Na Festivalu Petra Dvorského v roce 2008 padl rekord v počtu lidí, připíjejících si zároveň na jednom místě. Kolik fanoušků si asi ťukne s letošním oslavencem?

Na Festivalu Petra Dvorského v roce 2008 padl rekord v počtu lidí, připíjejících si zároveň na jednom místě. Kolik fanoušků si asi ťukne s letošním oslavencem? | foto: ARS Koncert

Peter Dvorský oslaví šedesátiny na vlastním festivalu. Zazpívá mu Gott

  • 1
Ve znamení oslav 60. narozenin tenoristy Petra Dvorského se ponese letošní 13. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského. Uskuteční se od 6. do 20. srpna v Jaroměřicích nad Rokytnou, Telči a Dalešicích. Pěvci mimo jiné pogratulují Karel Gott a Eva Urbanová.

Zahajovacího koncertu v jaroměřickém zámku se zúčastní někdejší Dvorského jevištní partnerka, slavná rumunská sopranistka Ileana Cotrubasová a maďarský barytonista Lajos Miller. Uvedl to manažer festivalu Jaroslav Kocurek.

Peter Dvorský

"Možná je letos v programu o něco víc spíš populárně zaměřených koncertů než koncertů vážné hudby, ale festival je dramaturgicky zaměřený na prezentaci různých žánrů vokálního umění. Držíme se i tradičních koncertních míst, na něž je publikum zvyklé," řekl Kocurek.

V úterý 9. srpna pokračuje festival koncertem duchovní hudby v jaroměřickém chrámu svaté Markéty v podání brněnské mezzosopranistky Jany Wallingerové.

"Slovenští hudebníci z orchestru Cigánski diabli, kteří jsou v současnosti považováni za nejpopulárnější interprety cikánské a romské hudby ve střední Evropě, vystoupí v pátek 12. srpna na nádvoří dalešického pivovaru," uvedl Kocurek.

Netradiční setkání symfonického orchestru s rockovým bandem nazvané Pink Floyd Night čeká jaroměřické publikum v sobotu 13. srpna. Projekt dirigenta Miloše Machka a mužského vokálního kvarteta Q Vox nabídne netradiční pohled na jednu z nejslavnějších skupin rockové historie. Na zámku v Telči se uskuteční ve čtvrtek 18. srpna koncert Zuzany Lapčíkové.

Karel Gott, Eva Urbanová, Peter Dvorský

Závěrečný festivalový večer v sobotu 20. srpna zakončený tradičním ohňostrojem se opět vrátí k oslavám letošního jubilanta Petra Dvorského. Poblahopřejí mu Karel Gott, Eva Urbanová, Sisa Sklovská, Petr Kolář a Vašo Patejdl.

,