Jožo Ráž z kapely Elán na tiskové konferenci (Praha, 4. října 2010)

Jožo Ráž z kapely Elán na tiskové konferenci (Praha, 4. října 2010) | foto: René Volfík, ČTK

Muzikanti z Jedličkova ústavu složí poctu Elánu, ten nabídne nové písně

  • 0
Populární slovenská kapela Elán zahájí 20. října tuzemské turné. Pro úvodní koncert, na němž představí nový materiál z alba Anjelská daň, si vybrala pražskou O2 arenu. "Koncert má název podle písničky Rocker a hotel a podle toho bude vypadat i scéna," přibližuje podobu turné zpěvák a kytarista kapely Jožo Ráž.

Vstupenky jsou nyní v prodeji za 490 až 790 korun. "Ještě jsme nevyprodaný koncert neměli. Nevím, proč by to mělo být jinak," nepochybuje o zájmu fanoušků Ráž.

The Tap Tap na tiskové konferenci ke koncertu kapely Elán (Praha, 4. října 2010)Oproti původním plánům bude koncert začínat už v sedm hodin večer vystoupením skupiny The Tap Tap, ve které hrají převážně muzikanti z Jedličkova ústavu.

Ta na včerejší tiskové konferenci v premiéře zahrála předělávku elánovské písničky Smrtka na pražskom orloji, která zazní i na koncertě, a přizvala muzikanty z Elánu, aby se k nim na pódiu připojili. Manažer Elánu to však striktně odmítl, je to prý technicky neřešitelné. Hlavní hvězdy večera se na scénu dostanou kolem osmé a zahrají téměř dvouhodinový koncert. "Zazní naše největší hity, kterých máme asi tři sta, a asi pět nebo šest nových písní," přibližuje program Jožo Ráž.

Není to žádná blbost

Proč vůbec přípravy studiové novinky Anjelská daň zabraly tolik let? "Dali jsme si na čas, protože jsme nechtěli vypustit nehotové věci, které by nebyly stoprocentní," vysvětluje klávesák a zpěvák Elánu Vašo Patejdl a dodává: "S novým materiálem jsme raději počkali i za cenu toho, že jsme přišli o nějaké zisky. Ale to už v našem případě není důležité. Podstatné je, abychom lidem měli co říct, a když už něco vydáme, aby to stálo za to."

Jožo Ráž (vlevo) a Vašo Patejdl na tiskové konferenci (Praha, 4. října 2010)

Jožo Ráž (vlevo) a Vašo Patejdl na tiskové konferenci (Praha, 4. října 2010)

Podle Patejdla se na desce najde pár překvapivých momentů. Například titulní písnička Anjelská daň bude tvrdší a víc rocková, než je u Elánu zvykem. "V jiné skladbě jsou použité elektronické smyčky a jedna písnička od Jožo Ráže se vymyká úplně všemu. To album je pestré a troufám si tvrdit, že nenudí," přibližuje nahrávku Patejdl.

"Na rozdíl od současných blbostí je to deska, která má hlavu a patu. Každá píseň o něčem pojednává. Z mého pohledu je doslova omračující," nešetří pak sebechválou jeho spoluhráč Jožo Ráž.
Po pražském koncertě Elán vystoupí ještě 22. října v Brně, 25. října v Českých Budějovicích a o čtyři dny později v Ostravě. Turné k novince bude pokračovat na Slovensku.