Rudolfinum

Rudolfinum | foto: Michal Barák, iDNES.cz

Mladí Číňané z Kantonu zahrají světové klasiky i tamní lidové tance

  • 1
Na světě existuje řada mládežnických orchestrů, které bývají „přípravkou“ špičkových těles. Některé hostovaly i u nás. Ten, který zahraje 1. srpna v Dvořákově síni pražského Rudolfina, tu však ještě nebyl.

Přijede z jihočínského Kantonu, kde byl založen roku 2011 jako první mládežnický orchestr v Číně. Vystoupí v rámci cyklu Musica Orbis, jenž každé léto představuje poloprofesionální či amatérské soubory z různých koutů světa.

Podruhé v Evropě

Koncert povede dirigentka a hudební ředitelka Huan Jingová. „Náš orchestr má dvě stě členů z různých škol v Kantonu a okolí. Turné se účastní asi stovka hudebníků ve věku do sedmnácti let, nejmladšímu je jedenáct,“ říká. Její ansámbl působí v Kantonu při tamním symfonickém orchestru, který existuje již od roku 1957, a „malému“ bratru poskytuje manažerský servis.

Mládežnický orchestr odehraje během sezony kolem dvaceti koncertů. Na evropské turné vyrazil podruhé. „Hudebníci už se moc těší na město Smetany a Dvořáka. Kromě děl od Dmitrije Šostakoviče či Manuela de Fally uvedeme i skladby, jako je Suita čínských lidových tanců pro housle a orchestr od skladatelky Chen Yi,“ upřesňuje Jingová. 

Sólisty večera budou houslista Can Gao, jenž loni debutoval s Berlínskou filharmonií, a mezinárodně rovněž etablovaný violoncellista Jian Wang.