Billie Eilish 20. srpna 2019 v pražské O2 areně

Billie Eilish 20. srpna 2019 v pražské O2 areně | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Favoritkami cen Grammy jsou zpěvačka Billie Eilish a raperka Lizzo

  • 1
Momentální miláček davů má nominace v šesti kategoriích včetně alba roku, písničky roku či objevu roku. Ještě o dvě víc má raperka a zpěvačka Lizzo.

Největší pozornost je nicméně upřena právě na zpěvačku Billie Eilish a její debutové album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? je nominováno na album roku, sama interpretka by se mohla stát zpěvačkou roku, objevem roku, dále má nominace v kategoriích nejlepší nahrávka roku, nejlepší sólový pěvecký výkon v popovém žánru a skladba roku (Bad Guy). 

Odrzle vystupující teenagerka je prostě momentálně v zenitu. Proti ní stojí například Lana Del Rey nebo Ariana Grande. Největší konkurentkou je ovšem zmíněná Lizzo, která krom kategoriích, v nichž je nominovaná Billie Eilish, boduje ještě v žánru R&B.

Nominace se dále dočkala stále poněkud tajuplná metalová kapela Tool, která letos po třinácti letech od předposlední řadovky 10,000 Days vydala nové album Fear Inoculum, v které fanoušci snad ani nedoufali. 

Společně s nimi jsou v rockové a metalové kategorii například doomoví veteráni Candlemass, kteří nominovanou píseň Astrolus – The Great Octopus natočili společně s Tonym Iommim, kytaristou kapely Black Sabbath, nebo thrashoví matadoři Death Angel. 

Poměrně překvapivá je nominace pro Chemical Brothers a jejich aktuální album No Geography. Umělecký i komerční vrchol si tihle průkopníci taneční hudby odbyli v devadesátých letech. Ve stejné dekádě žali největší úspěchy i irští Cranberries, jejichž album In The End, vydané už bohužel po smrti zpěvačky Dolores O’Riordan, by se mohlo stát rockovou deskou roku.

V kategorii nejlepší alternativní album figurují například Bon Iver (za desku I,I), Vampire Weekend nebo Thom Yorke, zpěvák kapely Radiohead. Vydání jeho nominovaného sólového alba Anima provázel patnáctiminutový film v režii Paula Thomase Andersona, autora snímků Magnolia, Až na krev nebo Nit z přízraků.

V kategorii bluegrass má šanci zabodovat album Quicksilver amerického mandolinisty a zpěváka Doylea Lawsona, kterou pořídil na koncertě v pražském hotelu Pyramida.

Výsledky se dozvíme v noci z 26. na 27 ledna 2020.