Zpěvačka Nina Berglová

Zpěvačka Nina Berglová | foto: Slnko Records

RECENZE: Jinou krajinou putuje zpěvačka Nina Berglová zcela přirozeně

  • 0
Slovenská zpěvačka Nina Berglová na albu Inou krajinou za vydatné spolupráce jazzového kontrabasisty Štefana Bartuše zcela přirozeně a s lehkostí propojuje jazz s lidovou hudbou.

Berglová a Bartuš pracují s folklorními melodiemi, fragmenty textů, nápěvy z různých oblastí Slovenska a výsledkem je opravdu „jiná krajina“. Okouzlující hudební svět plný muzikantské a pěvecké bravury na jedné straně, pokory a úcty ke kořenům, k hudebnímu odkazu předků pak na straně druhé.

Písničky jsou do značné míry postavené právě na kontrastu „lidovek“ a jazzových aranží, čímž vzniká jakési zvláštní napětí, zároveň však i lehkost a hravost. V Pofukaj, povievaj hudební doprovod opravdu zurčí, klokotá, vede dialog se zpěvní linkou a výsledkem jsou až hmatatelné obrazy svěží zarosené louky za letního rána.

Inou krajinou

75 %

Nina Berglová

Poslouchat Inou krajinou znamená ponořit se do světa, kde čas běží trochu jiným tempem.

Není to nijak složitá hudba, při vší instrumentální vybroušenosti jde především o zpěvné a melodické písničky, přesto je dobré se do poslechu plně ponořit a vnímat každičký záchvěv, tón a nápěv. Pak teprve nastane plné porozumění a propojení.


Témata: Slovensko