Jaromír Nohavica se zapojil do glosování předvolební vajíčkiády.

Jaromír Nohavica se zapojil do glosování předvolební vajíčkiády. | foto: Marek Navrátil

Nohavica písničkou radí, jak házet vejce na hloupé strejce

  • 107
Jaromír Nohavica už měsíc písničkami pravidelně glosuje politické dění na webu virtually.cz. Aktuálně jeho pozornosti neušla předvolební "vajíčkiáda". A radí, čeho se vyvarovat, když chce někdo házet "vejce na nějakého hloupého strejce".

Server virtually.cz je pravicově laděný a jeho šéfredaktorkou je Jana Dědečková, bývala členka Rady České televize za ODS v době televizní krize v roce 2000. Prvním Nohavicovým příspěvkem byla píseň Kdybych byl ředitel. - čtěte Nohavica začal glosovat na webu. O železnici i o fotbalistech

Aktuální song je Nohavicovou radou, kterak správně vybírat munici, chce-li "výtržník", jak Nohavica zpívá, "házet rajče nebo vejce na nějakého hloupého strejce". Zdůrazňuje, že je třeba se vyvarovat vejcí nakřáplých a čokoládových, stejně jako málo zralých rajčat. Takové rajče totiž, je-li "tvrdé jako pingpongový míček, neudělá správný flíček".

Na konci písničkář přichází s nástinem matematického řešení problému, kterak správně určit typ "projektilu". Radí: "Sečti výšku a, hmotu b a tlak c, násob koeficientem rizika, poděl váhou politika." Tečkou je konstatování, že celý život je tancem mezi vejci (tak ostatně zní název písně) a že je to tak dobře.

Nohavica svou písní reaguje na předvolební mítinky ČSSD, které provázely incidenty s házením vajec. Akce na pražském Andělu se proměnila doslova ve vaječnou střelnici. Podobný protest na předvolebním mítinku Česko nepamatuje. - čtěte Paroubka a vedení ČSSD trefily v centru Prahy desítky vajec

Tanec mezi vejci

Když chceš házet rajče nebo vejce
na nějakého hloupého strejce
tak hlavně mysli na to že rajče ani vejce není
předurčeno ku házení

Je to nevyzpytatelná hmota
letí stejně blbě jako bota
a netrefit se byla by ostuda
byl bys levoruký pobuda

Když už teda výtržníku jdeš na to
a kupuješ si vajec plato
dávej bacha a neber křapky
z nich žloutek leze sám ze skořápky

Kupuj áčka, můžeš i béčka
hlavně nebuď za blbečka
který dá na babské rady
a koupí vejce z čokolády

S rajčaty je stejná potíž
různé kvality jsou totiž
Jak se zmínil knížepán v tisku
správné se rozmáčknou už při pouhém stisku

Rajče tvrdé jako pingpongový míček
neudělá správný flíček
Budeš tam stát jako pako
když nepotřísníš ono sako

Proto dřív, než jdeš do akce
sečti výšku a, hmotu b a tlak c
násob koeficientem rizika
poděl váhou politika

Chce to klid, říkali epikurejci
život je tanec mezi vejci
Život prostě bezva je
horší byl by, kdyby byl bez vajec

Minirecenze písně

V historii neexistuje příliš mnoho písničkářů ani jednotlivých písní, reagujících střelhbitě na aktuální témata a zároveň dosahujících větší umělecké úrovně. Ani Jaromír Nohavica není výjimkou. Z jeho dosavadních "častušek" se bezpochyby nejlépe chytil Milionář, komentující televizní soutěž, jejíž popularita před lety zachvátila republiku. Další slavná píseň, reflektující společenskou událost, byl protestsong Už zase bijou naše děti, jenž sice měl chvályhodný účel, byla z něj cítit i písničkářova vnitřní potřeba jednoznačně říci svůj názor na policejní masakr na CzechTeku, hudebně a stavbou textu ovšem padal hluboko pod Nohavicův vysoký průměr.

A podobně je to i s písněmi, které aktuálně "hrne" na virtually.cz, včetně Tance mezi vejci. Hudební složka je u jeho nejdůležitějších písní, tedy převážně balad 80. i 90. let, možná poněkud nenápadná, ale i tím podstatnější a velmi chytře vystavěná. V těchto "na koleně" skládaných písničkách jí Nohavica evidentně nevěnuje skoro žádnou pozornost a používá "první dobrou", což může zafungovat pouze u hudebních géniů, kterým písničkář určitě není (což by jistě sám podepsal).

Ruku v ruce s rychlostí, ve které zjevně byla složena hudba, jde i výstavba textu. Ten není vždycky nafrázovatelný beze švů, lze v něm narazit na jisté nedomyšlenosti (třeba "matematický vzorec", který de facto nesouvisí s předchozími slokami, přesto je uvozen slovem "proto") a i některé rýmy (v tisku-stisku apod.) jsou na Nohavicu přece jen trochu laciné.

Jaromír Nohavica se rád odvolává na Karla Kryla jako na svůj vzor. Jestli s ním má něco skutečně společného, je to občasná potřeba být aktuální a vtipný. A tato potřeba jde zcela proti těžko zpochybnitelnému faktu, že nejlepší písně obou autorů jsou naopak velmi vážné. Někteří lidé by se prostě neměli pokoušet za každou cenu vtipkovat. Byť mohou být v zákulisí stokrát zábavnými kumpány.
Ondřej Bezr