Michal Prokop (Festival Krásný ztráty, Loket, 13. srpna 2016)

Michal Prokop (Festival Krásný ztráty, Loket, 13. srpna 2016) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Už je to napořád, ukazuje Prokop v kompletu porevolučních nahrávek

  • 5
Původně mělo v Supraphonu k letošním sedmdesátinám Michala Prokopa vyjít jeho „best of“. Proti tomu se však postavil sám zpěvák a vznikl ambicióznější projekt – kompletní set Prokopových nahrávek po roce 1989.

„Je to vlastně pokračování prvního boxu se staršími nahrávkami. S tím rozdílem, že tady až na dvě písně žádná není původně supraphonská, takže se to muselo licenčně vyřešit,“ vysvětluje Prokop. O to se postaral producent Karel Deniš. „Bylo to neuvěřitelné, s některými firmami nebyla dlouho rozumná řeč. Ale nakonec se to povedlo,“ dodává.

Box nazvaný Už je to napořád 2000– 2012 představuje Prokopa v několika polohách. Začíná dvojdeskou Odněkud někam, tedy kompilací jeho skladeb z 90. let a živou nahrávkou amerických bluesových a soulových standardů. Následuje unplugged koncert tria s Lubošem Andrštem a Janem Hrubým, comebacková deska Poprvé naposledy, další „živák“ z Lucerny ke zpěvákovým šedesátinám a zatím poslední studiové album Sto roků na cestě.

Navíc většinu ze starších skladeb nehrává Prokop ani na koncertech, lze je tedy považovat za skutečné rarity. „Jenom s triem hrajeme Miss July, která je i na desce Odněkud někam. Původně měla být na albu Kolej Yesterday, nakonec se tam nehodila a na tuhle desku jsme potřebovali dát aspoň jednu dosud nenahranou skladbu,“ říká Prokop. Miss July je tak jedinou studiovou nahrávkou tria Prokop–Andršt–Hrubý.

Michal Ambrož a Hudba Praha (Metronome festival, 25. června 2016)

Tradiční vánoční koncert odehraje Michal Prokop 21. prosince v pražském Foru Karlín a zopakuje si letní majstrštyk: uvedení skladby Město Er s živým orchestrem. „Mám trému před každým vystoupením. A pokud jde o věc, co se dlouho nehrála či se nehraje běžně, tak tím spíš,“ říká zpěvák před vystoupením s Framus Five a karlovarskými symfoniky.

Vzhledem k tomu, jak produkčně náročné je hraní s orchestrem, omezí Prokop další hosty na jediného. Michal Ambrož navíc nevystoupí s celou svou kapelou, jež dohromady čítá skoro deset členů, ale v menší partě. „Rádi bychom zazpívali něco společně, tentokrát to bude jeho písnička, ale konkrétně bych to zatím nerad prozrazoval. Poslouchal jsem jeho novou desku a jsou tam samé skvělé věci,“ říká Prokop.