Zemřel skladatel Ladislav Štaidl, kapelník i autor hitů Karla Gotta

  • 838
Zemřel skladatel Ladislav Štaidl. Dlouholetému kapelníkovi Karla Gotta a bývalému partnerovi Ivety Bartošové by bylo v březnu 76 let. K jeho dřívějším zdravotním potížím se přidal covid-19. Štaidl složil hity jako Trezor, Kávu si osladím či Ráno jedu dál.

Zprávu o úmrtí Ladislava Štaidla přinesl server Blesk.cz.

 „Byl to můj mnohaletý kamarád a spolupracovník, napsal mi mnoho krásných písniček, s jednou jsem dokonce vyjela na festival do Japonska. Nezkazil žádnou legraci, byl to výborný muzikant, organizátor a manažer. Budu mít na něj tu nejhezčí vzpomínku. A je mi to líto, že ten boj se zákeřnou nemocí nevyhrál,“ reagovala na zprávu o Štaidlově skonu zpěvačka Helena Vondráčková.

„Některé zprávy se přijímají velmi těžce. Upřímnou soustrast především rodině a Vám, Láďo... však Vy víte. Děkuji!“ přidala na Facebooku vzpomínku zpěvačka Jitka Zelenková.

Štaidl začínal v roce 1962 se skupinou Crazy Boys, pak se s bratrem Jiřím, nadaným textařem, spolupodílel na činnosti klubu Olympic a posléze pracoval pro Semafor, kde se seznámil s Gottem. 

Společně s ním sourozenci v roce 1965 založili Divadlo Apollo a se zpěvákem absolvovali také půlroční koncertování v Las Vegas. Orchestr Ladislava Štaidla získal pocty za více než sedm milionů prodaných desek.

Jsou dny, kdy svítá o něco dřív:

Štaidl napsal hudbu k osmdesátce televizních či celovečerních filmů a na dvě stě písní, nejčastěji vytvořených pro Karla Gotta, Dalibora Jandu, Darinu Rolincovou a Ivetu Bartošovou.

Sám se ve filmu objevil poprvé v semaforském muzikálu Kdyby tisíc klarinetů, hudbu napsal pro snímky Parta hic, Radost až do rána či Mladý muž a bílá velryba, zejména se však věnoval seriálům.

Do jeho televizní tvorby spadá hudební složka cyklu Zkoušky z dospělosti,  kde sám nazpíval úvodní a závěrečnou píseň, dále titulů Chlapci a chlapi, Bylo nás šest, Malý pitaval z velkého města či Bambinot.  

V roce 1992 ukončil aktivní činnost v umělecké branži a věnoval se podnikání. Napsal také knihy Víno z hroznů, Desátý klíč a Randez-vous s paní Zuzanou.

Na nařčení, že za normalizace spolupracoval s StB, reagoval slovy:  „Ve straně jsem nebyl, tajné policii jsem nic nepodepsal, ale přesto jsem po revoluci z branže dobrovolně odešel. To se ukázalo prozíravé, protože v podnikatelské oblasti, díky genům po tátovi, jsem dosáhl ještě větších úspěchů než v showbyznysu.“   

K jeho slavným songům patří ještě tituly Jsou dny, kdy svítá o něco dřív, Mží ti do vlasů, Málo mě zná, Když zabloudíš, tak zavolej, Dva roky prázdnin či Když láska schází.

Občas se sám proměnil v interpreta, což byl právě případ skladby Mží ti do vlasů. „Napsal jsem ji pro Karla Gotta, ale odmítl ji s tím, že už je to až příliš velký slaďák. Tak jsem ji nazpíval já - a byl z toho šlágr roku,“ vyprávěl.

Z prvního manželství měl Ladislav Štaidl tři děti, s Ivetou Bartošovou pak syna Artura. Jeho bratr Jiří Štaidl zemřel v roce 1973 při autonehodě.

Mží ti do vlasů: