Zpívání v dešti - Gene Kelly

Zpívání v dešti - Gene Kelly - Gene Kelly v muzikálu Zpívání v dešti (Singing In The Rain) | foto: archiv

Nejlepší muzikál dějin má jméno Zpívání v dešti

  • 1
Po nejlepších romancích, hororech či hereckých legendách volil Americký filmový institut nejlepší muzikálové filmy všech dob. V čele pětadvacetimístného seznamu stojí Zpívání v dešti.

Porota, v níž zasedlo na pět set umělců, skladatelů,  hudebníků, kritiků či filmových historiků, vynesla na první místo nesmrtelný pěvecký a taneční výkon Genea Kellyho.

Na druhé příčce se ocitl muzikál West Side Story, třetí pozice patří pohádkovému příběhu Čaroděj ze země Oz. Čtvrté místo obsadil film Za zvuku hudby, pátý je Kabaret.

Do vedoucí desítky se vešly ještě hudební filmy Mary Poppins, Zrodila se hvězda, My Fair Lady, Američan v Paříži a Potkáme se v St. Louis.

Vyhlášení výsledků se odehrálo před publikem, televizními kamerami a s orchestrem, který hrál melodie z vítězných muzikálů, jejichž ukázky se promítaly na plátno.

V hlasování slavily úspěch zejména klasické muzikály z 30. až 50. let minulého století, nicméně mezi pětadvacítkou nejvýše ceněných se objevilo i několik novějších snímků.

Náleží k nim například oscarové Chicago, animovaná Kráska a zvíře či barvitá romance Moulin Rouge. Do výběru se dostali také John Travolta s generačním muzikálovým hitem 70. let Pomáda nebo snímky Funny Girl a All That Jazz.
spa