Chinaski

Chinaski - Chinaski - Obal singlu Zadarmo | foto: Universal Music

Nová píseň Chinaski se střetla se zákonem

  • 22
Kapela Chinaski narazila v rádiích na mediální zákon. Nový singl Zadarmo, předzvěst dalšího studiového alba, totiž obsahuje vulgární slovo.

V refrénu chytlavé písně zazní slovo "jebe", které v liteře mediálního práva platí za vulgarismus. To se ale vydavatelské firmě Universal příliš nepozdává.

"V porovnání s výrazy fuck off a podobně, které znějí z éteru bezostyšně a jakoby samozřejmě, nebo v kontextu s jadrným slovníkem populárních televizních reality show vyznívá slovo jebe spíše komicky," píše se v tiskovém prohlášení Universal Music.

Chinaski platí za osvědčené a posluchači milované hitmakery, jejichž každý nový singl si vždy bez potíží našel cestu do playlistů. Nyní kvůli jednomu slovíčku narazili.

Singl Zadarmo kapela poprvé představila na červnovém koncertu, který pro fanoušky a kamarády uspořádala v hospodě pod studiem Sono v Nouzově, kde nové album pod producentským dohledem Michala Dvořáka vzniká.

Už tam ono slovo podráždilo několika posluchačům uši. Bezprostředně po koncertu se tak ozývaly domněnky, že kapela připraví tzv. radio edit.

A to se nakonec i stalo. "Ono slůvko vadilo více rádiím. Přichystali jsme proto dvě verze, jednu vypípanou, druhou originální. Ať si vyberou, kterou budou hrát," řekl iDNES.cz Marcel Vyšín z Universal Music.

Nová deska Chinaski se na pultech music shopů objeví 17. září a ponese symbolický název Album 007. Kromě toho, že je rok 2007, totiž bude nové album pro Chinaski sedmé v pořadí.

Singl Zadarmo si premiéru v éteru odbyl stylově 7. července 2007 v 7 hodin a 7 minut na vlnách rozhlasové stanice Evropa 2.

"Hrajeme verzi, která je v pořádku z hlediska mediálního zákona," uvedl Petr Vladyka zodpovědný za výběr hudby na Evropě 2. Kdyby podle něj stanice písničku zahrála v původní verzi, hrozila by pokuta v řádu desítek tisíc korun až milionů.

"Na stará kolena se Chinaski tváří jako rokenrolová kapela, což jim posluchači mohou, ale nemusí věřit. Každopádně vydali písničku, která je v originální verzi nehratelná. Přece nejde dát do skladby, u níž se očekává, že zazní z éteru co dvě a půl hodiny, sprosté slovo," podotýká Vladyka.

Chinaski nyní k Zadarmo připravují videoklip. "Podle prvních námětů, jak text napovídá, poněkud sarkasticky nastaví zrcadlo současné konzumní společnosti," napovídá tisková zpráva Universal Music.