Neil Diamond v roce 2014 v New Yorku

Neil Diamond v roce 2014 v New Yorku | foto: ČTK

Autor hitů Neil Diamond končí kvůli Parkinsonově nemoci s koncertováním

  • 4
Americký zpěvák a skladatel Neil Diamond se rozhodl ukončit koncertování kvůli Parkinsonově chorobě, kterou u něj nedávno objevili lékaři. Šestasedmdesátiletý umělec to oznámil na svých webových stránkách. Nadále se však hodlá věnovat psaní a nahrávání dalších písní.

Patří k nejprodávanějším popovým hudebníkům a za více než půl století dlouho kariéru si připsal řadu hitů. Je možné, že americký zpěvák a skladatel Neil Diamond přidá ještě další, ale písně jako Girl, You’ll Be A Woman Soon nebo I’m a Believer už od něj naživo neuslyšíme.

Ještě loni na silvestra Diamond vystupoval na newyorském Times Square.

Diamond se totiž ve svých šestasedmdesáti letech rozhodl s koncertováním ze zdravotních důvodů skončit. „Velmi nerad a s velkým zklamáním oznamuji konec svého koncertování. Bylo mi velkou ctí, že jsem mohl posledních padesát let předvádět svá vystoupení veřejnosti,“ uvedl v prohlášení Diamond.

Zrušil i nejbližší plánované turné, kterým chtěl v březnu a dubnu na Novém Zélandu a v Austrálii oslavit půlstoletí své tvorby. Parkinsonova nemoc mu však prý již neumožňuje cestovat a zvládat velká vystoupení.

Autor hitů jako Sweet Caroline či Cracklin’ Rosie prodal přes 130 milionů alb a získal ocenění Grammy. V roce 2011 byl uveden do rokenrolové síně slávy.

,