Flamenco - ilustrační foto

Flamenco - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Nový festival dráždí flamencem

Na Moravě přibyla nová hudební přehlídka. V Boskovicích začíná festival španělské kultury Iberica 2005, převážně věnovaná flamencu.

Přehlídka španělské hudební a taneční kultury má jednotící téma. "První ročník festivalu bude zaměřen na umění flamenca a na hudbu, která se jím nechala inspirovat," uvedla za pořadatele Martina Himerová.

V dalších ročnících by organizátoři přehlídku rádi rozšířili program i o hudbu dalších španělských regionů a chtějí pozvat také španělské interprety klasické hudby.

Festival Iberica odstartuje ve středu na zámku v Boskovicích koncertem španělských umělců z Granady, kterým začne série čtyř vystoupení po celé republice. Program doplní v 18 hodin vernisáž výstavy Flamenco ve fotografii významné španělské fotografky Gabi Pape.

Ve čtvrtek se přehlídka přenese do Brna. Na nádvoří Staré radnice vystoupí Taller de Compás Almánjayar. Za tímto názvem se podle Himerové skrývají perkuse, tanec a zpěv, ale zejména romské děti z Granady se strhujícím projevem.

"Jejich spontánní vystoupení získalo ve Španělsku značný ohlas. Byli také předkapelou slavných Ojos de Brujo," dodala Himerová.

Při páteční pražské zastávce festivalu se kromě Taller de Compás představí také český kytarista Petr Vít, španělský perkusista José García Puche a slovenská flamencová tanečnice Lucía Čellárová.

"Čtyřdenní akce vyvrcholí hlavním sobotním galakoncertem na nádvoří boskovického zámku," sdělila Himerová. Jmenované umělce doplní ještě španělská tanečnice Matilde Gómez Romero, kytarista Rafael Gómez a slovenská formace Los Remedios spojující flamenco s jazzem.

Celá akce bude doprovázena ochutnávkou andaluských specialit a degustací španělských vín. Koncerty se konají za každého počasí.

Pro zájemce se uskuteční po celé čtyři dny také flamencové taneční a hudební dílny, jejichž lektory budou účinkující umělci. "Účastníky kurzů čeká výuka tance, hry na kytaru a perkuse," dodala Himerová.

Kurz flamencového tance je určený pro začátečníky a pokročilé. "Kurz flamencová kytara nabídne především flamencový rytmus (compás) a použití specifických technik flamencové kytary jako rasgueado, alzapúa či golpes," dodala Himerová.

Nultý ročník přehlídky se uskutečnil už vloni. "Nešlo ještě o klasický festival. Koncert Petra Víta s tanečnicí Lucií Čellárovou byl však hybným momentem pro uspořádání letošního prvního ročníku," uvedla Himerová.

Podle ní teprve letošní ročník festivalu Iberica představuje českému publiku španělskou kulturu tak, jak v ryzí formě existuje v samém srdci Španělska. I proto zní motto festivalu Flamenco - od tradice k současnosti.