Passenger (Velký sál Lucerny, Praha, 2. října 2016)

Passenger (Velký sál Lucerny, Praha, 2. října 2016) | foto:  Michal Sváček, MAFRA

RECENZE: Passenger s kapelou je skvělý, ale ať proboha tolik nemluví

  • 2
Vystoupení britského písničkáře Passengera ve Velkém sále pražské Lucerny se podobalo více komponovanému večeru s hudbou a příběhy než regulérnímu koncertu. Na jeho vtipy a příběhy však publikum nadšeně reagovalo.

Britský písničkář Mike Rosenberg vystupuje roky pod jménem své někdejší kapely Passenger, ovšem dosud tak činil jen sám s kytarou, jak jej poznali návštěvníci pražského SaSaZu před dvěma lety a fanoušci na Colours of Ostrava letos v létě. Nyní však došel k tomu, že chce opět mít za zády další muzikanty. S kapelou natočil desku Young as the Morning, Old as the Sea a se stejnou partou vyrazil na turné, jež zavítalo i do Prahy.

Young as the Morning, Old as the Sea Tour

70 %

Autor: Passenger

Místo konání: Velký sál, Lucerna, Praha

2. října 2016

Je nad slunce jasné, že doprovodná kapela Passengerově hudbě prospěla. První půlka koncertu byla pěkně našlápnutá, což plná Lucerna ocenila. Když potom na pódiu zůstal písničkář sám, nálada koncertu poklesla. Nejen proto, že zvolil své typicky melancholické skladby a doprovázel se jen na akustickou kytaru, ale i proto, že Passenger dal průchod své zálibě ve vyprávění.

Příběh o tom, jak vznikla píseň Travelling Alone, byl snad delší než skladba samotná a byť historka o osamělých lidech byla dojemná, trochu to z koncertu udělalo vyprávěcí divadlo.

Naštěstí se před koncem večera vrátila kapela, mimochodem hrající skvěle a s vyrovnaným zvukem. Proto je trochu škoda, že ji Passenger vizuálně upozadil. I když nakonec hudebníky v rychlém sledu publiku představil, celou dobu je sveřepě udržoval mimo světla reflektorů.

Až na poněkud ukňouranou akustickou část byl koncert dobře vymyšlený i dramaturgicky. Passenger po celou dobu poctivě střídal starší písně s novinkami a díky novým aranžmá mezi nimi takřka nebyl rozdíl. Tedy až na megahit Let Her Go, který si dle očekávání vysloužil dlouhotrvající aplaus.

Ve srovnání s Colours, kde obřímu pódiu statečně čelil sám s kytarou, působí spojení s kapelou svěže. Nová Passengerova tvář je zdařilá.