Michal Pavlíček

Michal Pavlíček | foto: Roman Černý

RECENZE: Je to dobré, když se sejdou Havel, Topol a Michal Pavlíček

  • 3
Rockové Dunění v rytmu slov Jáchyma Topola, snová instrumentálka Anděl, bizarně rozverná Babalu nebo villonská balada se zpěvem Richarda Müllera. To je jen část z pestrých nálad, které se vešly na novou desku Pošli ti tam! kytaristy Michala Pavlíčka.

I titulní píseň je instrumentálka. Málo platné, Pavlíček má bohaté zkušenosti s filmovou hudbou, ale hlavně je skvělý kytarista, takže si vystačí se základní sestavou kytara, basa, bicí s občas přidanými klávesami, s níž dokáže na zdánlivě minimalistické ploše malovat pestrobarevné obrazy.

Pošli to tam!

80 %

Autor: Michal Pavlíček

Naštěstí Pavlíček myslí i na posluchače, pro které by samotná kytarová sóla nemusela být to pravé ořechové, takže album doplňuje směs písní zpívaných.

Sem patří zmíněná Babalu, což je Monikou Načevou skvěle odzpívaný autentický příběh brazilské prostitutky, která dělala drogového kurýra a následně se starala o to, aby se v jejích stopách nemuseli vydávat malí kluci, a ona je tak obrátila k fotbalu. Nebo písně Časy jsou zlý a Ztracenej čas, kde se představuje Milly Honsová, nový rockový objev, za který je potřeba kytaristovi poděkovat. Honsové zpěv na Pavlíčkovu hudbu a texty Jana Sahary Hedla představují pravé klenoty. Zapadnout by neměl ani Rajský trauermarš, kde exceluje zpěvačka Eliška Dvořáková.

Zcela jinou náladu přináší Pavlíčkova spolupráce s Michalem Horáčkem nazvaná Jen ten, kdo zbloudí, najde cestu. Vedle Svetlany Rymarenko tu zpívá i Richard Müller a autorsko-interpretační trio jakoby po nepříliš zdařilé desce Sociální síť touto baladou složilo reparát.

Zmínit je třeba i skladbu Odcházení. Pavlíček oprášil svůj původní hudební motiv ze stejnojmenného filmu, prostřednictvím něhož si Václav Havel na sklonku života splnil touhu po filmové režii. Čímž k tomuto dílu může i díky textu Vlastimila Třešňáka přitáhnout nové zájemce.

O skladatelské a instrumentální dovednosti Michala Pavlíčka není třeba pochybovat. Na desce Pošli to tam! se obklopil dobrými autory textů a skvělými zpěvačkami. Takže pestrý výsledek baví od začátku do konce.