Obal desky Muzzikanti

Obal desky Muzzikanti | foto: Petarda

Soundtrack k filmu Muzzikanti zapojil Jarka Nohavicu nebo kapelu Doga

  • 2
Na Pavla Kříže coby stárnoucího rockera si budeme muset počkat do března 2017. Snímek Muzzikanti se však už nyní připomíná soundtrackem. Na stejnojmenném albu je jednadvacet skladeb různých žánrů, které vznikly ve spolupráci s řadou tuzemských hudebníků mnoha generací i zaměření.

Desku otevírá i ukončuje Jarek Nohavica. Na úvod zní jeho vlastní píseň Sedni a pevně se chyť, v závěru alba zpívá v duetu se slovenským zpěvákem Peterem Cmorikem v písni Kříž svůj neseme, k níž Cmorik napsal hudbu a pod textem je podepsaný Nohavica spolu s Petrem Šiškou.

A právě Šiška, který je rovněž autorem námětu a scénáře k filmu, je většinovým textařem na jeho soundtracku. Šiškovy texty tu kromě Cmorika zhudebnil a nazpíval například Pavel Callta, jako autor hudby je tu několikrát uvedený i Lešek Wronka. Jeho písně na desce zpívá mimo jiných také Marta Jandová nebo Martin Dejdar s Markétou Konvičkovou, kteří se chopili disko duetu nazvaného Tak volej. Konvičková na soundtracku Muzzikantů zpívá též slaďák Jako dva ostrovy nebo písničku Taková je láska, která přechází z lehce country pojetí do elektronické dupárny.

Na album se vešly také tři lidovky, dvě z nich interpretuje slovenská folklorní skupina Kollárovci, písně Za gurami za lasami se chopil soubor Oldrzychowice.

Co je zajímavé, dostalo se rovněž na několik vyloženě autorských věcí, které se tak mohou představit novému publiku. Vedle zmíněné Nohavicovy písničky to je například Chinese trees od Alberta Černého, což je akustická verze songu, který už před dvěma lety nahrála jeho současná kapela Lake Malawi. Naopak asi nejtvrdším zástupcem je skladba Od soumraku do úsvitu z loňského alba Detox tuzemské hardrockové skupiny Doga.

Snímek Muzzikanti přijde do českých kin 2. března 2017 a vedle Kříže a Dejdara se tu představí Michalina Olszańska či Sara Sandeva.