Paul McCartney na koncertu z turné One on One (16. června 2016, O2 arena, Praha)

Paul McCartney na koncertu z turné One on One (16. června 2016, O2 arena, Praha) | foto: David Neff, MAFRA

Paul McCartney v září vydá novou desku. Na světě jsou první dvě písně

  • 2
Sedmnácté sólové album Paula McCartneyho se bude jmenovat Egypt Station a vyjde 7. září. V týdnu McCartney pustil do světa jako ochutnávku z připravované desky písně I Don’t Know a Come On to Me. Zároveň naznačil, že na podzim by mohl vyrazit na další turné.

Vydání „singlu s dvěma stranami A“ naznačuje, že si McCartney obou skladeb cení stejně. V digitální době podobné označení trochu ztrácí význam, ale když ještě vycházely singly na vinylových deskách, dávali tak hudebníci najevo, že na druhé straně není jen nutná výplň (a je ji vhodné rovněž hrát v rádiích).

První „double A“ ostatně vynalezli právě Beatles, když v roce 1965 vydali singl se skladbami We Can Work It Out a Day Tripper. Kromě nesporné kvality obou kousků tehdy mohl hrát roli i fakt, že jednu napsal McCartney a druhou John Lennon. Šalamounské řešení tak mohlo zamezit hádkám, který z partnerů má navrch.

Paul McCartney - Come On To Me

I Don’t Know je něžná balada, na jaké jsou McCartneyho posluchači zvyklí. Come On to Me potom reprezentuje druhou hudebníkovu polohu. Přímočarou kytarovku McCartney zahrál také 9. června ve Philharmonic Pub v rodném Liverpoolu.

Desku Egypt Station mají zahajovat a ukončovat instrumentálky Station I a Station II, celkem má album obsahovat šestnáct premiérových skladeb. „Líbilo se mi slovní spojení Egypt Station a připomnělo mi to alba, která jsme kdysi dělali. Každá písnička bude jako další a rozdílná stanice,“ prozradil McCartney.

Paul McCartney - I Don’t Know

Bývalý člen Beatles v pondělí oslavil šestasedmdesáté narozeniny. Album nahrál postupně ve studiích v Los Angeles, Londýně a doma v Sussexu, produkce se ujal Greg Kurstin, který pracoval třeba s Ellie Gouldingovou, Pink, Siou nebo s kapelou Foo Fighters.

McCartney v rozhovoru pro BBC naznačil, že s novou deskou vyjede také na turné. Zatím je potvrzené jeho vystoupení v říjnu na festivalu Austin City Limits v americkém Texaxu. „To už je oznámené. Nebo jsem to snad teď prozradil?“ nebyl si hudebník sám jistý. „V srpnu asi odehrajeme pár malých koncertů, protože to je prostě zábava. A turné se plánuje.“