Česká filharmonie ukončila svou 118. koncertní sezonu na Hradčanském náměstí v Praze pod vedením šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka (24. června 2014). | foto: ČTK

GLOSA: Filharmonie „pod širákem“ se líbila, moderátor bojoval s mobilem

  • 1
Česká filharmonie podruhé uspořádala závěrečný koncert sezony pod širým nebem. Publikum na Hradčanském náměstí bavil i herec Jan Budař, kterému se nedařilo odeslat dárcovskou sms.

I letos by se dalo debatovat, kde by se takové akce měly konat. Praha nemá žádný prostor podobný například přírodní scéně Waldbühne v Berlíně. Po loňské zkušenosti ze Staroměstského náměstí, kde část publika nebyla spokojena s nazvučením, letos padla volba na Hradčanské náměstí. Tam se zase vejde méně lidí, v úterý jich odhadem přišly čtyři tisícovky. Ovšem zjevně všichni slyšeli dobře a koncert se jim líbil.

Další věc je, co a koho vlastně nabídnout, jestli dělat show či nikoli. Loni koncert okořenil Bobby McFerrin, letos se filharmonie rozhodla pro víceméně "klasickou" podobu. V programu složeném z kousků vhodných pro letní večer se pod taktovkou Jiřího Bělohlávka vystřídalo několik mladých sólistů-instrumentalistů. Klarinetistka Anna Paulová, fagotistka Michaela Špačková, hráč na marimbu Ladislav Bilan a saxofonista Lukáš Kolek se rozhodně uvedli velmi dobře.

Open air koncert 2014

75 %

Česká filharmonie

24. června 2014

Hradčanské náměstí

V průběhu večera, který živě přenášel kanál ČT Art, se navíc vybíraly peníze na chod Linky bezpečí. Pokřtěna byla také nová nahrávka Dvořákových symfonií a koncertů, které přijel popřát i výkonný producent vydavatelské společnosti Decca Classics.

A pokud hrozilo nebezpečí, že taková míra důstojnosti přeroste do strnulosti, zaháněl ho moderátor Jan Budař. Třeba roztomile neohrabanými pokusy o názorné odeslání dárcovské textovky z mobilního telefonu. Koncerty "pod širákem" jsou každopádně jednou z cest k dalším divákům.