letošního maxisinglu Vánoce, Vánoce. A předznamenávají připravované album pro poslední Vánoce s jedničkou v letopočtu.

1999
U vydavatelství Sony Music Bonton vychází dvojalbum s názvem  Petr Kotvald - Největší Hity 1987 - 1999. Na prvním CD najdou posluchači 21 hitů v originálních verzích, druhé CD obsahuje sedm remixů a šest původních novinek. Mezi nimi je i klipová píseň Dej nám sex (první singl dvojalba), Sorry, Co nám kdo dá a mezi remixy hity Kdekdo je dál (zde s DJ Luciferem), Je v tahu, Gejzír, či Plačky. Že bylo toto rozhodnutí správné dokazuje i zájem rádií, z nichž mnohá nasadila Dej nám sex do nejvyšších rotací. Po úspěchu Největších hitů je pro vydavatelství Sony Music Bonton natočeno a téměř bleskově vydáno první vánoční album Petra Kotvalda vůbec s názvem Vánoce přicházejí, kde hostuje mimo jiné i Leona Machálková. Singl z alba – Vánoce hrajou glórijá - se v adventním čase stává třetím nejhranějším v českých rádiích vůbec a je tak po Plačkách druhým zpěvákovým, který se v tomto roce dostává do Top 10. Vánoční megakoncert v Divadle Milénium je pak tradičním završením roku.

2000
Podpis exkluzivní smlouvy s vydavatelstvím, další singl z Největších hitů a Best of tour. Tuto Petrovu show západního střihu s videoprojekcemi, pyrotechnikou, pohyblivým jevištěm a mnohými hosty (Leona Machálková, Lunetic a mnozí další) v naplněných halách devíti českých měst vidělo více než 22 000 diváků, a zde prvně představená novinka –Parmův a Cmíralův song Lásko lásko dává tušit, že chystané nové album bude opět lecčím jiné.

2001
Nové tisíciletí začíná pro Petra Kotvalda úspěšně. Výsledky nejrůznějších anket za rok 2000 (Český slavík, Týtý) odrážejí a potvrzují úspěch zpěvákových počinů poslední doby (CD Největší hity, Best Of Tour 2000, reedice alba Vánoce přicházejí). V únoru étery rádií brázdí novinková píseň Milujeme – pilot chystaného alba Taxitotak neber, jež vychází u Sony Music/Bonton, současně s letním singlovým hitem Mumuland. K tomuto datu je současně vydavatelstvím vyhlášena i velká soutěž pro Dje o nejlepší remix písně Velikej malej a startuje zbrusu nový Petrův web (www.kotvald.cz).

Zpěvák Petr Kotvald

Zpěvák Petr Kotvald během on-line rozhovoru v redakci iDNES.

Zpěvák Petr Kotvald během on-line rozhovoru v redakci iDNES.

Zpěvák Petr Kotvald během on-line rozhovoru v redakci iDNES.

Zpěvák Petr Kotvald během on-line rozhovoru v redakci iDNES.

Autoři:

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kde budeme hrát? Populární Dejvické divadlo hledá útočiště

10. dubna 2024  14:42

I tak oblíbená scéna, jakou je Dejvické divadlo, nemusí mít kde hrát svá představení. Na sociálních...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Nemusím hned všechno lámat na dvě půlky chleba, říká Mefisto Mikluš

18. dubna 2024

Dnešní doba nás neustále nutí mít vyhraněný názor a stavět se na jednu stranu, přemýšlí v rozhovoru...

Výstava Tima Burtona se po více než deseti letech znovu vrací do Prahy

17. dubna 2024  18:10

Známý americký režisér, producent, scenárista, básník, loutkář, Tim Burton se znovu vrací do Prahy....

RECENZE: Také na Švihově je pohodová osada. A ještě jalovější než v ČT

17. dubna 2024

Premium Víkendoví domorodci míří na schůzi v hospodě, kde mají hlasovat o nákupu sekaček. Tak na Prima+...

RECENZE: Hanuš s Donutilem předvedli hospodské drama z divokého východu

17. dubna 2024  11:15

Šmírování, stalking, elektronická stopa. Ale i generační střet mezi obyvateli bývalé NDR. To...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...