z oslavy padesátin Jaroslava Olina Nejezchleby (cimbálovka, oslavenec, v pozadí Ivan Hlas)

z oslavy padesátin Jaroslava Olina Nejezchleby (cimbálovka, oslavenec, v pozadí Ivan Hlas) | foto: Ája Dvořáčková

Olin Nejezchleba oslavil narozeniny s kamarády před vyprodanou Akropolí

  • 1
Beznadějně vyprodaný sál Paláce Akropolis, ve kterém nechyběla řada osobností tak či onak souvisejících s českou hudební scénou posledních třiceti let, byl svědkem velmi uvolněného večera, jehož středobodem byl nejznámější rockový violoncellista Jaroslav Olin Nejezchleba.

Jako svatí na orloji se na pódiu střídaly velké osobnosti českého rocku i písničkářství. Z předem avizovaných hostí ze zdravotních důvodů absentovala jen Anna K., která vzkázala oslavenci blahopřání a návštěvníkům pozdrav, za což ji odměnil mohutný aplaus, který v sobě nesl podporu oblíbené zpěvačce při jejím nelehkém boji s nemocí.

z oslavy padesátin Jaroslava Olina Nejezchleby (Petr Skoumal, J. Olin Nejezchleba, v pozadí Pavel Skála)

Večer byl rozdělen do dvou polovin. V první komornější zazpíval tři písně Petr Skoumal za Olinova cellového doprovodu a písničkáři Vlastimil Třešňák a Vladimír Merta si poté s oslavencem zahráli (a notně improvizovaně "zablbli") v akustické folkové poloze.

z oslavy padesátin Jaroslava Olina Nejezchleby (Vladimír Merta, J. Olin Nejezchleba)

Vyvrcholení první poloviny pak patřilo Triu Ivana Hlase, kapele, jejímž členem Nejezchleba v současné době je. Po pauze se, už s elektrifikovaným kapelovým doprovodem skupiny Etc... za zády vrátili na pódium jak Třešňák, tak Merta, a poté před svůj band předstoupil Vladimír Mišík, který překvapivě zazpíval i dvě nové písně z alba, které se právě natáčí a vyjít by mělo letos na jaře. Více zde.

z oslavy padesátin Jaroslava Olina Nejezchleby (Vladimír Mišík a Etc...)

Podstatným okamžikem byla živá prezentace dvou Nejezchlebových písniček z jeho prvního sólového alba Noční lov, které vychází právě v těchto dnech a na koncertě bylo pokřtěno. Ačkoliv nahrávky vznikly pouze ve dvojici Nejezchleby a kytaristy Norbiho Kovácse, písničky pro živé provedení operativně nazkoušeli Etc... - a úspěch to byl obrovský, stejně jako celý večer.

z oslavy padesátin Jaroslava Olina Nejezchleby (Vlastimil Třešňák a Etc...)

Poslední kapelou večera byl Blues Session, druhá v současné době domovská kapela Olina Nejezchleby. A pak už následovala závěrečná blahopřání za doprovodu moravské cimbálky, která pak na následujícím večírku pro kamarády (a s na housle hostujícím oslavencem) vyhrávala v přilehlých částech Akropole do pozdních hodin.

Protože ale Olin Nejezchleba není jen moravský bohatýr, známá veselá kopa a multiinstrumentalista par excellence, ale také člověk velmi pevných názorů, úplně poslední písní mimořádně zdařilého a uvolněného koncertu byl Stesk z nové desky jen za doprovodu varhan Jakuba Zitka.

z oslavy padesátin Jaroslava Olina Nejezchleby (Jaroslav Olin Nejezchleba))

Téma písně vyjadřují verše textu "já nezapomínám/jak tu ostnatými dráty/bolševická lůza/omotala státy/a vysála víru z nás." Po závěrečných slovech "lůzu volí zase jenom lůza/každý druhý z nás," propukl nabitý sál z hrobového ticha v nadšený aplaus, který potvrdil, že tentokrát se v Akropoli sešli lidé vyladění na stejnou vlnu zdaleka nejen hudebně. Ti "druzí" byli evidentně na jiném místě.