Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nároční „zabijáci“ uhranuli Rock for People

  13:40aktualizováno  17:40
Festival Rock for People se poprvé koná v Hradci Králové. A hned na úvod si naservíroval největší hvězdu své třináctileté historie, americkou rockovou kapelu The Killers.

RfP 2007 - The Killers - festival Rock for People, letiště Hradec Králové (4. července 2007) | foto: Onřej LitteraMF DNES

Multižánroví hudební fandové mohou v rozhlehlém betonovo-travnatém areálu královehradeckého letiště až do páteční noci vybírat z programu dvou velkých nezastřešených podií a dvou menších stagí umístěných v cirkusovém šapitó a v betonovém hangáru. Nechybí ani kočovný festivalový Red Zone stan, kde se střídají houseoví DJs.

Plocha s mraky stánků s občerstvením (k jídlu tu koupíte cokoliv od cukrové vaty po svíčkovou) a s reklamními lezeckými stěnami, hřišti a koutky, kde se návštěvníci mohou nechat krášlit či hyzdit nebo se jen čistě válet, připomíná místy spíš pouť pro dospělé než hudební slavnost.

Po zrušení vystoupení kapel Enter Shikari, Flipsyde a včerejší nečekané absenci Gogol Bordello, zůstal na každý den festivalu jeden hlavní headliner, kvůli kterému rozhodně stojí za to pouť do Hradce absolvovat: středa – The Killers, čtvrtek – The Hives, pátek - Basement Jaxx.

Areál se ve středu odpoledne plnil jen zvolna a ani v pozdních hodinách se nedalo mluvit o výrazném návalu. Počasí bylo milosrdné a ačkoliv se celý den nad letištěm stahovala hrozivá mračna, pláštěnky nakonec zůstaly v batozích. Většina lidí dorazila kvůli britským Levellers, německým punk-rockerům Beat Steaks, ale hlavně a především kvůli největšímu jménu celého festivalu, The Killers.

Nevadská kapela s kořeny zapuštěnými v britských kytarovkách letos vystoupila jako headliner nejprestižnějšího festivalu zeměkoule v britském Glastonbury, což ji katapultovalo mezi koncertní špičku špiček vedle U2, Muse nebo Coldplay.

V Česku ji ovšem vyznává jen hrstka osvícených a organizátorům tudíž patří poklona za risk dovézt „do neznáma“ takto drahý špás. The Killers, kteří se už od pondělí pohybovali v Praze, přijeli představit své druhé album Sam´s Town, pojmenované po hotýlku s kasinem v jejich domovském Las Vegas.

Na černém sametu orámovaném rudou oponou zářilo logo hotelu a sítě miniaturních žároviček pokrývaly i velkou část reprobeden na podiu. Klávesy frontmana Brandona Flowerse byly obalené sbírkou bílého paroží (Význam Flowersova sdělení si dešifrujte po svém).

O úvod se postaralo videointro s černobílými corbijnovskými záběry nevadské pouště s kaktusy promítané na dvě projekční plochy po stranách. Pak už na podium nakráčela „zabijácká“ čtveřice s anonymním „brigádníkem“ v pozadí, který vypomáhal s klavírem, kytarou a zpěvem.

Koncert odstartovala titulní píseň alba a následovná série: When You Were Young, It´s Only Natural a Somebody Told Me způsobila hned v úvodu absolutní energetický šok.

Brandon Flowers v upnutých černých kalhotách a vestičce, s typickým knírkem a tělesnými záškuby vypadal jako vojáček či mysliveček z mariášových karet nebo ze staré střelnice.

Moc toho neřekl, ale zato navzdory renomé nevalného podiového zpěváka odzpíval téměř všechny písně bez výrazných intonačních kiksů. Ve výškách mu to sice skřípe, ale vyčítat frontmanovi s takovou dávkou charisma něco tak „přízemního“ jako výšky, je stejně trapné, jako vyčítat Šebrlemu před závodem neoholené podpaží.

V půli koncertu energetický řemen kapku povolil, ale jakmile kapela začala servírovat hity z prvního alba Hot Fuzz, náboj byl zpátky. Kromě rozjančených ortodoxních fanoušků v předních řadách působilo publikum poněkud plaše. Většina lidí přišla zřejmě očíhnout „tu slavnou kapelu z USA“ spíše ze zvědavosti

 Po hodině a kratičké pauze se Killers vrátili na přídavek, který Flowers zahájil úryvkem coververze písně Can´t Take My Eyes Off You, kterou před pětil lety přezpívali už žánrově zpříznění Muse. Po aktuálním singlu For Reasons Unknown dala kapela Česku nadlouho sbohem skladbou All These Things That I´ve Done z debutové desky.

The Killers předvedli čistou, vysoce profesionální barevnou rockovou show, která královehradecký jarmark na hodinu a půl proměnila ve světový veletrh kategorie A.

Kromě The Killers ve středu na Rock for People vystoupili ještě jedni účastníci letošního Glastonbury - první čeští vyslanci Gipsy.cz. Romská crew napěchovala cirkusovou Filter stage a přilehlé okolí a opět dokázala, že jsou jednou z mála českých kapel, kterou se naše země může pro její originalitu, hráčskou zdatnost a spontaneitu bez ostychu chlubit ve světě, což ostatně dosvědčila i skupina přítomných cizinců uznale pokyvujících vysokými číry.

Na letošním Rock for People vystoupí celkem přes 130 interpretů. Dnes ve čtvrtek lidé uslyší například švédskou kapelu The Hives či domácího skladatele a zpěváka Jaroslava Uhlíře.

Rock for People patří k největším domácím rockovým přehlídkám, loni ji podle pořadatelů navštívilo přes 20 tisíc lidí. Letos čekají návštěvu ještě větší, neboť nová lokalita je podle nich lépe dostupná pro lidi z celého Česka.

Letos se přehlídka poprvé koná na hradeckém letišti, předchozí ročníky se odehrály na stadionu v Českém Brodě na Kolínsku. Pořadatelé festival přestěhovali do nového a většího areálu právě proto, aby na něm mohly vystupovat "skutečně hvězdné a aktuální kapely z první ligy světového rocku", za něž považují třeba právě The Killers.

Autor: , Filter

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

VIDEO: Co má Majk Spirit společného s J. A. Komenským? Hudební Labyrint

24. dubna 2024  6:30

Plných čtyři sta let loni uplynulo od dokončení první verze rukopisu Jana Amose Komenského, který...

Přispějí i Kohák či Hřebejk. Chinaski slaví, chystají sérii koncertů v Americe

23. dubna 2024  13:43

Kapela Chinaski prozradila plány na oslavu 30 let od vydání debutového alba. Kromě dvou koncertů v...

Karlovarský festival ocení Ivana Trojana, k šedesátinám obdrží Cenu prezidenta

23. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  11:50

Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu převezme na slavnostním zakončení letošního 58....

KOMENTÁŘ: Kdo půjde do televize ve tři ráno a pro koho se bude vysílat

23. dubna 2024

Premium Zpravodajský kanál České televize ČT24 začne od května živě vysílat čtyřiadvacet hodin denně, nově...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...