Colours of Ostrava 2009 - ředitelka Zlata Holušová - Ostrava (12. července 2009)

Colours of Ostrava 2009 - ředitelka Zlata Holušová - Ostrava (12. července 2009) | foto: Marek Dvořáček, iDNES.cz

Náš areál není nafukovací, říká ředitelka vyprodaného festivalu Colours of Ostrava

  • 10
Hudební festival Colours of Ostrava hlásí poprvé v historii beznadějně vyprodáno už tři týdny předem. Prostory na Černé louce a pod Slezskoostravským hradem obsadí 25 tisíc návštěvníků ve dnech 15. - 18. července. Zakladatelka, ředitelka a hlavní dramaturgyně festivalu Zlata Holušová byla hostem on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

odpovědi zlaty Holušové najdete zde

Ředitelka festivalu byla hostem on-line rozhovoru

Krize-nekrize, už od jejich uvolnění do prodeje, tedy od loňského podzimu, skupovali zájemci vstupenky jak diví. Ještě před vyhlášením prvních jmen programu letošního ročníku jich bylo prodáno kolem šesti tisíc - takovou důvěrou ze strany fanoušků se nemůže pochlubit snad žádná srovnatelná akce v České republice.

Iggy PopA což teprve, když byla "vypuštěna" jména hlavních hvězd, jimiž jsou jedna z nejúspěšnějších irských kapel všech dob The Cranberries, punkový praotec Iggy Pop se svými The Stooges, rusko-americká písničkářka a klavíristka Regina Spektor či nejprodávanější hvězdy vydavatelství Real World Petera Gabriela Afro Celt Sound System.

"Doporučuji příště důvěřovat našim informacím a kupovat si lístek včas. Je mi moc líto všech na které se nedostalo, ale náš areál opravdu nemá větší kapacitu, než jsme dopustili," uvedla v jedné z odpovědí v on-line rozhovoru Zlata Holušová.

Na Colours of Ostrava se ale jezdí především za neokoukanými tvářemi, z velké části přijíždějícími ze zemí, o jejichž hudební kultuře něco vědí jen specialisté na world music a etnickou hudbu (mezi něž se ovšem dramaturgický okruh festivalu počítá).

Erik TruffazLetos navíc přibyl důraz ještě na jeden žánr, který bývá k slyšení na českých letních festivalech jen výjimečně: jazz. Ten zahraje nejen populární švýcarský trumpetista Erik Truffaz. Celý jeden prostor dějiště Colours of Ostrava se změní v "jazzklub", na jehož pódiu se budou střídat převážně newyorští hudebníci všemožných odnoží tohoto žánru.

"Věřím, že Colours má tak skvělé publikum, že si letos vychutná i tento jazzový festival uvnitř Colours," uvedla Zlata Holušová v on-line rozhovoru. A dodala několik svých tipů: "Věřím, že vybráno je hodně lahůdek a zejména nových jmen. Jose James bude asi velké překvapení a pro mnohé i geniální basista Laboriel."

K Colours of Ostrava neodmyslitelně patří i divadelní přehlídka, jíž letos pravděpodobně bude dominovat mimořádně populární La Putyka, dále filmový "minifestival", připravený ve spolupráci s Letní filmovou školou, diskuzní fóra, besedy, dílny a klasické festivalové zázemí.