Ostrovy duševních vůní UDG

Ústecká skupina UDG, která existuje už od roku 1998, vydala koncem května vlastním nákladem své druhé album Obsazeno místenkou. V pátek 12. září vystoupí "Useless demi-Gods" (tedy "Nepotřební polobozi") na Open-air Letní kino Ústí nad Labem, 18. září pak U Vystřelenýho Voka v Praze.

Počátky fungování kapely jsou ve znamení mnoha personálních změn, poznávání a experimentování s nástroji i celkovým zvukem kapely a neustálého hledání vlastního stylu, které dokumentuje demo Štěkat do boudy z roku 2001.

O dva roky později, v dubnu 2003, nahrávají UDG další, již zmíněnou desku Obsazeno místenkou. Byla nahrána pod producentským dohledem Zdeňka Šikýře v pražském studiu Hostivař, má zvuk profesionální kvality a ani po obsahové stránce nemá slabé místo.

Na albu je deset pop-rockových kytarovek které ozvláštňuje průbojný a zároveň líbezný zvuk saxofonu a v několika (pomalejších) skladbách i violoncello, jež dává písničkám potřebnou křehkost. Díky silným melodiím, které jsou v popové muzice tím nejdůležitějším prvkem, a poetickým textům bubeníka Tomáše Staňka, jež popisují pocity a silné prožitky autora i celkem obyčejné věci osobitým a důvěryhodným způsobem, můžeme ze všech písní vyčíst velký hitový potenciál.

Ne, že by kapela přinášela něco revolučně nového, ovšem gró její produkce tkví především v umění zkomponovat jednoduché bigbítové postupy v chytlavou, ale nepodbízivou písničku, kterou z hlavy jen tak nedostanete. Skladby však nejsou jen jednoduchými popěvky s rockovým základem, mají proměnlivý rytmus, potřebnou gradaci a zpěv Petra Vrzáka - jakoby civilní, přesto velmi naléhavý - vypovídá o skutečnosti a opravdovosti hudebních sdělení.

UDG
Obsazeno místenkou

Vydáno vlastním nákladem v dubnu 2003
Celkový čas: 34:59 (10 tracků)

Celkově je album Obsazeno místenkou velmi pestré. Najdeme tu Zpěvy deště s hard coreovou pasáží přecházející v ska, tříakordovou garážovku Zvědavá s lehce infantilním textem, rozverně zvonivou píseň Marná snaha, kde saxík hraje ’první housle‘, rockové vypalovačky Vůně, Ostrovy a Na měsíc (mísení zpěvů přes sebe tu zní opravdu skvěle), i vyklidněnou popovou baladu Písečná a něhou prosáklou Duševní.

Jak je z předchozích řádků patrné, tvorba UDG osciluje na pomezí rocku a popu, jakoby si brala to lepší ze spektra české hudební scény a tu a tam do skladeb vpašované rytmické experimenty kytaristy Michala Čecha (patrné možná až při několikátém poslechu) jsou navíc důkazem toho, že se pánové nebojí lehce dotknout ani prvků současné taneční hudby.

V kontextu kapely samotné je album Obsazeno místenkou zase o něco vyzrálejší, reprezentativní nahrávkou; vyvrcholením dalšího, autorsky plodného období a počinem, který by konečně mohl zajistit postup do vyšší (té opravdické) ligy nejen po hudební stránce, ale i z hlediska popularity. Z obecného hlediska nová deska UDG potvrzuje, že se u nás stále rodí muzikanti s nadáním složit silnou a zábavnou písničku, což není u mnoha známějších souborů vůbec samozřejmostí.

Nové CD skupiny UDG Obsazeno místenkou lze zakoupit (za příjemných 140 Kč) na webu kapely www.volny.cz/udg, kde najdete i veškeré informace a aktuality, a také na jejích koncertech. Oficiální label se kapela snaží oslovit. Skupina v současné době připravuje natáčení videoklipu ke skladbě Na měsíc, kde by se měl objevit i známý herecký pár Bára Hrzánová a Radek Holub.

Adam Kupera z kapely UDG. Saxofon, zpěv.

Roztančené fanynky ústecké kapely UDG.

Tomáš Staněk z UDG na koncertu.

Tomáš "Jugi" Staněk z UDG. Bicí.

Kapela UDG.

Karel "Carlos" Opatrný - bývalý basista UDG.

Koncert ústecké kapely UDG.

Koncert ústecké kapely UDG.

Koncert ústecké kapely UDG.

Petr Vrzák z kapely UDG. Zpěv, kytara.