Milan Cais | foto: Tomáš Krist, MAFRA

První koncert byl pro mě zvláštní křest ohněm, tvrdí Milan Cais z Tata Bojs

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Je rozkročený mezi hudbou a výtvarným uměním. Má za sebou řadu výstav, s kapelou Tata Bojs, jejímž je frontmanem, na 1 500 koncertů. „Až v době covidu jsme si v kapele uvědomili, jak velkou část příjmů z rozpočtu nám muzika přináší,“ říká upřímně magistr umění, zpěvák a bubeník Milan Cais.

Nedávno vyšlo vaše jubilejní desáté album Jedna nula. Prvním počinem bylo Šagali Šagáli z roku 1991, což bylo tři roky poté, co jste založili kapelu. Jak na tu dobu vzpomínáte?
To jsme byli ještě s Mardošou (baskytarista, pozn. red.) děti, kapelu jsme zakládali v páté třídě na základce zatím tím, že jsme o ní snili. Naše vzory byly The Clash a Sex Pistols. Ale rozjeli jsme to pořádně až v roce 1987, když Mardoša dostal k Vánocům baskytaru. Má ji dodnes a pořád na ni hraje. Tehdy jsme ji nějak zapojili přes magneťák a začalo to hrát. Původní klubovnu v suterénu u nich doma jsme přestavěli na zkušebnu a začali jsme tam dělat brajgl. Za chodu jsme se učili hrát na nástroje a zkoušeli skládat první písničky.

Deska Šagali Šagáli je z velké části živý záznam koncertu. Olda Šíma z vydavatelství Black Point, který se pro to tehdy nadchnul, říkal, že nemá smysl chodit do studia, že nás musí zaznamenat, jak působíme naživo, protože v tom je naše síla. Šagali Šagáli byl taneček, kterým jsme vždycky vstupovali na pódium. Vymysleli jsme si ho ve škole mezi lavicemi o velké přestávce. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma