Zahrada 2010 - Xindl X se zlatou deskou

Zahrada 2010 - Xindl X se zlatou deskou | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Na Zahradě se slavily padesátiny Spirituál kvintetu i zlatá deska Xindla X

  • 1
Hned tři oslavy sledovali fanoušci multižánrového festivalu Zahrada v Náměšti na Hané při sobotním festivalovém koncertu. Kapela Xindla X převzala zlatou desku za pět tisíc prodaných nosičů. Skupina Navostro pokřtila své album a legendární Spirituál kvintet připomněl svých neuvěřitelných padesát let na pódiu.

"Pět tisíc desek prodal Xindl X za necelý rok a půl. To je v dnešní době skvělé. Musím připomenout, že má taky nejstahovanější klip, který si posluchači stáhli už 3,5milionkrát," připomněl moderátor Jiří Moravský Brabec. Anděl, největší hit kapely, nahnal stovky do té doby odpočívajících posluchačů na parket.

Zahrada poprvé

Začalo se vzpomínkou na Petra Kalandru

Kapela Navostro si vzala ve svém vystoupení oddechový čas, aby pokřtila novou desku. "Ať se lidem líbíš," přál si zpěvák a tamburinista Marek Holý, když poléval nosič z lahve whisky.

"Před padesáti lety jsme měli šestnáct posluchačů. Byli to naši rodiče a známí. Teď zpíváme pro tisíce lidí a jsme moc rádi, že se naše muzika pořád poslouchá a líbí," řekl kapelník a jeden ze zakladatelů Spirituál kvintetu Jiří Tichota.

Zahrad 2010 - skupina NavostroZahrada 2010 - VomištěZahrada 2010 - Žamboši

Z PROGRAMU. Vystoupili Žamboši (vpravo) i kapely Navostro (vlevo) a Vomiště.

Organizátoři ocenili práci kapely Zlatým krtkem za nesmazatelný přínos české hudbě. Krtka jinak dostává nejlepší interpret, který si vybojuje právo vystoupit v příštím roce na hlavním festivalovém koncertu vedle největších hvězd.

"Ta cena je taky pro další členy, kteří s námi už nejsou. Speciálně chci připomenout Karla Zicha, jediného člena, kterého nám vzala smrt," sdělil Tichota. Z hlediště zazněl několikaminutový potlesk. Dušan Vančura, který má stejně jako Tichota třiasedmdesát roků, dostal od pořadatelů diplom Za sešlost věkem. "Mohu říct, že sejít věkem tak, aby o člověka byl pořád zájem není vůbec jednoduché," řekl Vančura.

Zahrad 2010 - skupina Spirituál kvintet

Zahrada 2010 - skupina Spirituál kvintet

Hrozilo vůbec někdy kapele, že se rozpadne? "Nikdy, i když už dlouho nejsme v původní sestavě. Spíš hrozilo, že nevznikne. V roce 1960 mě musel kamarád Ivo Mach dlouho přemlouvat, abychom do toho šli," přiznal Tichota.