Novu jsem vymazal ze svého života

  • 4
Herec a muzikant Martin Zbrožek, kterého známe zejména díky moderování Českých lvů s Jaroslavem Duškem, by vlastní pořad v televizi Nova nechtěl. "Novu jsem vymazal ze svého života," řekl v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES. Výborný houslista prozradil, že jej hra na tento nástroj bavila už v útlém dětství. "Je to pro mne od malička úžasnej svět," uvedl.

Odpovědi Martina Zbrožka najdete ZDE.

Je často vnímám jako ten druhý vedle Jaroslava Duška, prý mu to ale nevadí. "To je realita tohoto momentu," řekl a dodal: "Divadlo mám od útlého věku spojené právě s Jaroslavem." Osamostatnit se nechce. "Chci spíš založit něco muzikantského," svěřil se.

A jakou má Zbrožek rád hudbu? "Poslouchám klasiku i jazz a rovněž navštěvuju takové koncerty. Vybírám si a je to pak velká inspirace a velký zdroj energie." Zbrožek sám skládá a prozradil, že se brzy budeme moci těšit na vydání desky.

Dotaz padl také na vstup do Evropské unie. "Hlasoval jsem pro. Já doufám, že se tam brzo vypravíme," odpověděl jednomu ze čtenářů.

Martin Zbrožek se narodil 18. června 1963 v Teplicích. Na konzervatoři vystudoval hru na housle, hrál ve skupinách Naima, Květy času, v duu s Alanem Vitoušem, s Melody Makers Ondřeje Havelky a v nejrůznějších jazzových klubech po celé Evropě.

Jeden čas působil také v pohybovém divadlu Teatro. Nedávno se na galavečeru Českého lva se divákům představil jako Leopold Šamil, ale lidé Martina Zbrožka znají především jako herce Divadla Vizita, se kterým spolupracuje od dob jeho vzniku.

Zbrožek při představení Vizity sekunduje Jaroslavu Duškovi už od poloviny osmdesátých let. "Improvizaci mám rád a považuju ji za nedílnou součást jak herectví, tak i výchovy třeba muzikantů," říká Zbrožek a dodává: "Sám mám rád formu, ve které není verbální stránka hlavní. Obrazy, napětí, které je neznámé a není pojmenované - to mám raději, než když vedou slova. Divadlo Vizita je hodně na základě verbální stránky."

Nabízí se otázka slavných dvojic, jako byl Suchý a Šlitr nebo Voskovec a Werich. Vidí Martin Zbrožek nějakou souvislost? "Je to podobné, určitě nejen nás někdy napadla tahle spojitost. Jdeme ale svojí cestou. Tyhle dvojice vycházely z jiných věcí, žily v jiné době. Byly ale zdrojem uvolněné zábavy a myslím, že u nás tohle může být podobné. Už tím, že si úplně vymýšlíme."

S Jaroslavem Duškem se znají z doby, kdy Dušek studoval na gymnáziu a Zbrožek na konzervatoři. Už tehdy se přátelili. "My jsme už na konzervatoři začli hrát jazz, improvizovat. Free jazz má mnoho poloh, jsou to třeba úplný extáze zvuků. Myslím, že nás to společně ovlivnilo, Jarda se otevíral té muzikantské inspiraci a nás zase inspirovaly jeho pódiové vize."

Hudebníci z Vizity se osamostatnili

Hudebníci Martin Zbrožek, Alan Vitouš, René Pařez, Jaromír Honzák a Marcel Bárta, kteří pravidelně vystupují s divadlem Vizita, se ve čtvrtek 5. června poprvé představili na společném koncertě. Jako svébytné hudební seskupení Visit of Music zahráli od 20 hodin v divadle Ponec.

Podobně jako v případě Divadla Vizita jde o originální improvizace vznikající přímo na místě. „Jejich cílem je vtáhnout diváka přímo do samotného vytváření hudby, do volně poletujícího proudu tónů,“ slibují hudebníci.

Do konkrétního stylu či žánru není jejich hraní možno zařadit. Každý koncert má sice předpřipravený výchozí směr, ovšem těžiště spočívá v „otevření se přítomnému momentu“.

Každý koncert tedy je zároveň premiérou i derniérou. Martin Zbrožek k tomu říká: „Výsledkem by měl být zážitek, kdy budou diváci vtaženi do samotného vytváření hudby, do jejího volného, neregulovaného proudu.“

Nápad zkusit vytvářet improvizovanou hudbu samostatně, bez divadelního představení, vykrystalizoval mimo jiné i díky mnohým diváckým ohlasům na vystoupení Divadla Vizita, které je spojeno především s osobou Jaroslava Duška.

Vedle Duškova hereckého partnera, zpěváka a houslisty Martina Zbrožka, kontrabasisty Jaromíra Honzáka, bubeníka Alana Vitouše, kytaristy Reného Pařeza a saxofonisty Marcela Bárty počítá uskupení Visit of Music se zapojením dalších hostů, například zpěváka Dana Bárty.

Koncert uvádí pražské Divadlo Archa ve svém povodňovém exilu v divadle Ponec. Vstupenky, které jsou k dostání v pokladnách obou scén, stojí 150 Kč, při předložení vstupenky na jakékoli představení Divadla Vizita pouze 120 korun.
                                                                                                   (efa)


Fotografie z představení Divadla Vizita v loňském roce.

Houslista Martin Zbrožek na benefičním koncertě pro Divadlo Archa na Pražském hradě 29. září 2002.